SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Rejsekameraer

De bedste rejsekameraer

Tag et godt kamera med på ferien, så er du sikker på, at de særlige øjeblikke bliver foreviget i den bedst mulige kvalitet.

Nyere smartphones har så gode kameraer, at de fleste foretrækker at tage billeder med mobilen. Jeg gør det selv, altså knipser hverdagsbilleder med min telefon i stedet for et rigtigt kamera. Det indrømmer jeg. Men det er som regel billeder, der kun skal vises på sociale medier.

For de af os, der går mere op i fotografering, er et godt kamera uundværligt. Billeder fra store og små begivenheder bliver ikke alene teknisk bedre med et rigtigt kamera, de bliver også mere interessante. Jeg vil vove den påstand, at man ser motivet anderledes, når man har et kamera i hænderne, end med telefonen.

De tynde smartphones har elendig ergonomi, hvis man ser på dem som kameraer. Med bittesmå knapper og lidt eller ingen kontrol over eksponering og deslige er de ikke mere end et snapshot-kamera i manges øjne. Men de er gode som rejsekameraer. Uanset om man skal på weekendtur eller en længere ferie, er mobilen altid klar til at fange de særlige øjeblikke, der måtte opstå.

De, der vil have endnu bedre billeder, tager også et kamera med. Men hvilket?

Rejsekameraer

I vores testarkiv på nettet finder du tests af flere hundrede kameraer, og de bedste af dem scorer fem eller seks stjerner. Nogle af dem har vi samlet her, i en oversigt over otte af de mest velegnede rejsekameraer lige nu.

De har tre ting tilfælles: De giver langt bedre billedkvalitet end mobilen, de er små og lette, og de har allround-egenskaber, der gør, at de passer til de flestes behov.

Alligevel er de forskellige. Der er kameraer, som kan være i en lomme, kameraer med ekstrem zoom og kameraer med udskiftelig optik – såkaldte systemkameraer.

Derfor bliver billederne bedre

Der er tre hovedårsager til, at et kamera giver bedre billedkvalitet end mobilen: Optik, sensor og processor.

Et godt kamera har mere avanceret optik med linseelementer af højere kvalitet, end man finder i et typisk mobilkamera. Det giver mere jævn skarphed, mindre fejlbrydning og bedre detaljeskarphed.

Med deres meget større billedsensor fanger de mere lys. Og mere lys betyder mere information, som igen betyder bedre kvalitet.

I et kamera er der plads til en kraftige chip, der tager sig af billedprocesseringen, ofte så hurtigt, at alle billederne i en lynhurtig serie bliver perfekt eksponeret og skarpe. Billeder taget i svagt lys er også bedre med et kamera, fordi det har langt mindre billedstøj.

Skumringsbilleder bliver ikke så grumsede, som de gør med selv gode mobilkameraer, og farvegengivelse, kontrast og billeddynamik er langt mere naturtro fra et godt kamera.

Brugervenlighed

Mange kan nok huske en onkel, der brugte så lang tid på at indstille sit kamera, at man blev træt af at vente og helt glemte at smile. Sådan er det ikke længere. Kameraerne kan indstille alting selv og fokusere så hurtigt, at billedet er taget, næsten før du når at smile. Alle kan tage gode billeder, selv med dyre, avancerede kameraer.

Blandt de otte i denne test har vi lagt vægt på størrelse, vægt, brugervenlighed, billedkvalitet og funktioner. De færreste gider slæbe rundt på 15 kg kameraudstyr, så lommevenlig størrelse og lav vægt er guld værd, hvad enten man skal på rygsækrejse eller storbyferie, for så bliver kameraet brugt mere.

Lad ikke de mange indstillinger komme i vejen for lynskuddene. Sæt kameraet på auto, til du bliver fortrolig med det, så kan du slippe kreativiteten løs og eksperimentere med indstillingerne, når du bliver mere erfaren.

Billedkvaliteten behøver du ikke at tænke på, den garanterer vi for med otte af de bedste kameraer, vi har testet. Sorteret efter størrelse med det mindste kamera først.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Det bedste lommekamera

Sonys testdeltager er simpelthen det bedste køb i kompaktklassen.

