TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Naim Uniti Star

Himmelsk lyd i stjerneklassen

For de mange, der samler på CD’er og kan lide at streame musik, bliver det svært at finde noget bedre end Naim Uniti Star.

Af / 12/08/2019 - 12:47
Naim Uniti Star

Lyd & Billede mener

  • Enestående lydkvalitet med alt, hvad man har brug for, om bord. Fremragende app-styring, upåklagelig byggekvalitet og fremtidssikret.
  • High-end-pris. Mangler pladespillerindgang og USB ind.

Den moderne version af alt-i-et-anlægget er markant bedre end det anlæg, som du husker, at din onkel havde i 1980’erne. For i modsætning til hvad mange tror, er det muligt at pakke både god lyd og alle de lydkilder, man har brug for, ind i én enhed.

Se bare Naim Uniti Star. Her får man CD-afspiller, streaming, HDMI, internetradio, multirum og indgange til flere lydkilder. Det er også muligt at installere et radiomodul med FM/DAB eller bestille anlægget med det indbygget.

Uniti Star er så langt fra det klassiske musikcenter, alt-i-et-anlæggene var, som man kan komme, men samtidig er det lige så praktisk og anvendeligt, som de var.

I 1970’erne og 80’erne var alt-i-et-anlæggene det mere budgetvenlige alternativ til et “rigtigt” stereoanlæg. Man fik pladeafspiller, radio, kassettebåndoptager og forstærker i samme kabinet. Sammen med et par højttalere var disse musikcentre hele familiens stereoanlæg. Mange har stået med hårbørsten som mikrofon foran sådan et anlæg og sunget eller mimet til datidens hits.

Det kan man også gøre med Naim Uniti Star. Som virkelig svinger. Man kan ganske vist ikke tilslutte en pladespiller uden phono-trin, og der er selvfølgelig ikke nogen båndoptager i miles omkreds her. Men Uniti Star har næsten alt andet, man har brug for – og lidt til.

Annonce

Star er den mellemste model i Naims Uniti-univers. Den halvt så store 40 watt streaming-forstærker Uniti Atom er basismodellen, mens Uniti Nova er flagskibet med 80 watt effekt og en mere raffineret strømforsyning.

Flere af indstillingerne laves lettest på iPad’en. Foto: Naim

CD-afspiller

Med sine 70 watt og lidt mindre strømforsyning lægger Star sig et trin under Nova i pris, men man får indbygget CD-afspiller med mulighed for at rippe op til 20.000 numre til en ekstern harddisk, bit-perfekt og i tabsfrit WAV- eller FLAC-format.

Uniti-serien anvender Naims nyeste bufferteknologi og en 40 bit SHARC DSP-processor. En egenudviklet algoritme skal fjerne digital jitter-støj, og op-sampling flytter støjen væk fra det hørbare område.

Atom og Nova har ikke CD-afspiller, men kan bruge den separate Naim Core som CD-ripper, omend ikke som CD-afspiller. Først rippe, så spille.

Star-versionen har samme streaming-platform, og med den førnævnte CD-afspiller opfylder den et lidt andet behov. Mange har stadig CD’erne stående fremme, og dem kan man afspille direkte her eller rippe for senere afspilning, så de med tiden kan stuves væk. Hvis man vil.

AirPlay 2 og multirum

Men Star kan også afspille musik fra andre kilder end CD og harddisk. Den har Bluetooth aptX HD og Wi-Fi-streaming, Google Chromecast, Apple AirPlay 2 og internetradio, og den kan styres med Roon.

Multirum? Ja, også det. Op til seks enheder kan styres fra app’en. En Star kan streame til f.eks. en Naim Mu-so 2 eller en Atom i et andet rum, og alt dette kan styres med Naims rigtig godt gennemførte app. Enten på tablet eller mobil.

Ligesom de andre streaming-forstærkere i Uniti-universet har Star streaming-tjenester som Spotify og Tidal integreret, og den understøtter stort set alle lydformater.

Den daglige betjening ordnes let med den fine fjernbetjening med bagbelyste knapper eller på knaprækken ved siden af farveskærmen på enheden. Som pudsigt nok ikke er en farveskærm.

Stil den i øvrigt ikke på en lav hylde, for så kan man ikke få brugt det lækre volumenhjul på toppen. Før hånden over det, og indekser lyser op for at vise lydstyrken, eller tag fat om det store hjul bare for at opleve tilfredsstillelsen ved at føle på præcisionsmekanik.

Resten af kabinettet er i samme gennemførte kvalitet. Børstet, anodiseret aluminium, silkematte overflader og blanke glasflader giver et eksklusivt indtryk.

Naim-app’en er bedst på tablet. Foto: Naim

Radio?

Egentlig har man næppe brug for radiomodulet. Måske dem, der kun hører nationale radiokanaler, men de findes i det enorme udvalg af radiostationer på den integrerede internetradio. Hvor man også kan gemme sine favoritter til senere radiolytning.

