Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Naim New Classic 300

Tager pusten fra selv den hårdeste kritiker

Lige da vi troede, det ikke kunne blive meget bedre end New Classic 200-serien, kommer Naim buldrende med 300-serien – og et helt nyt niveau af musikalsk drømmelyd.

Skrevet af / 13/01/2024 - 09:03
Naim New Classic 300
Geir Gråbein Nordby

Naims New Classic 200-serie tog på mange måder forstærkerlyd til nye højder, da den kom for bare et år siden. Nu har serien fået en storebror i New Classic 300-familien, som (hvis vi ser bort fra den helt vilde Statement-serie) troner på toppen af Naims modeludvalg. Med kompromisløs kvalitet og enestående ydelse, hvis vi skal følge både Naims egne påstande og journalistens egen mavefornemmelse.

Naim NSS-333 Remote lifestyle
Naim NSS 333 er en ægte high-end musikstreamer med en fabelagtig brugergrænseflade. Foto: Naim

NSS 333: Referencemusikstreamer med alt i vinkel

New Classic NSS 333 viderefører den musikalske arv fra NDX 2, men Naim lover, at den tager lyd og funktionalitet et kvantespring videre. Den adskiller sig fra lillebroren NSC 222 ved opgraderet DAC, filterteknologi og strømforsyning, som skulle løfte lyden betydeligt. Ved at adskille forforstærkerdelen kan kredsene i streameren forenkles, hvilket igen giver mindre støj.

I hjertet af NSS 333 sidder Naims egen NP800-streamingmodul. Den lægger hele fem minutter musik i bufferhukommelsen, som renses for jitter og anden digital forvrængning. Streameren kan opgraderes med den eksterne strømforsyning NPX 300, som angiveligt yderligere reducerer støj fra streamingen i musiksignalet.

Balanceret XLR

Det er noget nyt, at Naim udstyrer produkter med balanceret XLR, oven i RCA og deres egen DIN-forbindelse. DIN sikrer stjernejord, hvilket ifølge Naim er vigtigt for at holde systemet i balance. Men dette kan også opretholdes ved brug af såkaldt impedansbalanceret design, som de mener har lydmæssige fordele over fuldt balanceret drift.

Påstanden er, at den lille mængde forvrængning, der slipper igennem, er 2. harmonisk, som matcher matematisk med grundtonerne og derfor ikke opfattes som støj. En fuldt balanceret kreds ville kræve dobbelt så mange komponenter for at skabe to helt identiske, men modsatte, signalveje, for derefter at annullere støjen ved udgangen. Da det ikke er muligt at lave kredsene fuldstændig identiske, vil det, der kommer ud af støjen i sidste ende være mere tilfældigt og dermed mere ulige harmonisk og umusikalsk.

Naim NSS-333-Back
XLR-udgange er noget nyt for Naim. Foto: Naim

Intuitiv streaming

Naims grænseflade er en af de mest intuitive, jeg har brugt. NSS 333 streamer problemfrit fra Tidal, Qobuz og Spotify og har AirPlay 2 og Roon Ready-support. Men det er den samlede pakke, der imponerer, med en usædvanligt god DAC, opgradérbar strømforsyning og ikke mindst den fantastiske lydkvalitet.

Jeg har kun én høne at plukke med Naim, og det er brugen af LCD-skærm i stedet for OLED. Man kan tydeligt se bagbelysningen, især når man betragter produktet fra en vinkel. Et seriøst produkt som dette fortjener det perfekte sortniveau fra OLED.

Naim NAC-332 lifestyle
Naim NAC 332. Foto: Naim

NAC 332: Forforstærker med genial volumenkontrol

NAC 332 fortsætter arven med hybrid digital/analog volumenkontrol, men hele konstruktionen bortset fra volumenkontrollen er helt analog. Volumenkontrollen og komponentkvaliteten er på linje med Naims flagskibsserie Statement, og denne NAC 332 skal være noget af det mest imponerende, som Naim har formået at få ud af samlebåndet. Dette er for øvrigt Naims første high-end analoge forforstærker med indbygget strømforsyning, selvom også denne kan opgraderes med den eksterne NPX 300. Den eksterne strømforsyning slukker den interne transformator, forstærker mere af musiksignalet og sænker støjgulvet yderligere.