Lyd & Billede mener

Klasseledende billedkvalitet i minimal indpakning, en fremragende opklappelig elektronisk søger og lysstærk optik.
Kameraet er så lille, at knapperne også er blevet små, og det koster mere end de fleste kompaktkameraer.
Type: 20 MP kompaktkamera med 1” billedsensor
Optik: 24-70 mm f/1.8-2.8 med billedstabilisering
Skærm: 7,6 cm LCD, 1,23 mio. billedpunkter
Søger: 1,44 MP LCD
Højdepunkter: Wi-Fi og NFC, vipbar skærm, 10 fps
Pris: 5.250 kroner
Web: sony.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5250 kr

Der findes hele fem udgaver af Sony RX100. Den nyeste hedder RX100 V, og det er for dyrt til at ende på anbefalingslisten. Det bedste køb i RX100-serien er nemlig det her – RX100 III. Hvis du vel at mærke ikke har brug for 4K-video. Ellers må du lægge nogle flere penge for fireren, som i bund og grund er næsten identisk med treeren.

Her får du spejlreflekskvalitet i et kamera, der let kan være i lommen. Den lysstærke zoom rækker til det meste, undtagen sport, da zoomen stopper ved 70 mm. Men billedkvaliteten er upåklagelig, selv i svagt lys. Synes du, at billederne fra mobilkameraet bliver grumsede i dårligt lys, så er dette kamera noget for dig.

RX100 III har en praktisk opklappelig søger. Den er guld værd i sollys, for her kan man alligevel ikke se noget på skærmen. Hurtigt er det også. Autofokus er lynhurtig, og skudtakten på 10 billeder i sekundet (fps) giver knivskarpe actionbilleder.

De små knapper er faktisk det største minus, ud over den beskedne batterilevetid. Så køb et ekstra batteri. Kameraet har en praktisk indstillingsring omkring objektivet, som kan programmeres, så du kan tilpasse kameraet efter behov.

Billedkvalitet

Sensoren er på én tomme, hvilket er mange gange større end på mobilkameraer, og her er den koblet direkte til de elektroniske kredsløb – såkaldt bagbelysning – for bedre følsomhed. Sammen med Sonys Bionz X billedprocessor får billederne mere jævn farvegengivelse og mindre støj. Den skarpe 24-70 mm zoom har rigtig god lysstyrke på f/1.8-2.8.

Kameraet kan også optage video i 1080/50p HD med det nye XAVC S videoformat, der tillader en billedstrøm på 50 Mbit/s. Det giver klasseledende videokvalitet for kompaktkameraer med 1080 HD-video.

Opløsning og skarphed er fremragende. Først og fremmest på grund af det virkelig gode zoomobjektiv, der har ensartet skarphed på alle brændvidder og næsten alle blændeåbninger. Det samme gælder farvegengivelsen, der er jævn også på jpeg-filer. Hvis vi skal sætte en finger på noget, må det være lidt for aggressiv støjreduktion på jpeg, men så kan man altid gemme råfiler i stedet.

Konklusion

Sony RX100 III er til dem, der vil have gode billeder under alle forhold, og som lader spejlreflekskameraet blive derhjemme, fordi det er for stort. Sony-kameraet er noget så sjældent som et vellykket kompromis – lige anvendeligt, hvad du end skal fotografere, og det lommekamera, der giver dig mest for pengene lige nu.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Det bedste superzoom

Med 10x zoom får du fanget de billeder, mobilen ikke kan.

Lyd & Billede mener

Høj billedkvalitet, kraftig zoom samt søger og touch-skærm giver et glimrende allround-kamera.
250 billeder pr. opladning er lavt på et så rejsevenligt kamera.
Type: 20 MP kompaktkamera med 1” billedsensor
Optik: 25-250 mm f/2.8-5.9
Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: 1,16 MP elektronisk, 0,46x forstørrelse
Højdepunkter: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, touch-skærm, 10 fps, 10x zoom
Pris: 4.895 kroner
Web: panasonic.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4895 kr

Med lidt mere zoom øges kameraets anvendelighed. Som her, i Panasonics lommevenlige TZ100 – et kamera med 10x zoom, 4K-video og billedkvalitet i top.

Kameraet kombinerer en 1 tommes billedsensor og 25-250 mm zoom og er ikke meget større end en æske pastiller. Her kan du tage 8 megapixel stillbilleder fra 4K-videosekvenser med 30 fps eller skyde på fuld opløsning med 10 fps.

Det har også elektronisk søger, og med funktionen Post Focus kan du vælge, hvor billedet skal være skarpest, efter at det er taget. Tryk på skærmen på det sted i motivet, som du vil have skarpt, og vælg Gem.

TZ100 er så let at bruge, at alle kan få gode billeder med det. Du kan også programmere nogle af knapperne til at aktivere foretrukne funktioner, og ringen rundt om objektivet kan f.eks. fungere som zoomring med trinløs eller trinvis zoom.

