TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

Steelseries Arctis 5

Kan konkurrere med de bedste

Steelseries giver sin egen flagskibsmodel blandt gaming-hovedsæt nådesløs kamp til stregen.

forfatter
Publiceret 23/01/2017 - 09:00
L&B mener
Virkelig god lyd, fornem surroundeffekt og god komfort til en pris, der er svær at slå.
Ikke trådløs. Ikke mulighed for optisk tilslutning.
Specifikationer

Type: Over-ear, lukket
Drivere: 40 mm
Frekvensområde: 20 – 22.000 Hz
Følsomhed: 98 dB
Impedans: 32 ohm
Antal kanaler: 7.1 (DTS Headphone: X)
Tilslutning: USB-adpter (medfølger)
Lys: RGB
Vægt: 281 gram

Vejl. pris 899Pr. 23/01/2017 Produktside

Danske Steelseries har en høj stjerne hos spilfolket for deres tilbehør i form af blandt andet mus, tastaturer og ikke mindst hovedtelefoner – som den Siberia 840, vi testede i januarnummeret.

Men det er en dyr fornøjelse at sætte topmodellen på hovedet. Steelseries har nu lanceret en ny serie af hovedtelefoner, der angiveligt skulle kunne måle sig kvalitetsmæssigt med deres egne topmodeller, men til en langt lavere pris. Det er opnået gennem et lettere materialevalg og ved at skære i antallet af features og funktioner.

Arctis 5 er seriens midterste model, der kan købes for under en tredjedel af prisen på Siberia 840. Der findes også en mindre model, Arctis 3, hvor man blandt andet må give afkald på lyseffekter og eget lydkort. Eller man kan gå skridtet opad til Arctis 7, og få samme funktioner som i 5’eren, sammen med trådløs forbindelse.

Foto: Steelseries
Foto: Steelseries

 

Steelseries Arctis 5 er en forholdsvis let hovedtelefon i et design, som Steelseries selv betegner som ”voksent”. Voksent eller ej (statistisk set er gennemsnitsspilleren i midten af 30’erne), så er udseendet i hvert fald mere stilrent end gaming-hovedsæt normalt. Den brede plastichovedbøjle går nærmest i et med de flade, ovale ørekopper, og den vigtige mikrofon kan skydes ind venstre ørekop, når den ikke bruges. I den tilstand kan Arctis 5 snildt gå for at være en ”civil” DJ-hovedtelefon. I hvert fald hvis bruger den analoge lydindgang, hvor RGB-belysningen, der omkranser ørekopperne, ikke fungerer. Hvor hovedbåndet i de fleste hovedtelefoner er fast, og bøjlen kan justeres, er det omvendt her: Bøjlen er fastmonteret, og hovedbåndet er elastisk. Ligesom elastikremmen på et sæt skibriller. Remmen ligner også noget, der ville passe naturligt på en slalom-piste.

 

Accessory-program
Hvis udseendet i rent hvid eller kulsort bliver for ferskt, har Steelseries et helt ”accessory-program” til at tilføje en personlig stil. Man kan købe hovedbånd i en række farver og mønstre, og ørepuderne kan udskiftes. De medfølgende er i åndbart ”joggingstof”, men man kan købe ørepuder i velour eller skind.

Det vigtigste i en hovedtelefon er naturligvis elektronikken, i dette tilfælde driverne (højttalerenhederne), der ifølge Steelseries er de samme som bruges i den meget dyrere Siberia 840. Og det kan være med til at forklare den særdeles vellykkedes lyd i Arctis 5.

Man kan bruge Arctis 5 med alle spilplatforme (pc, Mac, PlayStation, Xbox, mobil og VR), men kun på pc får man glæde af alle funktionerne. Spiller man via mobil, Xbox eller fra et VR-system må man nøjes med tokanalers analoglyd via 3,5 mm hovedtelefonstikket.

Tilsluttet en pc sker forbindelsen via USB og det medfølgende adapterkabel, der også er forsynet med en drejeknap til at mikse mellem spillyd og chatsamtale med dine holdmedlemmer. Det er en enklere udgave af miksningen, som man finder på det dyrere, trådløse Siberia 840-hovedsæt, hvor også lyd fra en optisk digitalkilde (spilkonsol) kan mikses ind, og hvor blandingsforholdet kan gøres frekvensafhængigt. Enkel eller ej, så er miksningsmuligheden stadig mere avanceret, end hvad man ser på andre gaming-hovedsæt, og det gør det nemt at følge med i både snak og spil uden at skulle rode med besværlige indstillinger i flere programmer på samme tid.

