TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Film på nettet

Det seneste år er udbuddet af filmtjenester på internettet eksploderet, men hvilken tjeneste passer dig bedst?

forfatter
Publiceret 22/04/2013 - 12:19

For nogle år siden var udbuddet ganske gammelt og kedeligt, med veteraner som Headweb, SF Anytime og Voddler, der udlejede film til ganske høje priser. Men så begyndte iTunes endelig at sælge og udleje film, og nu finder man pludselig giganter som Netflix, HBO og Viaplay, der tilbyder mængder af film til en overkommelig månedlig udgift. Men hvad er forskellen på dem, og hvordan fungerer det? Vi gennemgået markedet.

Download eller streaming
Først og fremmest gælder det om at have styr på, hvordan film kommer hjem til dig. Det mest almindelige er, at filmen streames over internettet. Det betyder, at du kan begynde at se den, så snart du har trykket på play. Filmen lagres aldrig hos dig, så når du har set den færdig, er den “væk”. Du skal også være tilsluttet internettet, mens du ser din film, så det passer ikke så godt, når du er ude og rejse.

Hvis du køber filmen, downloader du den oftest til computeren eller dit bærbare apparater; det tager lidt tid, men efterfølgende kan du se den i høj kvalitet uden risiko for, at det hakker under afspilningen. Nogle udlejere tillader også download til bærbare apparater, så du kan se film på farten. Da har du ofte en tidsbegrænsning på, hvor længe den kan ligge der, før du begynder at se den.

Abonnement eller leje
For dem, som ser rigtig meget film, og som vil have adgang til et stort udvalg af ældre film og tv-serier, er abonnementsformen meget fristende. Man betaler en fast månedsafgift og kan se så mange film, man har lyst til. Hvis man derimod bare er ude efter at se film en gang imellem og vil have de seneste titler, så passer leje formentlig bedre. Oftest fungerer det sådan, at man efter betaling har 24 til 48 timer til at se filmen. Nogle gange har man til og med flere uger til at se den, før tidsbegrænsningen begynder at tælle ned.

voddler_logo

Spotify for film

Se gratis eller betal for det, der passer bedst, og se på mange mobile platforme. 

Voddler er en af de ældste aktører på markedet, og til at begynde med tilbød de kun streamede reklamefinansierede film. Men de sidste to år har det også været muligt at leje film for at slippe for reklamerne. Der findes også et mindre antal film, som man kan købe og downloade. De har nu også en medlemstjeneste, hvor man betaler en månedsafgift for at slippe for reklamer på de streamede film, og hvor et udvalg af lejefilm er inkluderet. Alle disse kan man også downloade og se uden at være tilsluttet nettet.

Voddler er altså den aktør, som har flest alternativer mht., hvordan man kan betale for og se indholdet. Alle de valgmuligheder resulterer imidlertid i en lidt rodet hjemmeside, men der er ganske gode muligheder for lede, og man kan afmærke favoritter og tilslutte kontoen til Facebook.

Foruden at se på computeren findes der apps til Voddler til iPhone og iPad, Android, Lumia, Symbian og MeeGo. Alle titlerne findes imidlertid ikke til alle platforme. Hvis man vil se på tv, må man trække ledninger, da Voddler hverken findes til smart-tv eller konsoller.

79-129 kr / 79 kr pr. mnd.

voddler.com

viaplay-logo

Fleksibel og omfattende

Stort udvalg, eksklusive sportsudsendelser og mange måder at se indholdet på.

Det, der gør Viaplays udvalg unikt, er at de foruden film og tv-serier også har mængder af sport. Der findes forskellige abonnementstyper, afhængigt af hvilke områder man er interesseret i. Viaplay har førsteret på titler fra Sony, Disney og NBC Universal, og det gør, at man finder mange nye film på tjenesten. Der er også et stort udvalg af tv-serier, også skandinaviske. Det er let at bladre rundt i indholdet, og der er meget information om hver titel, men vi kunne godt ønske os bedre søgefunktioner.

