Search
Generic filters

Her er Samsungs billigste 8K-TV

Samsung Q800T lander i butikkerne til maj og kan blive et af årets mest interessante TV’er.

Samsung lancerede deres første 8K-TV’er allerede i 2018, med konkurrenter som LG og Sony lige i hælene. Men indtil nu har der ikke været meget interesse for de barberbladsskarpe skærme. Hvilket egentlig ikke er så underligt: Priserne har været skyhøje, og uden adgang til ægte 8K-indhold kan det også diskuteres, hvor meget udbytte man får af den ekstra opløsning.

I år ser det en tand mere lovende ud for 8K-formatet: Producenterne lancerer et større udvalg af TV’er, der understøtter 8K, hvilket vil bringe priserne ned på et mere spiseligt niveau.

Flere vil understøtte den vigtige HDMI 2.1-standard, der sikrer afspilning af 8K-video fra eksterne enheder. Desuden tager YouTube den nye AV1-codec i brug, som gør det lettere at uploade og afspille video i 8K-kvalitet. Dermed falder nogle vigtige brikker på plads, som vil forbedre adgangen til både TV’er og indhold.

(Foto: Samsung)

Mere overkommelig 8K-model med HDMI 2.1

Samsung har hidtil reserveret den barberbladsskarpe 8K-opløsning til deres absolutte topmodeller, men i år udvider de sortimentet med en ny og billigere modelserie.

Den nye Q800T-serie er en nedskaleret version af flagskibet Q950TS. Q800T må klare sig uden storebrors eksklusive design, og mangler smarte finesser som No Gap-vægbeslag og ekstern One Connect-samleboks. Til gengæld har det et fuldblods 8K-panel med direkte Full Array LED-bagbelysning!

Samsung har også bekræftet, at 2020-modellerne (inklusive Q800T) understøtter HDMI 2.1, med vigtige funktioner som 8K 60p, 4K 120p (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med næste generation af spilkonsoller: Både PlayStation 5 og Xbox Series X forventes at tage funktioner i brug, der kræver HDMI 2.1.

Så længe du har teknikken i orden, har YouTube overraskende meget 8K-indhold at byde på. (Foto: Audun Hage)

YouTube i 8K

Samsungs 2020-modeller vil også understøtte YouTube-video i det nye AV1-format. For 8K-modellerne betyder det umiddelbar adgang til 8K-indhold gennem den indbyggede YouTube-app.

Lyd & Billede har for nylig fået et frisk testeksemplar af Samsung Q800T ind og kan afsløre, at YouTube i 8K ser virkelig heftigt ud. Det er næsten lidt ironisk: Før var der nærmest ingen 8K-videoer at opdrive, og nu er der pludselig betydelige mængder af indhold tilgængeligt via fjernbetjeningen. Du skal dog være forberedt på at opgradere din internetforbindelse!

Læs også Nu kan du se YouTube i 8K-opløsning Ved hjælp af den nye videokomprimering AV1 bliver YouTube tilgængelig i knivskarp 8K-kvalitet!

Samsung Q800T kommer i en række skærmstørrelser: 65, 75, 82 og 98 tommer. Ikke alle varianter er bekræftet til Norden endnu, men de første modeller kommer på lager i midten af maj.

Prismæssigt er vi stadig i den højere ende, men det står allerede nu klart, at Q800T bliver markant billigere end sidste års 8K-modelserie Q950R. Med vejledende priser, der starter på 30.000 kroner for 65 tommer og 40.000 kroner for 75 tommer, ligger Q800T på omtrent samme prisniveau som sidste års 4K-topmodel, Q90R, da den var ny.

Lyd & Billede har fået både 65 og 75 tommers udgaven af Samsung Q800T ind til test. Følg med for mere fyldig omtale på lydogbillede.dk!

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  SteelSeries Arctis 9 er et trådløst headset med surround-lyd, der duer til både PC og PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video og endnu bedre videostabilisering – og har endelig fået selfie-skærm.
  Et nærmere kig på den nye Xbox, både udenpå og indeni.
  Den 30. oktober er der premiere på 2. sæson af The Mandalorian på Disney+.
  Og priserne bliver relativt behagelige.
  Vidvinkelzoom og lysstærk 50 mm til Nikon Z.
  En mere kompakt og billigere model af Sony Xperia 1 II. Men med næsten alle de samme specifikationer.
  Nu kan det også måle iltniveauet i dit blod.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV

  QLED vs OLED: TV-duel i sværvægtsklassen

  Vejl.pris kr QLED vs. OLED: TV-duel i sværvægtsklassen

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Vejl.pris 22990 kr Kontrastkongen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Vejl.pris 21999 kr Det bedste allround-TV?
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.