Der er indgange til fem digitale lydkilder på bagsiden, to optiske og to koaksiale plus et 75 ohm BNC-stik, men ingen USB-indgang for dem, der gerne vil slutte PC’en til. Der er heller ingen pladespillerindgang, så man har brug for en afspiller med indbygget phono-trin eller et separat af slagsen. Hvis man da ikke vælger at streame fra en pladeafspiller med Bluetooth, f.eks. Yamahas fine MusicCast Vinyl 500.

Man kan selvfølgelig streame over netværket via Ethernet tilsluttet Uniti Star, hvilket er at foretrække for bedst mulig streamet lydkvalitet, og så har man jo CD-afspiller, eventuelt harddisk, men også muligheden for at afspille fra SD-kort.

Mulighederne vil være mange nok for de fleste af os.

Vi skal heller ikke glemme HDMI-indgangen, som har lydretur (ARC), så man kan koble TV-lyden til anlægget. Hvis man da ikke vælger at bruge et optisk kabel fra TV’et.

Og så skal det også nævnes, at der er en udgang med variabel volumen. Hvor man kan tilslutte en subwoofer – eller en effektforstærker, hvis man vælger at opgradere med flere kræfter.

Som jeg tvivler på, at mange kommer til at savne. Det gamle begreb Naim-watt lever i bedste velgående her. De opgivne 70 watt effekt matchede fint en Hegel H190 med 150 watt effekt.

Ikke alverdens indgange, men nok for de fleste. Foto: Naim

Raffineret, dynamisk og sublim

Uniti Star fik lov til at prøve kræfter med alt fra Dynaudio Contour 20 og Special Forty til Klipsch Cornwall III, Piega Premium 501 og JBL L100 Classic. Forstærkeren trivedes med dem alle, men allerbedst blev det med Piega og Dynaudio. De har en mere neutral klangkarakter, og det passede glimrende til Naim-forstærkerens glødende klang.

Sikke en lyd!

Den mindede mig om en McIntosh-forstærker ved den måde, Naim-forstærkeren gav musikken substans på. En Decca-indspilning med sopranen Lise Davidsen, der synger Wagners Tannhäuser, lød f.eks. knivskarpt fokuseret og havde masser af klang også nedad i oktaverne. Men det lød ikke overvægtigt og gumpetungt; i stedet var der en strålende dynamik (Wagner er jo ikke kendt for at holde sig tilbage), som især Klipsch- og JBL-højttalerne nød.

Også jeg.

Det samme gentog sig med “Private Investigations” fra Dire Straits’ Love Over Gold. Jeg var åbenbart ikke forberedt, selv om jeg har hørt nummeret utallige gange de sidste 30 år, for da guitarerne bragede løs sammen med Pick Withers’ trommer hen imod slutningen, tabte jeg hagen på gulvet.

For pokker en dynamik!

På Khalids nyeste album, Free Spirit, lød “Outta My Head” med John Mayer på guitar og i duet virkelig fedt. Måske især på JBL-højttalerne, som voksede sig meget større lydmæssigt og på sin vis blev lidt af en overraskelse for undertegnede. Men mere om det i en anden artikel.

Naim-forstærkerens største fortrin er, at den har alt på ét sted, lettilgængeligt for alle, der gerne vil integrere en letanvendelig hi-fi-løsning i hjemmet og kunne tænke sig at udvide med flere Naim-højttalere eller forstærkere i en multirumsløsning.

Den opgivne effekt er nærmest en joke, for Uniti Star har et drejningsmoment og en effektkurve, der ville gøre selv Porsches Mezger-motor misundelig.

Rimelig pakket indvendig. Foto: Naim

Sammenlignet med

Den lyder letbenet, uanstrengt og usædvanlig åbent. Sammenlignet med en T+A 1000 E er der mere dybde i lydbilledet og mere luft omkring de udøvende. Det kommer godt frem på f.eks. ECM’s live-optagelse med Keith Jarrett Trio, hvor Naim-forstærkeren placerer dig helt fremme ved scenekanten, mens T+A-forstærkeren flytter dig længere bagud i lokalet.

Bortset fra de mest tungtdrevne højttalere tror jeg afgjort, at Uniti Star formår at drysse lidt stjernestøv ud over langt de fleste højttalere. Det er sjældent, at et alt-i-et-anlæg spiller så raffineret, naturligt og levende som dette.

Konklusion

Naim Uniti Star er ikke uden mangler – USB, pladespillerindgang og touch-skærm f.eks. – men indvendingerne blegner i mødet med den gennemført enkle betjening for et så avanceret apparat. Naims app er noget af det bedste, der findes, og begrebet Naim-watt er ikke en myte, det er virkelighed. Du finder ikke et mere velspillende, kraftfuldt og bedre implementeret anlæg i prisklassen.

Trods den høje pris og nogle små indvendinger er Uniti Star det bedste, du kan finde i denne klasse.

Karakter
Naim Uniti Star

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset

Små bokse med stor lyd

Du milde, sikken forstærker!

En helt anderledes oplevelse