Viaplay abonnerer man på og betaler pr. måned. Hvor dyrt det bliver, afhænger af, hvor meget indhold man vil have, og frem for alt om man vil have sport. Man kan så streame titlerne, men må være tilsluttet nettet for at se. På Apple-enheder kan man dog downloade indhold og se uden at være tilsluttet. Foruden på computeren kan man se på indholdet fra en mængde forskellige enheder som smart-tv, smartphones og tablets samt spilkonsoller. Man kan også se på Viaplay via Viasat-boksen.

69-229 kroner pr. måned

viaplay.dk

 

sf_anytime-logo

Svensk klassiker

En traditionel udlejningstjeneste med et godt udvalg og adgang via IPTV.

SF Anytime har udlejet film på nettet i over ti år og findes nu også som pay-per-view via IPTV. Udvalget er middelstort med større vægt på film end tv-serier, selv om man kan finde en del usædvanlige svenske serier. Hjemmesiden er relativt let at finde rundt på med flere genrer og toplister samt specielle temaer. Der tilbydes bl.a. usædvanlige lister som “feel-bad film”. Sorteringsmulighederne er gode, og information vedrørende titlerne ligeså, men søgemulighederne er begrænsede.

Titlerne lejes pr. styk, og man har to døgn til at se en film færdig, når den er købt. De streames, og man må selvfølgelig være tilsluttet nettet hele tiden, mens man kigger. Nye og højopløste titler er dyrest, mens ældre findes til halv pris. Tv-afsnit er det allerbilligste. Så længe man ikke har en Apple-enhed, er SF Anytime relativt tilgængelig. Foruden til computeren kan man benytte tablet med Android, smart-tv fra Samsung, LG eller Panasonic samt via et flertal af tv-operatører.

9-49 kr pr. stk

sfanytime.com

Netflix-Two-Color_Print_Logo-ca-2

Nemmest til tv-sofaen

Er oftest tilgængelig direkte i hjemmebiografen og derfor let at komme i gang med. 

Netflix er en international gigant, når det gælder video på nettet, og er formentlig den tjeneste, de fleste kender til. Der var derfor stor ståhej, da den blev lanceret i Skandinavien for et halvt år siden. I USA er det en meget populær tjeneste med et stort udvalg og frem for alt et stort katalog af ældre titler. Men her blev mange skuffet over antallet af titler. Der fyldes dog på efterhånden, og frem for alt med de skandinaviske titler, som blev lovet ved premieren. Netflix har i øvrigt rettighederne til at være først med titler fra Warner og har derfor mange premierefilm derfra.

Man kan ikke downloade eller købe film på Netflix; det er en ren abonnementstjeneste, hvor man streamer film og tv-serier fra kataloget. En unik fordel ved Netflix er, at den er tilgængelig på så mange platforme. Foruden computer, mobile enheder og spilkonsoller er tjenesten ofte installeret på forhånd i smart-tv-apparater, Blu-ray-afspillere med smart-funktioner og mange medieafspillere, f.eks. Apple TV. Det er derfor nemt at se på dit tv-apparat.

79 kr pr. måned

netflix.dk

 

Lovefilm_logo

Mere fysisk end digitalt

Stort udvalg af film og spil til postkassen, men til computeren er udvalget magert. 

Lovefilm, som nu ejes af Amazon, startede ligesom Netflix med at udleje film, der blev sendt hjem til postkassen. Det findes endnu, men nu kan man også se på nettet. Udvalget af fysiske film er meget stort, men desværre er udvalget på nettet betydeligt mere begrænset. Et antal titler findes i HD-opløsning, og det meste er tekstet, men desværre ingen surround-lyd. Hjemmesiden føles lidt gammeldags, og der er ikke mange måder at udforske indholdet på. Heller ikke megen information om titlerne ud over en beskrivelse.

Abonnementsalternativerne indeholder altid et antal fysiske film pr. måned, og så længe man ikke tegner det allerbilligste, er der inkluderet streaming af film. Der tilbydes ingen download, så man må have internettilslutning. Desværre kan man kun se filmene i computerens browser eller på tv-apparatet, hvis man trækker en ledning. Der findes smartphone-apps, men de lister kun indholdet og viser trailere.

