Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Pro-Ject Debut PRO

Pladesamlingens bedste ven

Pro-Ject Debut Pro markerer selskabets 30-års jubilæum med stil og finesse.

Skrevet af / 23/07/2022 - 10:35
Pro-Ject Debut PRO
Lasse Svendsen

Se helt bort fra, at pladespilleren hedder Pro. Den er slet ikke beregnet til professionel brug, og du vil aldrig se en DJ med to Pro-Ject-pladespillere som denne. Debut Pro, som den noget misvisende kaldes, er en pladespiller til dem, der er kede af den gamle pladespiller.

Det er en pladespiller til musiknydelse. De lange aftener med en stak vinylplader, noget godt i glasset og hyggeligt selskab. Den passer nemlig perfekt til musikelskeren med en stor eller lille pladesamling, og lyden funkler som en stjerne sammenlignet med de billigste pladespillere på markedet.

Debut Pro koster lidt mere, men det synes vi helt sikkert også, at den er værd. Prisen ligger lidt under, hvad man må betale for en Rega Planar 3, som er referencen i prisklassen under 10.000-12.000 kroner.

Pro-Ject-pladespilleren er lige så enkel med remdrift, manuel betjening og komponenter af høj kvalitet. Den er ikke lige så dyr som en Pro-Ject The Classic, men bedre bygget end en almindelig Debut Carbon-pladespiller fra samme producent.

Pladespilleren er også relativt kompakt, og 41,5 x 32 cm betyder, at den kan være dér, hvor The Classic ikke passer ind. Vægten på seks kilo er den samme som for en Planar 3, men i modsætning til Rega-pladespilleren kan Debut Pro kun leveres i matsort MDF. Vel at mærke otte lag sort lak for en mere robust overflade.

project debut pro PU
Pladespilleren har fået en helt ny arm. Foto: Lasse Svendsen

Termoplastisk resonansdæmpning

Pro-Ject har valgt at bruge pengene andre steder end på flerlags klarlak i fancy farver, og det er naturligvis for at klemme så meget lydkvalitet ud af vinylen som muligt. Derfor har pladespilleren fået en ny 8,6 tommers arm med karbonfiber trukket på et tyndt aluminiumsrør. Således formår Pro-Ject at lave en let og stiv arm, som neutraliserer resonanser.

I den ene ende har armen CNC-fræsede stålkomponenter belagt med nikkel for at give en ridsefast overflade. I den anden ende har den en Pro-Ject Pick it Pro, Moving Magnet-pickup. Armen er i øvrigt justerbar i højden, så man let kan justere den vertikale sporingsvinkel med den medfølgende unbrakonøgle, hvis man ønsker det.

project debut pro arm
Armen har CNC-fræsede stålkomponenter belagt med nikkel. Foto: Lasse Svendsen

Pro-Ject bruger TPE flere steder her. TPE er et termoplastisk gummiophæng, som skal forhindre, at resonanser forplanter sig. Man finder TPE-materialet på motorophænget, i modvægtens foring og på indersiden af den balancerede, sorte aluminiumstallerken. Sammen med tre højdejusterbare metalfødder skal pladespilleren kunne dæmpe resonanser mere effektivt og overlade alle de lyde, der kommer ud af højttalerne, til musikken.

project debut pro belt
Utrolig god præcision med marginal afvigelse. Foto: Lasse Svendsen

Pladespilleren leveres med en flad og en rund silikone-/gummirem, hvoraf den runde skal bruges, hvis man spiller 78-plader. LP’er og singler håndteres med 2-vejs-bryderen som veksler mellem 33 og 45 omdrejninger.

Gangpræcisionen målte jeg til meget acceptable 33,28. Det giver en afvigelse på -0,16 procent, som er lavere end på The Classic, men også lavere end på den direkte drevne Thorens TD 402DD, som havde en afvigelse på 0,22 procent.

project debut pro VTA
Sporingsvinklen er højdejusterbar. Foto: Lasse Svendsen

Pick it PRO

Den medfølgende pickup er en Moving Magnet-pickup med 4 mV udgangsspænding. Den har en elliptisk nåleslibning og skulle have 2 gram nåletryk. Den har ikke de dyre sølvbelagte kobbertråde i spolerne, som en Pick it 2M Silver har på en Pro-Ject X2. Men den kombination koster også 50 procent mere end en Debut Pro.