Bemærk, at NPX 300 kun kan levere strøm til ét produkt, så hvis du vil opgradere både streamer og forforstærker, skal du bruge to sådanne strømforsyninger. Hver med deres tilsvarende pris! Jeg har fået én med i denne test, og har prøvet den både på streameren og forforstærkeren for at lytte efter forskelle.

Læs også Naim har overgået sig selv Musikelskere, som bare MÅ have den bedste lyd, men samtidig ønsker det ypperste indenfor brugervenlighed, kan godt begynde at spare sammen.

Kraft møder kontrol!

Mono-effektforstærkeren NAP 350 leverer mere rå styrke end stereoforstærkeren NAP 250, med 175 RMS-watt pr. kanal ved 8 ohm. Dette lyder måske relativt beskedent, men med en peak-power på hele 1,7 kW bedes alle tvivlere holde sig hjemme. Med NAP 350 lover man en enorm transient- og baskontrol! Og det med et gigantisk, præcist og dynamisk lydbillede, hvor selv de mest komplekse passager håndteres med lethed og autoritet.

Naim New Classic 300 GeirNordby
Naim New Classic 300. Foto: Geir Gråbein Nordby

Naim New Classic 300: Det ultimative musikanlæg

Med de store Bowers & Wilkins 802 D4 på orkesterpladsen i testlokalet (test er på vej), står musikoplevelserne i kø.

Naim-sættet skaber et enormt, detaljeret og samtidig intimt lydbillede. Instrumenter tegnes op med kirurgisk nøjagtighed, samtidig med at stemning og nerve formidles med tilstedeværelse og nærhed.

På Infected Mushrooms elektroniske fest af et trance-nummer, I Wish, fylder New Classic 300 rummet med et nærmest uudtømmeligt lydtryk. Bas og trommer har en fysisk kraft, der sender gnister, uden at stjæle fokus fra resten af det luftige lydbillede. Dette remix giver gåsehud, hvor lydbilledet er stablet lag på lag med en ro og autoritet, jeg sjældent har hørt mage til.

Her kommer monoforsterkersættet NAP 350 virkelig til sin ret, godt hjulpet af en fantastisk renhed og dynamik fra de øvrige komponenter i kæden. De to kraftkarle vedligeholder en beundringsværdigt stram kontrol over selv de mest intense orkestrale crescendoer.

På Anne-Sophie Mutters fremføring af Vivaldis Violinkoncert i F-dur bevarer Naim-systemet ligeledes jerngrebet om det bløde og sårbare violinspil, samtidig med at paukerne har en kontanthed og pondus, der giver musikken fremdrift. Her forenes hurtighed og smidighed med følsom nuancering.

Naim New Classic 300 B&W 802 D4 dCS Lina 2 GeirNordby
Bowers & Wilkins 804 D2 drives med kontrol og kærlighed af Naim New Classic 300. Foto: Geir Gråbein Nordby

Akustisk musik for sarte sjæle

Den stille sang Dear Insecurity af Brandy Clark i duet med Brandi Carlile tegner instrumenterne op med nærmest mikroskopisk nøjagtighed. Violinen og celloen i begyndelsen har en organisk varme og nærvær; vibrationerne fra strengene klinger ud i det åbne rum.

Vokalerne fra Brandy Clark og Brandi Carlile har hver deres karakteristiske farve, men deler en intim nærhed, som gennem Naim-systemet skildrer længslen efter det uopnåelige selvportræt med største følsomhed. Dette er ganske enkelt noget af det mest engagerende, jeg har hørt fra forforstærkere i nogen prisklasse. Således befinder Naim-sættet sig i den klart højere ende af det, jeg er vant til at høre.