79 kr pr. måned

lovefilm.no

itunes-logo

International filmgigant

Godt udvalg og nemt for Apple-fans, men priserne er lidt høje. 

Vi har allerede i halvandet år kunnet leje og købe film og tv-serier i iTunes Store her i Skandinavien. I hele verden findes der imponerende 45.000 film, men der er ingen tal pr. land, og derfor er det vanskeligt at sammenligne med andre tjenester. Mange film findes i HD, og nogle er tekstet eller dubbet til lokale sprog, men det er så forholdsvis få, at de har egne kategorier i butikken. Takket være kategorier og toplister er det relativt let at finde film, og der er godt med information om hver titel.

Ud over at kigge på computeren kan man benytte Apples håndholdte apparater eller se på sit tv ved hjælp af Apple TV, eller ganske enkelt ved brug af kabel. Lejer man filmen på computeren, kan man overføre den til en anden enhed, men lejer man fra en anden enhed, kan den kun ses dér. Man har 30 dage til at begynde at se filmen og så 48 timer til at se den færdig. Købte film kan hentes igen. Priserne varierer meget afhængigt af filmens alder og opløsning, men føles i overkanten sammenlignet med konkurrenterne.

29-49 kr / 79-169 kr

apple.dk

 

headweb-logo

Tilgængelig over alt

Et meget stort antal lejefilm, som man kan se på alle mulige apparater.

Headweb er en af veteranerne på det svenske marked og har gennem årene slebet både brugerfladen og funktionerne så godt til, at man har vundet mange priser. Brugerne giver ofte karakterer til filmene og kommenterer dem, hvilket gør, at man kan finde gode smalle film, som ikke er at finde på toplisterne. Søgefunktionen er lidt begrænset, men der er godt med lister, kategorier og sorteringsmuligheder.

Headweb er en ren udlejningstjeneste, hvor nyere film er dyrest, mens ældre er til halv pris, og endnu mindre for et afsnit af en tv-serie. Alle film streames over nettet, så man behøver internetforbindelse. Headweb er den mest tilgængelige tjeneste, hvor man også kan se på smartphone, tablet, medieafspiller samt smart-tv fra Samsung, LG og Philips. Af tekniske årsager fungerer alle film imidlertid ikke på alle platforme. Kvaliteten tilpasses tilslutningen, så det fungerer over 3G og bliver bedre, jo højere hastighed man har.

5-39 kr pr. film

headweb.com

HBO-Logo

Nye gode tv-serier

De seneste afsnit af kendte serier direkte efter den amerikanske premiere.

HBO er kendt for deres vellavede tv-serier som Sopranos, Generation Kill, Band of Brothers og senest Boardwalk Empire, Game of Thrones og Girls. Nu hvor de er kommet i gang på nettet, er det klart tv-serierne, der er det store trækplaster. Man har alle sæsoner af de klassiske serier, men frem for alt får man direkte adgang til de seneste afsnit af de nye. Der findes også et ganske godt udvalg af film. Brugerfladen er ren og pæn, men synes at være lavet til tv-skærmen, og søgemulighederne er lidt begrænsede. Der kunne også godt have været lidt mere information om filmene.

HBO Nordic er en ren abonnementstjeneste med streamet video. Ved lanceringen fik de kritik for, at man skulle tegne sig for et helt år, men nu kan man også abonnere pr. måned til en forholdsmæssigt noget højere pris. HD-opløsning findes på udvalgte titler og fungerer på computer og smart-tv. Surround-lyd er imidlertid kun tilgængelig til Samsungs smart-tv. Man kan også se på sin iPhone eller iPad via deres app.

79-129 kr pr. måned

hbonordic.dk

 

 

film2home_logga

Fysisk og online

Den klassiske videobutik har taget skridtet videre til nettet og tilbyder anbefalinger.

Film2home er mest kendt for fysiske lejefilm, og der findes i hundredvis af butikker i Norge og Sverige. På hjemmesiden kan man se hele udvalget i butikkerne, men mange kan også lejes eller købes online. Det er ganske let at finde film, da der både er kategorier og “stemninger” samt flere sorteringsmuligheder. Man har også et anbefalingssystem, som finder film, der ligner dem, du har givet gode karakterer. Tv-serier findes også, men udvalget er lille.

Lejede film må streames over nettet, og man må altså være tilsluttet internettet, når man kigger. Udsædvanligt nok kan man imidlertid se den lejede film på flere computere i løbet af de 48 timer, man har adgang til filmen. Købte film downloades til computeren og kan ses uden tilslutning til internettet, og de kan også downloades flere gange. Imidlertid kan man i øjeblikket ikke købe film til Mac. Filmene er derimod tilgængelig via visse IPTV-leverandører og Philips smart-tv, og med tiden Samsung og LG.

9-39 kr / 59-149 kr

film2home.dk

 

comoyo-logo

Den ny-ankomne

I dag er udvalget begrænset, men kommende muligheder lover godt for fremtiden. 

Comoyo er Telenors filmtjeneste på nettet, som startede i Norge. Her er man også kommet længst med tjenesten og tilbyder tv-kanaler live for 129 kroner om måneden samt et arkiv af programmer fra TVNorge. Et tilsvarende tilbud vil sandsynligvis også komme til Sverige og Danmark, hvor man i øjeblikket kun har adgang til lejefilm. En abonnementstjeneste til at kunne se ubegrænset film for en fast månedspris er også under udvikling. Unikt for Comoyo er Filter, hvor gode skribenter anbefaler film og rapporterer om nyheder.

Mange af filmene kommer fra SF Anytime. Der findes en kort beskrivelse af filmens handling, men ikke så meget anden information. Filmene streames over nettet, og nogle kan tilpasse kvaliteten til, hvor hurtig din internetforbindelse er. Man kan ikke downloade film og heller ikke vente mere end to døgn efter betaling med at se dem. En mindre del af filmene er i HD-opløsning. Lige nu kan man se filmene på computeren, men der vil komme understøttelse af andre platforme, muligvis også spilkonsoller.

29-49 kr

comoyo.dk

 

Cdon-logo

Tilpasser kvaliteten

En klassisk udlejningsbutik med et relativt godt udvalg af nye film plus nogle tv-serier. 

CDON.COM er mest kendt som postordrefirma, hvor man kan købe fysiske varer, bl.a. film. Men man har også en afdeling for leje af film via nettet. Akkurat som med de fysiske film er det relativt let at finde dem, og der er toplister, kategorier og gode sorteringsmuligheder. For hver film findes der omfattende information og undertiden også anmeldelser.

Filmene kan streames, og man har et døgn til at se en film, når man først er begyndt. Derimod kan man vente en måned, efter at man har betalt, med at se filmen. En del af filmene tilpasser kvaliteten efter hastigheden på din internetforbindelse. Man kan også downloade film, hvis man f.eks. skal ud og rejse, og nogle er med surround-lyd. Man kan kun se film via computeren, men der er instruktioner på hjemmesider om, hvordan man kan tilslutte den til sit tv ved hjælp af HDMI-, DVI- eller VGA-stik.

9-39 kr

cdon.dk

En komplet oversigt over tjenesterne samt priser og vilkår kan du se ved at klikke på nedenstående billede:

sammenligning_DK

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
Se Sonys nye 4K-projektorer Sonys nye 4K-projektorer lover den ultimative hjemmebio-oplevelse og tilbyder bl.a. laserlys til en helt ny pris.
Tag billedet med dig overalt Samsung The Freestyle er en smart projektor, når man har brug for hurtig og nem videounderholdning i stort format – men den har også nogle begrænsninger.
McIntosh opdaterer MX100 med Control4 Nu kan du integrere hjemmebioprocessoren i dit smarte hjem.
Ny Blu-ray-afspiller fra Reavon Den nye UBR-X110 er blevet opgraderet med mulighed for at afspille SA-CD’er.
Vanvittig surround-processor fra McIntosh MX180 A/V Processor understøtter 8K-video.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend