TESTSony a7C

Verdens mindste i sin klasse

Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
Karakter
Sony a7C
Lyd & Billede mener
Helt pletfri billedkvalitet og klassens bedste autofokus. Kompakt, let og hurtigt, solid kvalitet med billedstabilisering og rigtig god batteritid.
Lille søger med moderat opløsning. Mærkelig placering af betjeningselementer. Komplekse menuer og begrænsede videoegenskaber.
Specifikationer
 • Type: 24 Mp systemkamera med full-frame billedsensor
 • Optik: Sony FE-fatning
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Søger: 2,36 Mp OLED, 0,59x
 • Serieoptagelse: 10 fps
 • Video: 4K 25 fps 100 Mbit/s, 4:2:0 8 bit
 • Tilslutninger: USB, HDMI, mikrofon, hovedtelefoner
 • Trådløst: Bluetooth, Wi-Fi 2.4/5 GHz
 • Lagring: SD m. UHS-II
 • Batteritid (CIPA): 740 billeder
 • Mål og vægt: 124 x 71 x 60 mm / 509 g
 • Højdepunkter: 5 trins billedstabilisering, vipbar touch-skærm, 693 fokuspunkter, TTL blitzsko, USB-opladning
 • Web: sony.dk
forfatter

Da Sony fremviste deres første Alpha-systemkamera med full-frame billedsensor, vakte det opsigt. Så små full-frame-kameraer havde ingen set, siden filmæraen var på sit højeste. Sony a7 var en lille revolution og begyndelsen på en succesrig række af full-frame-kameraer, som er blandt de bedste af deres slags.

Men ingen af dem er mindre end a7C. En kompakt udgave af Sony a7 III med nogle forbedringer, men også med nogle mangler, som vil drive mange til vanvid.

Kameraet, som minder mere om a6600 i det mindre APS-C-format, er teknisk set magen til a7 III, som har doneret de allerfleste dele i det, der faktisk er verdens mindste full-frame systemkamera.

Skrumpning er noget, Sony er knaldgode til. De har gjort det med Trinitron-TV’er, camcordere, Walkman, selvfølgelig, og stereokomponenter. De er ganske enkelt mestre i miniaturisering.

Her har de formået at presse den 24 megapixel billedsensor, som vi kender fra A7 III, ind. De har redesignet billedstabiliseringen (fem trin og fem akser) for at få plads i det kompakte kamerahus. Håndgrebet er blevet slanket, og de har i samme ombæring opdateret kameraets autofokus, som er bedre end nogensinde.

Grebet er stort nok, men vi savner et indstillingshjul her. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet kan købes som hus alene, og så tilføjer man det objektiv, man har brug for. Det kan også leveres med en vældig kompakt 28-60 mm f/4.0-5.6 zoom, som kan trækkes sammen ved at dreje den til “hvilestilling”, hvilket gør det til en enormt kompakt kamerapakke.

Det har også 4K video-optagelse, 1080p HD i slowmotion, klassens bedste batteritid med op til 740 eksponeringer, og minsandten om ikke det lille kamera også er vejrbestandigt.

Sony a7C:

 • 24 Mp full-frame BSI CMOS-billedsensor
 • BIONZ X billedprocessor
 • 4K 24 fps 8bit 4:2:0 S-Log, HLG
 • 693 punkters fasefokussystem
 • 2,36 Mp OLED-søger
 • Op til 10 fps
 • ISO 50-204.800
 • 5 aksers billedstabilisering
 • 2,4/5 GHz Wi-Fi, Bluetooth
 • SD/SDXC UHS-II kortplads

Med 10 fps skudtakt og fænomenal følgefokus er der lagt op til skarpe billeder i de allerfleste situationer.

Alt dette får det til at lyde som det perfekte allround-kamera, men der er malurt i bægeret.

Den nye FE 28-60 mm f/4.0-5.6 kan trækkes sammen og udgør en kompakt og rejsevenlig kamerapakke sammen med a7C. (Foto: Lasse Svendsen)

Amputerede videoegenskaber

De fleste, der måske er i målgruppen for et lille kamera, er formentlig tilfredse, så længe kameraet har glimrende billedkvalitet og kapabel 4K-video. Det har a7C, men der er nogle begrænsninger.

Man kan optage video i 4K-kvalitet med 25 fps billedfrekvens i XAVC S-format og 100 Mbit/s datastrøm, hvilket er vældig godt. Men der er “kun” 8 bit video, hvilket kan være en begrænsning for de entusiaster, der ønsker bedst mulig dynamik i efterbehandlingen af optagelserne.

Det er også muligt at optage video i slowmotion med HD-opløsning, og kameraet har både mikrofon- og videotilslutning.

Man kan selv vælge, hvilke funktioner der skal ligge i Fn-menuen på skærmen, og de kan tilpasses stillbilleder og video, så kameraet ændrer menuopsætning, når man skifter fra still- til video-optagelse.

Kameraet understøtter billedprofiler med S-Log til gradering og også video med HLG (Hybrid Log Gamma), som giver et jævnere toneomfang med bedre dynamisk omfang.

Søgeren er lille og trang, og har moderat opløsning. (Foto: Lasse Svendsen)

Mangler tre ting

Med et betydelig slankere kamerahus end a7 III, som a7C er bygget på, er kompromiser ikke til at undgå. Jeg har allerede nævnt, at håndgrebet er mindre, hvilket ikke gør så meget, men søgeren er også meget mindre med bare 0,59x forstørrelse, og den er heller ikke så skarp. Det virker småligt på så dyrt et kamera og viser, at Sonys miniaturisering kræver sine ofre.