Der er også en række andre funktioner, såsom råfiloptagelse, HD-konvertering af 4K-video, Wi-Fi og panoramabilleder, og så er der selvfølgelig optisk billedstabilisering integreret.

Kameraet har også en elektronisk søger. Den er praktisk, når du ikke kan se skærmen ordentligt i skarpt lys, og så giver den stabilitet. Når du holder kameraet op til ansigtet og kigger i søgeren, er det nemlig mere stille. Nyttigt ved lange brændvidder og længere lukkertider.

Billedkvalitet

Det lille Leica-objektiv er forholdsvis lysstærkt med blænde f/2.8 på vidvinkel og giver meget ensartet skarphed på næsten alle brændvidder. Det har meget lidt kromatisk aberration og fortegning, som ellers er almindeligt for en 10x zoom. Det er også skarpt i det vigtige område i centrum.

Billedstøjen er godt under kontrol, og selv ved ISO 3200 er der ikke så meget støj som normalt for et kompaktkamera. TZ100 er et kamera, der giver fremragende kvalitet under varierende lysforhold og god skarphed på alle brændvidder. Billedkvaliteten er på niveau med Sony RX100 III og Panasonic Lumix FZ2000, og TZ100 fremstår som et godt kompromis mellem de to kameraers egenskaber.

På 4K er videokvaliteten enestående. Panasonics autofokus er hurtig til at fokusere på actionscener, og følgefokus fungerer fint i godt lys. Muligheden for at hente stillbilleder med 4K Photo er faktisk vældig nyttig i mange situationer, og nogle gange er Post Focus-funktionen også rar.

Konklusion

Panasonic Lumix TZ100 er så tæt på det perfekte kompaktkamera til rejser, som man kan komme. Billedkvaliteten er upåklagelig, og med 10x zoom og 4K-video er det blandt de mest alsidige allround-kameraer i kompaktklassen. Lidt længere batterilevetid samt vejrtætning ville have været perfekt, men man kan jo ikke få alt.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Det bedste af de små

Panasonics mindste systemkamera er en ulv i fåreklæder.

Lyd & Billede mener

Fremragende billedkvalitet og videokvalitet i et lille systemkamera, der er velegnet til begyndere.
Ingen søger, og 210 billeder pr. opladning er for lidt.
Type: 16 MP systemkamera med MFT billedsensor
Optik: 24-64 mm f/3.5-5.6, 2,7x zoom
Skærm: 7,6 cm LCD-skærm, 1K billedpunkter
Søger: Nej
Højdepunkter: Vipbar touch-skærm, Wi-Fi, 10 fps, billedstabilisering, 4K-video
Pris: 4.950 kroner
Web: panasonic.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4950 kr

Her er et kamera, der tror, at det er et kompaktkamera. Men faktisk er det et systemkamera med udskiftelig optik og stor billedsensor. Det betyder, at du får et kamera, der næsten kan være i lommen, men er mere fleksibelt end et kompaktkamera.

Det lille Panasonic-kamera har en større billedsensor end det kun lidt mindre Lumix TZ100. Den fanger mere lys og giver bedre billedkvalitet. Du kan også skifte den lille zoom ud med andre objektiver. Makro, tele eller telezoom – alt kan bruges på Lumix GX800.

Det er det mindste af de små systemkameraer, der også har god brugervenlighed. F.eks. får man en glimrende touch-skærm, der kan vendes 180 grader til de obligatoriske selfies. Ellers bruger du den, som du er vant til at bruge skærmen på mobilen.

Den kompakte zoom dækker 24-64 mm. Ikke alverden, men mere end nok til det meste, også portrætter. Kameraets intelligente autofunktion gør det såre simpelt i brug. Her tager kameraet sig af det hele, og du skal bare skyde løs. Samtidig vokser det med opgaven. Hvis du vil udforske din egen kreativitet, er det muligt at vælge alle indstillingerne selv.

Ud over 4K-video har det også Panasonics 4K Photo-funktion, hvor du kan gemme stillbilleder fra video-optagelser i 8 megapixel opløsning. Det har også en 4K selfie-funktion med nedtælling, til billedet tages, makeup-program, der fjerner rynker, og en række andre mere eller mindre nyttige funktioner.

Det er hurtigere end andre systemkameraer i samme klasse, med lynhurtig autofokus, 10 fps skudtakt med fuld opløsning og mulighed for at gemme 8 megapixel billeder fra 30 fps 4K-video.

Billedkvalitet

Selv den lillebitte zoom, der følger med kameraet, giver fremragende skarphed og rigtig god detaljegengivelse. Bortset fra gradvis fremkommende billedstøj i svagt lys og ved høj ISO er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten.

Skarpheden er ensartet på alle brændvidder, og der er kun moderat fortegning. Billedstøjen er godt under kontrol op til ISO 3200, og farvegengivelsen er rigtig god, indtil billedprocessoren forkludrer det lidt med aggressiv støjreduktion ved høj ISO.

Skyder man meget video, er det også rart at vide, at 4K-videoer fra GX800 ser fantastisk ud. De fleste vil blive overrasket over, hvor knivskarpe video-optagelserne er, når man ser dem på et godt 4K-tv. Den optiske billedstabilisering og den lave vægt hjælper på stabiliteten.

Konklusion

Lumix GX800 er velegnet til alle, der vil have et systemkamera, som ikke er meget større end et kompaktkamera. Hvis man kan lide, at det er nemt at få gode billeder, og har lyst til at eksperimentere lidt, får man meget kamera for pengene. Selv uden søger, med microSD-kort i stedet for almindelig SD og moderat batterilevetid er det et kamera, som de fleste vil få succes med.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Det bedste spejlrefleks

Nikon-kameraet er klassens bedste spejlrefleks og en oplagt følgesvend på ferien.

Lyd & Billede mener

Gennemført enkelt at bruge for amatører og viderekomne. Billedkvalitet i top, kompakt og let, og praktisk billeddeling med Bluetooth.
Moderat skudtakt og fokushastighed, ingen vejrtætning, lille søger.
Type: 24 MP spejlreflekskamera med APS-C billedsensor
Optik: Nikon DX
Skærm: 8 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: Optisk spejl, 0,85x forstørrelse, 95 % dækning
Højdepunkter: Vridbar touch-skærm, Wi-Fi, Bluetooth, 5 fps, mic-indgang, 970 skud/opladning
Pris: 6.095 kroner
Web: nikon.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6095 kr

Det relativt kompakte Nikon-kamera byder på klassisk betjening ikke ulig den måde, spejlreflekskameraer har set ud på i årtier. Men her får du kontinuerlig forbindelse til mobilen. Dermed gør kameraet det ikke bare lettere at få gode billeder, men også lettere at dele dem.

Bortset fra at skudtakten på 5 fps betyder, at D5600 ikke er noget udpræget actionkamera, er der ikke meget at udsætte på brugervenlighed, anvendelighed og billedkvalitet. Kameraets fremragende billedsensor på 24 megapixel og rigtig gode RGB-lysmåler giver skarpe billeder og noget nær perfekt farvegengivelse under alle lysforhold.

Det har SnapBridge, der anvender Bluetooth til overførsel til mobilen. Som altså kan være koblet til kameraet hele tiden, så hver gang du tager et billede, overføres det automatisk til din telefon. Kameraet giver god HD-videokvalitet og har både mikrofonindgang for bedre lyd og hovedtelefonudgang.

Nikon D5600 er et kamera, som man bare kan samle op og fotografere med uden at skulle tænke på indstillinger. Sæt alt på grøn, så tager kameraet sig af resten. Efterhånden som man bliver mere erfaren, kan man selv lave indstillinger og udforske sin kreativitet.

Af et spejlrefleks at være er det let og kompakt, og det har en praktisk vridbar touch-skærm, hvor man kan foretage mange af indstillingerne med en finger på skærmen – på samme måde, som man bruger en mobil.

Billedkvalitet

Med Nikons kompakte AF-P 18-55 mm f/3.5-5.6G VR normalzoom giver kameraet fremragende billedkvalitet til prisen. Og mod et pristillæg kan man få det med en 18-140 mm zoom, der giver endnu længere rækkevidde.

Billederne har kun marginal billedstøj op til ISO 6400, så man behøver ikke at bekymre sig om grynede billeder i svagt lys. Hvilket ellers ofte er tilfældet med mobilkameraer.

Farvebalance og hvidbalance er upåklagelig; her får du livagtige du hudtoner og ekstremt jævn farvemætning. Med Nikons dynamisk Active D-Lighting slipper du også for, at skyggerne gror til.

Og glem ikke, at Nikon har et stort udvalg af objektiver, der kan bruges på D5600. Det er kun Canon, der kan matche Nikon på udvalg. Hvis man har ambitioner med sin fotografering, kan det være et godt argument for at vælge D5600.

