Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Argon Audio TT4 pladespiller

Vellykket pladespiller

Selv om Argon ikke er kendt for pladespillere, kan de sagtens være med.

Skrevet af / 14/11/2022 - 12:00
Argon Audio TT4 pladespiller
Lasse Svendsen

Argon Audio viser, at det ikke er nødvendigt at købe fra traditionelle producenter for at få en kvalitetspladespiller. Sammenlignet med Thorens, Rega eller Pro-Ject er Argon Audio knap nok kommet ude af børnehaven. Men det forhindrer dem ikke i at lave vellydende produkter. 

Pladespilleren, der til forveksling ligner en Pro-Ject-afspiller, er en enkelt remdrevet konstruktion med elektronisk hastighedsskifter. Den er udstyret med en 8,8 tommer tonearm i kulfiber/aluminium, og monteret med en Ortofon 2M Red pickup på et aftageligt pickuphus. 

Så langt lyder Argons TT4 som enhver anden afspiller, men den er også udstyret med en indbygget phono-forstærker. En såkaldt RIAA til Moving Magnet-pickupper, som nævnte 2M Red. 

At armen har et aftageligt pickup-hus gør en fremtidig opgradering af pickup’en til en enkel affære. Hvis du vælger en MC-pickup, vil den lave udgangsspænding kræve et eksternt phono-trin til Moving Coil, og så afbryder du den indbyggede RIAA med en lille knap på bagsiden. 

Ortofon 2M Red. (Foto: Lasse Svendsen)

Træfinér

Testeksemplaret var pænt udført i mahognitræfiner, og den kan desuden leveres i valnøddefiner, eller sort eller hvid lak. 

Den leveres med et støvdæksel og aftagelige kabler for tilslutning til forstærker. Med det indbyggede phono-trin kan den også tilsluttes et par aktive højttalere eller en bordhøjttaler med en ekstra lydindgang. 

Eftersom pickuppen er færdigmonteret i pickup-huset, er der ikke meget du skal gøre for at få lyd. Gummi-remmen er trukket på undersiden af den 1,4 kg lette aluminiumstallerken i aluminium, så den skal bare trækkes på motoren ved siden af akslen, hvor tallerknen skal monteres. Pickup og pickuphus skrues fast på armen, som afbalanceres med modvægten og tilsvarende værdi (1,8 gram) på hjulet til anti-skating. 

Rigtig velbygget arm. (Foto: Lasse Svendsen)

Til sidst lægges filtmåtten på, og kablerne tilsluttes, og så er det bare at dreje afbryderen til 33 1/3 omgange og sænke pickup’en ned i vinylrillen. 

Den spiller lidt hurtigere end godt er. Jeg målte hastigheden til 33,56, hvilket giver en afvigelse på +0,69 procent. Den hastighed er lige i overkanten, men afvigelser som wow & flutter var på acceptable 0,27 procent, hvilket er på linje med Pro-Ject Debut Pro i samme prisklasse. 

Elektronisk hastighedsvælger. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk lydbillede med solid bas

På flere af de pladespillere med indbygget phono-trin, vi har testet, har selve phono-trinnet desværre været af en så lav kvalitet, af det er gået ud over lydkvaliteten. Technics SL-1500C er en hæderlig undtagelse, men den koster en del mere end TT4. Som vi med glæde kan føje til listen over pladespillere med en vellykket integration af phono-trin. 

Det gjorde det til en leg at tilslutte afspilleren til en Hegel H190, som ikke har et phono-trin, men analoge lydindgange til lydkilder. Sammen med Hegel-forstærkeren og et par små Dynaudio-højttalere leverede Argon-afspilleren et forbløffende levende lydbillede med en meget potent bas. 

Dire Straits’ Love Over Gold vælder ud af højttalerne med seriøs basgengivelse af den slags, man forbinder med dyrere pladespillere. Lydbilledet er åbent og luftigt, her er en god detaljerigdom, og guitarklangen er varm og fyldig. Med pladespilleren tilsluttet MM-indgangen på en McIntosh-forstærker, og phono-trinnet frakoblet, får bassen større autoritet, og lydbilledet vokser. Især i dybden. 

Phono-trinnet slås fra med en afbryder på bagsiden. (Foto: Lasse Svendsen)

Bassen går ikke så dybt her som på en Technics SL-1500C, men Argon-pladespilleren lyder fyldigere, og bassen er mere fremtrædende end på en Rega Planar 2. Argons måde at præsentere musikken på minder på mange måder om Pro-Ject Debut Pro, og det er det nærmeste, man kommer Argon-pladespillerens kvaliteter i denne klasse. 

Gode klaverindspilninger som Jan Gunnar Hoffs Living er krævende at gengive med perfekt pitch. Det er næsten kun dyrere pladespillere som Technics SL-1200G, Yamaha GT-5000 og Rega Planar 10, der klarer det uden problemer. Hastighedsafvigelsen er én ting, men wow og flutter har en tendens til at være ødelæggende for pitchen, men Argon-spilleren klarer sig vældig godt. På trods af uoverensstemmelsen i hastighed og W&F. Klavertonerne klinger smukt i rummet, man kan høre anslagene og pedalerne arbejde, mens Jan Gunnar Hoff trakterer klaveret. 

Jan Gunnar Hoff Living.

Konklusion

Den relativt prisbillige Argon-pladespiller er et af de bedste køb i denne klasse. Den ser godt ud, en enkel at bruge og spiller forbandet godt. Der er ikke mange så velbyggede pladespillere til så god en pris, og med indbygget phono-trin kan den tilsluttes alt fra en lille bordhøjttaler til et større stereoanlæg. Armen er tydeligvis bygget til større oppgaver end en Ortofon 2M Red og vil helt sikkert løfte lydbilledet endnu mere med en bedre pickup, hvis man skulle få mod på at opgradere.  

 1. Pro-Ject Debut PRO

  Pladesamlingens bedste ven

  Pro-Ject Debut Pro markerer selskabets 30-års jubilæum med stil og finesse.

  Dynamisk og fyldig klang med potent bas og et åbent lydbillede. Solidt bygget og meget stabil gangpræcision. Højdejustering af arm og dæmpefødder, elektronisk hastighedsskifter og egen rem til 78-plader. Til pengene er der meget, der spiller.
  Du kan kun få den i sort.
  Læs hele testen
Karakter
Argon Audio TT4 pladespiller
Premium

Lyd & Billede mener

Elegant og pænt udført i træfinér. Rigtig god dynamik, solid bas og åbent lydbillede. Hastighedsafvigelsen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

dCS Network DAC: Har du råd, så giv den gas!

Dåseåbneren

Prisbillig indgangsbillet

Klassens bedste køb

Spiller med glødende engagement

Moderne nostalgi

Musikstreameren gør alle fordomme til skamme

Scroll to Top