Med og uden ekstern strømforsyning NPX 300

Når man tilslutter strømforsyningen NPX 300, er det som at fjerne et slør fra musikken. Et slør, man ikke vidste var der, før man hørte det. Men efterfølgende kan man ikke undlade at høre det, når strømforsyningen afbrydes. Den skaber omtrent samme type forbedring, hvad enten den tilsluttes streameren eller forforstærkeren. Men i mine ører er forskellen større sammen med streameren.

Ud over at fjerne dette silketynde slør og dermed åbne lydbilledet mere, synes jeg faktisk også, at det lyder, som om der pludselig bliver mere kraft i systemet. Det bliver der selvfølgelig ikke, men ved at fjerne støjen kommer dynamikken bedre frem, og kontrasten mellem højt og lavt bliver større. Når man spiller højt, får hvert trommeslag mere snert, elektriske guitarer med masser af forvrængning bliver endnu mere fysiske, og alt bliver endnu mere engagerende.

Naim New Classic 300 complete
Foto: Naim & Focal

Konkurrenter

Selvfølgelig er der også her konkurrenter i alle prisklasser. Hvis du ikke har brug for grænsefladen til Naim-streameren NSS 333, men trives fint med Roon, så mener jeg, at Mola Mola Tambaqui har lige så stor opløsning. I det lidt højere prisleje finder du dCS Lina Network DAC, som har samme lydmæssige fordele som Mola Mola’en og med bedre streaming-muligheder. Men Naim-streameren komplementerer de andre Naim-komponenter perfekt, og hvis du allerede er solgt på forstærkersættet NAC 332 og NAP 350, ser jeg ingen grund til ikke også at vælge NSS 333. Den er enormt god!

Forstærkersættet NAC 332 og NAP 350 har konkurrenter som Hegel P30A og H30A, for eksempel. Hvis du vælger at brokoble to H30A, som de egentlig er kontrueret til, bliver prisen nemt omkring 100.000 kr. ekstra for Hegel, selvom du med Naim tilføjer strømforsyningen NPX 300 i regnestykket. Hvis valget står mellem Naim eller Hegel med én effektforstærker, ville jeg hurtigt vælge Naim.

Naim NAP-350 pair lifestyle
Naim NAP 350. Foto: Naim (Photoshop: Geir Gråbein Nordby)

Så har vi den superfleksible Devialet Expert 1000 Pro, som er to 250 Pro koblet sammen i mono. Et fantastisk forstærkersæt, også med indbygget streaming, og med mulighed for at tilpasses specielt til en enkelt højttalermodel. Det ultragennemsigtige og superluftige lydbillede er noget helt specielt, men Naim har en varmere lyd.

Så må vi ikke glemme Rotel Michi P5 og S5. Digitale indgange i forforstærkeren, fantastisk lyd med masser af kraft. Et forstærkersæt, der kan få Dovrefjell til at slå revner, og som desuden har meget af Naims taktfasthed og varme. Det kan ikke opgraderes som Naim kan, og det tager mere plads. Men en absolut værdig udfordrer.

Alt sammen afhænger af smag og behag, men det er helt sikkert, at du ikke går galt i byen med Naim-sættet.

Naim New Classic 300 B&W 802 D4 dCS Lina GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Naim New Classic 300 tager en fremragende lyd til nye højder. Streaming-DAC, forforstærker og et par rå monoforstærkere smelter sømløst sammen til det hidtil mest ultimative Naim-system. Her forenes analog varme, digital opløsning og uudtømmelige mængder af dynamik og detaljer. Dette er ganske enkelt noget af det mest engagerende og musikalsk overbevisende, jeg har hørt. Og som det gør ondt at sige farvel til.

Karakter
Naim New Classic 300
Ultra High End

Lyd & Billede mener

En taktfasthed af en anden verden, kombineret med en basrespons, vi knap har hørt mage til. En bedre streamingløsning kan du næppe finde. Naim har endnu ikke indført OLED-skærme på deres musikstreamere.

2 kommentarer til “Naim New Classic 300”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top