Konklusion

Nikon D5600 er et rigtig godt valg for dem, der vil have et glimrende kamera i en kompakt indpakning. Det er klassens klart bedste spejlrefleks i skrivende stund. Et kamera, der er så let at bruge, at hele familien – uanset forkundskaber – kan tage kanongode billeder under alle forhold. Og som rejsekamera er det mere end lille og let nok.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Det bedste ultrazoom

Hvis du har brug for 20x zoom og skarp 4K-video, er FZ2000 det bedste valg.

Lyd & Billede mener

Høj billedkvalitet, kraftig zoom og 4K-video i et kamera, der kan alt.
Lige lovlig stort og ingen vejrtætning.
Type: 20 MP kompaktkamera med 1” billedsensor
Optik: 24-480 mm f/2.8-4.5
Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: 2,36 MP OLED, 0,74x forstørrelse
Højdepunkter: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, touch-skærm,
12 fps, 20x zoom, variabelt ND-filter
Pris: 9.195 kroner
Web: panasonic.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9195 kr

Hvis man ikke vil have et systemkamera, men gerne vil have meget zoom, er det her en kameratype, der passer perfekt.

Det er større end et almindeligt kompaktkamera, men mindre end et spejlrefleks og har et kraftigt zoomobjektiv med en rækkevidde på 24-480 mm. Hvis du skal have samme område i et spejlreflekskamera, kræver det et ekstra objektiv.

Der er hele 20x zoom med optisk billedstabilisering hele vejen. Det giver mulighed for meget varieret brug. Landskabsfoto, dyr i naturen, sport eller som feriekamera? Panasonic Lumix FZ2000 er kameraet, der kan bruges til næsten hvad som helst.

Man kan også skyde 4K-video med 30 fps og plukke stillbilleder på 8 megapixel fra videostrømmen. Når 4K Photo er valgt, bladrer man bare i 4K-optagelsen med fingeren langs touch-skærmen og gemmer den bedste frame som stillbillede på hukommelseskortet.

Kameraet er tilstrækkelig stort til, at der er plads til knapper og indstillingshjul af en behagelig størrelse. Håndgrebet, der rager ud både foran og bagpå, giver et godt greb om kameraet, og balancen er næsten perfekt.

En lille fordel er, at zoomen ikke vandrer, når man zoomer – hvad enten det er med hjulet omkring udløseren eller med zoomringen – objektivet zoomer nemlig internt. Dvs. linserne flyttes indvendig, uden at den ydre del bevæger sig frem og tilbage.

Den elektroniske OLED-søger er formidabel for et kamera i denne klasse. Den er både stor, skarp og hurtig nok til, at man ikke bliver irriteret over forsinkelser, når man panorerer eller skyder billedserier – op til 12 fps.

Billedkvalitet

Kameraets 1 tommers billedsensor har 20 megapixel opløsning og en større billedflade end typiske kompaktkameraer – og fanger dermed mere lys, som giver bedre billeder. Hurtigt er det også. Autofokus har 49 målepunkter, og skudtakten på 12 fps giver skarpe actionbilleder ved serieoptagelser i godt lys.

Den optiske kvalitet er glimrende for et kamera med så meget zoom. Der er rigtig god skarphed i centrum på alle brændvidder og ikke meget synlig kromatisk aberration, som giver en karakteristisk lilla halo ved kontraster på billederne. Holder man sig under ISO 3200, er der så lidt billedstøj, at man sagtens kan lave fine print i både A4 og A3.

4K-video giver ikke kun fire gange så høj opløsning som HD (3840 x 2160 mod 1920 x 1080 pixel), men også meget bedre skarphed, finere detaljegengivelse og flottere farver.

Kameraets optiske billedstabilisering sørger for, at video-optagelser ser eksemplarisk ud, selv når kameraet bevæges under optagelse.

Konklusion

Panasonic Lumix FZ2000 er et fortræffeligt allround-kamera, der giver fremragende billedkvalitet i de fleste situationer. Og med 4K får du en videokvalitet, som ingen HD-kameraer kan matche. Hvis man skal have et ordentligt superzoomkamera, er Panasonic-kameraet det bedste køb for de fleste brugere.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
Canon EOS M6
Spejlreflekskameraerne er ikke længere Canons bedste kameraer.
Olympus PEN-F
Olympus-kameraet er så sexet, at det er en fest at fotografere med.
Fujifilm X-T20
Med X-T20 har Fujifilm overhalet konkurrenterne indenom.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Panasonic Lumix S5

  Vejl.pris 17990 kr Lumix S5 er Panasonics bedste allround-kamera

  Nikon Z5

  Vejl.pris 14690 kr Overkommelig indgangsbillet til full-frame

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.