Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Her er Samsungs billigste 8K-TV

Samsung Q800T lander i butikkerne til maj og kan blive et af årets mest interessante TV’er.

Skrevet af / 30/04/2020 - 08:08
Her er Samsungs billigste 8K-TV

Samsung lancerede deres første 8K-TV’er allerede i 2018, med konkurrenter som LG og Sony lige i hælene. Men indtil nu har der ikke været meget interesse for de barberbladsskarpe skærme. Hvilket egentlig ikke er så underligt: Priserne har været skyhøje, og uden adgang til ægte 8K-indhold kan det også diskuteres, hvor meget udbytte man får af den ekstra opløsning.

I år ser det en tand mere lovende ud for 8K-formatet: Producenterne lancerer et større udvalg af TV’er, der understøtter 8K, hvilket vil bringe priserne ned på et mere spiseligt niveau.

Flere vil understøtte den vigtige HDMI 2.1-standard, der sikrer afspilning af 8K-video fra eksterne enheder. Desuden tager YouTube den nye AV1-codec i brug, som gør det lettere at uploade og afspille video i 8K-kvalitet. Dermed falder nogle vigtige brikker på plads, som vil forbedre adgangen til både TV’er og indhold.

(Foto: Samsung)

Mere overkommelig 8K-model med HDMI 2.1

Samsung har hidtil reserveret den barberbladsskarpe 8K-opløsning til deres absolutte topmodeller, men i år udvider de sortimentet med en ny og billigere modelserie.

Den nye Q800T-serie er en nedskaleret version af flagskibet Q950TS. Q800T må klare sig uden storebrors eksklusive design, og mangler smarte finesser som No Gap-vægbeslag og ekstern One Connect-samleboks. Til gengæld har det et fuldblods 8K-panel med direkte Full Array LED-bagbelysning!

Samsung har også bekræftet, at 2020-modellerne (inklusive Q800T) understøtter HDMI 2.1, med vigtige funktioner som 8K 60p, 4K 120p (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med næste generation af spilkonsoller: Både PlayStation 5 og Xbox Series X forventes at tage funktioner i brug, der kræver HDMI 2.1.

Så længe du har teknikken i orden, har YouTube overraskende meget 8K-indhold at byde på. (Foto: Audun Hage)

YouTube i 8K

Samsungs 2020-modeller vil også understøtte YouTube-video i det nye AV1-format. For 8K-modellerne betyder det umiddelbar adgang til 8K-indhold gennem den indbyggede YouTube-app.

Lyd & Billede har for nylig fået et frisk testeksemplar af Samsung Q800T ind og kan afsløre, at YouTube i 8K ser virkelig heftigt ud. Det er næsten lidt ironisk: Før var der nærmest ingen 8K-videoer at opdrive, og nu er der pludselig betydelige mængder af indhold tilgængeligt via fjernbetjeningen. Du skal dog være forberedt på at opgradere din internetforbindelse!

Læs også Nu kan du se YouTube i 8K-opløsning Ved hjælp af den nye videokomprimering AV1 bliver YouTube tilgængelig i knivskarp 8K-kvalitet!

Samsung Q800T kommer i en række skærmstørrelser: 65, 75, 82 og 98 tommer. Ikke alle varianter er bekræftet til Norden endnu, men de første modeller kommer på lager i midten af maj.

Prismæssigt er vi stadig i den højere ende, men det står allerede nu klart, at Q800T bliver markant billigere end sidste års 8K-modelserie Q950R. Med vejledende priser, der starter på 30.000 kroner for 65 tommer og 40.000 kroner for 75 tommer, ligger Q800T på omtrent samme prisniveau som sidste års 4K-topmodel, Q90R, da den var ny.

Lyd & Billede har fået både 65 og 75 tommers udgaven af Samsung Q800T ind til test. Følg med for mere fyldig omtale på lydogbillede.dk!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nu kender vi priserne på årets nye OLED-TV fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

0
Lyd & Billede
Scroll to Top