Fyldig og balanceret klang

Det kan man mærke på den måde, en X2 er i stand til at hente finmaskede detaljer frem i lydbilledet med et skarpere fokus, end Debut Pro formår. Men den billigere Debut Pro ligger så tæt op ad lyden fra en X2, at Pro-modellen vil være et bedre køb for mange.

Den leverer i lighed med X2 et tilstrækkelig stort lydbillede med en troværdig dybde og potent basgengivelse. Sammenligner man med en billigere Rega Planar 1 eller en almindelig Debut-pladespiller, har dynamikken mærkbart større kontrast, og bassen gengives med en større autoritet og vægt.

project debut pro RCA
RCA-stik bagpå, og pladespilleren leveres med kabler af en meget god kvalitet. Foto: Lasse Svendsen

Lyden fra en Planar 3 kan være mere letbenet, men Debut Pro lyder fyldigere, uden at klangen er mørkere, og den står ikke tilbage for Rega-pladespillerens rytmiske kvaliteter.

Den klassiske jazz-slager “The Girl From Ipanema” med Astrud Gilberto lyder pragtfuldt fra Pro-Ject-pladespilleren, som får nuancerne i vokalen frem med en skræmmende realisme. Stan Getz’ saxofonklang er samtidig så perfekt gengivet, at man får kuldegysninger, når soloen går i gang.

Akustiske instrumenter klinger frit og vægtløst, og pladespilleren leverer gnistrende guitarklange med god dynamik fra strengene. Der er i det hele taget intet at udsætte på Pro-Ject-pladespillerens spilleglæde eller formidlingsevne. Den er ikke så følsom over for resonanser og spiller fejlfrit, så længe den står på et stift underlag, som er i vater.

project debut pro fee
De tre metalfødder har højdejustering for at få pladespilleren i vater. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Pro-Ject Debut Pro er et af de bedste køb i denne prisklasse. Få pladespillere kan måle sig med Pro-udgavens upåklagelige kvaliteter, som kommer til syne, når man pakker den ud og ser, hvor høj – håndbygget – kvalitet Pro-Ject har. Den skuffer heller ikke, når man sænker nålen ned i vinylen, og fremstår ikke bare som et rigtig godt køb, men bør være førstevalg for musikelskeren, som ønsker bedre lyd fra pladesamlingen.

 1. Pro-Ject X2

  Analog vinylvinder

  Den velspillende Pro-Ject X2 er den pladespiller, man skal vælge i denne prisklasse.

  Stort og fyldigt lydbillede med fremragende basdynamik og stor detaljerigdom. Armen har højdejustering, og pladespilleren er godt dæmpet. Aftageligt kabel og elektronisk hastighedsvælger.
  Dejlig lidt.
  Læs hele testen
 2. Rega Planar 3

  Vidunderligt vinyl-comeback

  Når nålen sænker sig i den sorte vinyl, og musikken strømmer ud af højttalerne, forstår man, hvorfor der i dag sælges ti pladespillere for hver cd-afspiller.

  Stort og fyldigt lydbillede med kontrastrig dynamik plus vidunderlig varm og blød klang.
  Den er følsom over for, hvilket underlag den står på, så det kan kræve noget arbejde at holde resonanser væk fra rillerne.
  Læs hele testen
Karakter
Pro-Ject Debut PRO
Premium

Lyd & Billede mener

Dynamisk og fyldig klang med potent bas og et åbent lydbillede. Solidt bygget og meget stabil gangpræcision. Højdejustering af arm og dæmpefødder, elektronisk hastighedsskifter og egen rem til 78-plader. Til pengene er der meget, der spiller. Du kan kun få den i sort.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Sonos-killeren

Trådløst kraftværk

Har aldrig været bedre

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Scroll to Top