At joystick-knappen er valgt fra her, ville ikke have betydet så meget, hvis bare Sony var bedre til touch-skærme. Desværre er de flere år efter konkurrenterne, hvad angår implementeringen af touch, og det er en pine at bruge Sonys touch-skærme, hvis man har prøvet et nyere Canon-, Nikon- eller Panasonic-kamera.

Man kan flytte fokuspunktet, når skærmen er i live-view, men ikke når man bruger søgeren. Touch-skærmen fungerer heller ikke på skærmmenuen, og heller ikke når man har valgt billedvisning.

Alle indstillinger må foretages med knapperne på bagsiden. Menuknappen er placeret væk fra de andre knapper, under blitzskoen, og de to eneste indstillingshjul sidder begge på bagsiden. Der er ingen indstillingshjul foran på kameraet – som der er på a7 III – og det kan sænke tempoet mere end nødvendigt.

Mangelfuld touch-skærm, Sony! (Foto: Lasse Svendsen)

Autofokus i eliteklassen

Men jeg skal ellers love for, at kameraet er hurtigt. 10 fps er måske ikke imponerende, men kameraets autofokus er mere end hurtig og præcis nok til, at billederne bliver skarpe også på serieoptagelser.

Kameraets autofokus klistrer sig til ansigter og følger øjne, som var den limet på, og selv når personen i søgeren bevæger sig, hænger kameraets øjenfokus ved som en flue på en nymalet husmur.

Der er 14 forskellige fokusvalg, hvor man kan vælge fokusområder og antal fokuspunkter efter behov og motiv, og det fungerer glimrende på både stillbilleder og video.

Alle betjeningsknapper er samlet ét sted, men ikke menuknappen, som kan skimtes til venstre. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet i topklasse

Med samme 24 megapixel billedsensor som i a7 III får man også den samme billedkvalitet. Opløsningen er ikke på niveau med Sony a7R IV, men til alle praktiske formål er den mere end høj nok til de fleste motiver.

Billeddynamikken er fremragende, der er knap synlig billedstøj under ISO 12.800, og farvegengivelsen er bedre end på tidligere generationer af a7-serien med langt mere mættede farver og mere neutrale hudtoner. Læs mere i testen af a7 III.

Kvaliteten af 4K 25 fps er rigtig fin med utrolig god opløsning og detaljeskarphed, moderat rullende lukker og begrænset billedstøj selv på tusmørkeoptagelser. HD-optagelser er ikke overraskende langt mindre opløst, og der er også mere billedstøj og flere artefakter i HD.

Opfyld full-frame-drømmen med klassens bedste kamera Lumix S5 har en perfekt balance mellem egenskaber og brugervenlighed, og er et af de bedste køb i full-frame-klassen.

Panasonic Lumix S5, Nikon Z6 II og Canon EOS R6 er de nærmeste konkurrenter til a7C. En sammenligning, som kan virke lidt uretfærdig, eftersom Sony-kameraet snarere er et kompromis mellem egenskaber og størrelse, men alligevel.

Lumix S5 er ikke meget større og har langt bedre videoegenskaber. Nikon-kameraet er endda hurtigere til serieoptagelser og byder på bedre videoegenskaber, og det samme gør Canon-kameraet. Men ingen af dem er helt så kompakte, og ingen af dem har Sony-kameraets overlegne autofokus og et lige så stort udvalg af objektiver.

Mikrofon- og hovedtelefonstik samt USB-opladning. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Sony a7C er ikke bare det allermindste full-frame systemkamera, det har også nogle af de mest anvendelige allround-egenskaber. Hvis man kan leve med, at videofunktionerne ikke er helt på højde med konkurrenternes, vel at mærke.

Det praktiske format, den pletfrie billedkvalitet og en autofokus, som aldrig rammer ved siden af, gør Sony-kameraet perfekt til alt fra bryllupper og portrætter til rejser, gadefoto og meget andet, deriblandt sport og action.

Den medfølgende 28-60 mm zoom er faktisk ganske god og et oplagt valg til a7C, som også kan bruge endnu bedre Sony-objektiver, og dermed kan brugsområdet udvides kraftigt.

 

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jeg har købt et af de første SONY a7C, der har været på marked i DK. Jeg har også et SONY a7M2, som jeg har haft i ca. 4 år. Det nye a7C er betydeligt mindre, når man sidder med dem begge 2, men størrelsen afhænger naturligvis meget af hvilket objektiv man har sat på. Jeg råder over 3 objektivet til mit første a7M2, som også passer til a7C, det er jo dejligt og sund for økonomien. Det jeg umiddelbart er mest glad for i a7C, er det store batteri, der virkeligt er et problem i a7M2, og dernæst størrelsen, der passer rigtigt godt, hvis man viger tilbage for at slæbe hele udstyret med. Jeg er også fascineret af den hurtige og præcise autofokus, hvorimod jeg ikke mener at det er vanskeligt at manøvrere rundt i menuen. Når man først har sat sig ind i denne, går det ganske fint. Jeg havde gerne set, at det kompakte zoom objektiv gik ned til 24 mm, men så skulle det ikke være. 28 – 60 mm er lige i underkanten. Det er måske også værd at bemærke, at USB tilslutningen er version 3 og ikke den gamle version 2 som i mit a7M2. Med venlig hilsen Steen Sørensen

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.