Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Her er Samsungs billigste 8K-TV

Samsung Q800T lander i butikkerne til maj og kan blive et af årets mest interessante TV’er.

Skrevet af / 30/04/2020 - 08:08
Her er Samsungs billigste 8K-TV

Samsung lancerede deres første 8K-TV’er allerede i 2018, med konkurrenter som LG og Sony lige i hælene. Men indtil nu har der ikke været meget interesse for de barberbladsskarpe skærme. Hvilket egentlig ikke er så underligt: Priserne har været skyhøje, og uden adgang til ægte 8K-indhold kan det også diskuteres, hvor meget udbytte man får af den ekstra opløsning.

I år ser det en tand mere lovende ud for 8K-formatet: Producenterne lancerer et større udvalg af TV’er, der understøtter 8K, hvilket vil bringe priserne ned på et mere spiseligt niveau.

Flere vil understøtte den vigtige HDMI 2.1-standard, der sikrer afspilning af 8K-video fra eksterne enheder. Desuden tager YouTube den nye AV1-codec i brug, som gør det lettere at uploade og afspille video i 8K-kvalitet. Dermed falder nogle vigtige brikker på plads, som vil forbedre adgangen til både TV’er og indhold.

(Foto: Samsung)

Mere overkommelig 8K-model med HDMI 2.1

Samsung har hidtil reserveret den barberbladsskarpe 8K-opløsning til deres absolutte topmodeller, men i år udvider de sortimentet med en ny og billigere modelserie.

Den nye Q800T-serie er en nedskaleret version af flagskibet Q950TS. Q800T må klare sig uden storebrors eksklusive design, og mangler smarte finesser som No Gap-vægbeslag og ekstern One Connect-samleboks. Til gengæld har det et fuldblods 8K-panel med direkte Full Array LED-bagbelysning!

Samsung har også bekræftet, at 2020-modellerne (inklusive Q800T) understøtter HDMI 2.1, med vigtige funktioner som 8K 60p, 4K 120p (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med næste generation af spilkonsoller: Både PlayStation 5 og Xbox Series X forventes at tage funktioner i brug, der kræver HDMI 2.1.

Så længe du har teknikken i orden, har YouTube overraskende meget 8K-indhold at byde på. (Foto: Audun Hage)

YouTube i 8K

Samsungs 2020-modeller vil også understøtte YouTube-video i det nye AV1-format. For 8K-modellerne betyder det umiddelbar adgang til 8K-indhold gennem den indbyggede YouTube-app.

Lyd & Billede har for nylig fået et frisk testeksemplar af Samsung Q800T ind og kan afsløre, at YouTube i 8K ser virkelig heftigt ud. Det er næsten lidt ironisk: Før var der nærmest ingen 8K-videoer at opdrive, og nu er der pludselig betydelige mængder af indhold tilgængeligt via fjernbetjeningen. Du skal dog være forberedt på at opgradere din internetforbindelse!

Læs også Nu kan du se YouTube i 8K-opløsning Ved hjælp af den nye videokomprimering AV1 bliver YouTube tilgængelig i knivskarp 8K-kvalitet!

Samsung Q800T kommer i en række skærmstørrelser: 65, 75, 82 og 98 tommer. Ikke alle varianter er bekræftet til Norden endnu, men de første modeller kommer på lager i midten af maj.

Prismæssigt er vi stadig i den højere ende, men det står allerede nu klart, at Q800T bliver markant billigere end sidste års 8K-modelserie Q950R. Med vejledende priser, der starter på 30.000 kroner for 65 tommer og 40.000 kroner for 75 tommer, ligger Q800T på omtrent samme prisniveau som sidste års 4K-topmodel, Q90R, da den var ny.

Lyd & Billede har fået både 65 og 75 tommers udgaven af Samsung Q800T ind til test. Følg med for mere fyldig omtale på lydogbillede.dk!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Sød musik mellem B&O og TCL

IFA nummer 100 er lige om lidt

Sov bedre med LGs OLED-TV

Samsung fokuserer på "supersize" TV'er

Samsung-TV blev smadret

Apple TV med tvOS 18 får understøttelse af 21:9-format

Nyt, stort og billigt TV fra Samsung

Elgiganten: Nu tager TV-salget fart!

Samsung: Nu kommer den nye The Frame-model

TCL lancerer ny TV-model med bred appel

Her er TCL C855

Her er TCL's "The Frame"-konkurrent

Scroll to Top