Fornem surround
Som andre gaming-hovedsæt kan Arctis 5 tilpasses til spillene ved hjælp af den medfølgende software. Hos Steelseries hedder den Engine 3. Programmet er det samme for alle firmaets hovedsæt, men funktioner varierer fra model til model. I dette tilfælde kan man tilpasse frekvensgangen med en fembånds-equalizer, justere kompressionen af lyden, programmere det farvede lys og – ikke mindst – vælge surroundlyd.

Selv om der står 7.1-kanalers surround på pakken, er der ikke tale om ægte, fysisk syvkanallyd plus subwoofer, men om virtuel surround, hvor lyden ved hjælp af digitalt trylleri med fase og forsinkelse panoreres hele vejen rundt om lytteren. Det er selvfølgelig brugbart, når du ser film på computeren, men i lige så høj grad til spil. Når det fungerer, gør surroundlyden det muligt at høre, når fjender nærmer sig i landskabet – og fra hvilken retning. Der er imidlertid stor forskel på kvaliteten af 7.1-illusionen i forskellige gaming-hovedsæt. Og her er det vores erfaring, at DTS Headphones: X virker langt bedst. Desværre må den være dyr at licensere, for de færreste bruger den. Heller ikke Steelseries på firmaets dyrere hovedtelefoner. Men den er med på Arctis 5, hvilket er noget af et scoop til prisen.

 

Lyden
Efter at have prøvet de langt dyrere topmodeller fra de store producenter, herunder Steelseries egen Siberia 840, havde jeg forberedt mig på en noget mindre oplevelse i spillene denne gang. Men nej, Arctis 5 er virkelig baseret på samme drivere som i de dyre modeller, bare anbragt i en simplere indpakning. Og resultatet er ikke mindre overbevisende! Fra dyb bas til den højeste diskant er lyden klar og uforvrænget. Og takket være surroundlyden fra DTS er oplevelsen af at være til stedet i spillets univers endnu bedre og mere engagerende. Det er muligt at lokalisere modstandere præcist omkring dig, så hvis du alligevel må bide i græsset, skyldes det ikke mangel på muligheder, men slet og ret dine egne evner som finskytte.

Handler det alene om lyden, kan det trods høj kvalitet godt lade sig gøre at finde bedre til samme penge. Sony MDR-100AAP, som har en mere velopløst diskant, er siden vi testede den, faldet til samme pris som Arctis 5. Pioneer SE-MJ722T er også et godt bud med sin fornemme bas. Men da der er tale om hi-fi-hovedtelefoner, mangler de alle de spilfunktioner, som får dig levende ud af kampen.

 

Konklusion
Arctis 5 koster kun en tredjedel af topmodellen, Siberia 840, men det er lykkedes at vælge kompromiserne på en måde, så de ikke mærkes ved normal brug. Den har alle de funktioner, som seriøse spillere har brug for, og lyden er (næsten) god nok til at berettige prisen alene. Flødeskummet på toppen af lagkagen er DTS:X Surroundlyd, der gør det muligt at opdage dine modstandere i tide, når de kommer listende bagfra.

Foto: Steelseries
RGB-lyset kan selvfølgelig programmeres. Foto: Steelseries

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Logitech G Cloud er en konsol til alle spil Spil dine spil fra skyen - på hvilken cloudtjeneste, du har lyst til. Logitechs nye håndholdte konsol prøver at dække dem alle.
Selvformende hørepropper fra Logitech Individuelt formstøbte hørepropper har hidtil været forbeholdt professionelle musikere. Logitech har fundet en løsning, der virker genial.
Berlin: Logitech vil være de kreatives bedste ven Logitech afslører en stor satsning på det kreative og legende publikum. Vi er med på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til at genanvende elektronik Elgiganten og Microsoft lancerer samarbejde med spillet Minecraft i centrum. De unge brugere skal opdrages til genbrug af gamle elektronikprodukter.
LG gearer op med ny OLED-gamingskærm Ny heftig gamingskærm endelig klar i Norden.
PlayStation 5 understøtter 1440 p God nyhed for alle med PC-skærm - opdateringen kan downloades nu.
Følg Lyd & Billede