TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Fodbold-EM i 4K: Halleluja!

Vil du have fuldt udbytte af TV-udsendelser fra EM i fodbold? Så sørg for at se kampene i laserskarp 4K-opløsning!

forfatter
Publiceret 19/06/2021 - 12:06

EM i fodbold er i fuld gang, og hver dag tørner Europas bedste landshold sammen i nye drabelige kampe. Hvis du ikke er så heldig at have billet til en (eller flere) af kampene, er det bedste alternativ at være tilskuer hjemmefra – men så bør du også have den bedst mulige billedkvalitet!

Mange af os har allerede investeret i et spritnyt, barberbladsskarpt 4K-TV. De nyeste TV’er formår give virkelig gode billedoplevelser, men kun hvis man giver dem de bedste råvarer.

Et 4K-TV gør sig bedst, når det fodres med ægte 4K-signaler – det er trods alt det, det er beregnet til!

Læs også Sådan ser du OL bedst! Sommer-OL i Tokyo er lige rundt om hjørnet. Det kan være en god undskyldning for at opgradere til et nyt TV!

Sørg for at have det bedst mulige TV-signal

Moderne TV’er er udstyret med kraftige, avancerede videoprocessorer, der gør alt, hvad de kan, for at opskalere, forstærke og forædle de videosignaler, de får ind. Nogle bruger endda kunstig intelligens til at trylle bedre billeder frem! Derfor kan selv et lavopløst billede ende med at se temmelig skarpt ud på den store skærm. Hvilket vi da også erfarede, da vi for nylig testede de bedste storskærme til sport.

Men selv ikke de smarteste TV’er kan trylle bly om til guld.

I hi-fi-verdenen har man talemåden “skidt ind, skidt ud”. Det handler om, at man ikke kan forvente bedre lyd fra stereoanlægget end det, man rent faktisk putter ind af kildemateriale. Derfor lyder en 24 bit studie-master afspillet på et overkommeligt anlæg ofte meget mere naturtro end en MP3-fil afspillet på et svinedyrt superanlæg.

Men nok om lyd. Pointen er, at et godt TV fortjener gode billedsignaler!

Alt for lidt 4K-indhold

Adgangen til 4K-indhold er fortsat relativt begrænset. Her har streaming-tjenesterne ført an i udviklingen, og aktører som Netflix, Amazon Prime og andre var tidligt ude med at tilbyde originalt indhold i 4K-opløsning. Nogle endda med HDR, som giver større kontrast og farvespektrum.

Men hvad med direktesendt TV og sport?

Her er udviklingen gået mærkbart langsommere, og selv i dag – næsten ti år efter at de første 4K-TV’er kom på markedet – er det kun få TV-udsendelser, der kan ses i en kvalitet, der er bedre end Full HD (1080p).

Årets fodbold-EM (eller sidste års, om man vil; det hedder jo Euro 2020) er en af undtagelserne: Dette mesterskab kan ses i vaskeægte 4K-kvalitet. I Danmark er det på Viaplay, det foregår, mens DR’s udsendelser kun er i Full HD-opløsning.

Samtlige EM-kampe er tilgængelige på Viaplay, uanset abonnementstype, men det kræver enten en Chromecast Ultra eller en Apple TV 4K-boks – og selvfølgelig et 4K-TV – at se dem i 4K.

Fodbold i 4K

Undertegnede har set alle de kampe, der kan ses i 4K-opløsning, og for pokker en forskel!

Udsendelserne fra UEFA Euro 2020 har en opløsning på 3840 x 2160 pixel, men også – og måske lige så vigtigt – med 50 billeder i sekundet. Det resulterer i knivskarpe billeder, men også meget glatte og sømløse bevægelser.

Selv om vi har set en lang række blankpolerede Hollywood-produktioner i 4K-opløsning, må vi indrømme, at sport i 4K er noget helt specielt. Her får man virkelig hele handlingen på banen med og det med et helt andet detaljeringsniveau end før. Numrene på spillerdragterne, hvordan spillerne bevæger sig i forhold til hinanden, hvilken vej bolden skruer gennem luften, selv de mindste bevægelser på græstæppet – ja, alting!

Vi vil ikke påstå, at det er som at være der selv, men næsten.

For at se UEFA’s udsendelser i 4K må du selvfølgelig betale for et abonnement, i hvert fald for en begrænset periode. Men vi er ikke i tvivl: Hvis du har investeret i et spritnyt TV med 4K-opløsning, skylder du både dig selv og TV’et at se (i hvert fald dele af) EM i fodbold i 4K-kvalitet. Det gælder også, selv om du ikke er specielt fodboldinteresseret!

Kommentarer

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Virkelig slap artikel (eller betalt promovering?). Jeg tog en måned med Viaplay på baggrund af artiklen og surprise: Jeg får ikke 4k eller noget der bare ligner på mit LG C9 med opdateret Viaplay app. Jeg skal nemlig købe en Apple TV boks eller en Chromecast Ultra (altså ikke den nyeste!). Derefter skal jeg streame fra ekstern device. Og det er uden UHD.
Prøv f.eks. at checke kommentarsporene på flatpanels.dk.

Mere spionthriller fra Mellemøsten Mossads intrikate skyggekrig mod ærkefjenden Iran giver os fortsat en af de absolut bedste spionserier lige nu.
Middelmådigt fra Connelly Halvbroren til den mere kendte Harry Bosch har fået sin egen TV-serie, men vi er ikke synderlig imponeret.
Trailer til The Machinery 2 Nu er den første trailer til 2. sæson af den norske serie The Machinery her.
Finsk dansedrama fra Netflix Endelig er det Finlands tur til at nå ud til et globalt Netflix-publikum.
Se den nye Avatar-trailer Nu er teaser-traileren til James Camerons længe ventede (?) fortsættelse af megasuccesen Avatar her.
Mere svensk kærlighed på vej Til sommer kommer 2. sæson af den herlige svenske feelgood-serie.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend