Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

4K-opskalering: Behøver vi det?

I disse dage kommer både Blu-ray afspillere og surroundreceivere med indbygget opskalering til 4K-opløsning. Men behøver vi det?

Skrevet af / 28/11/2012 - 13:36
4K-opskalering: Behøver vi det?

4K-hypen i året som er gået, gør at stadig flere produkter bliver ”kompatible” med 4K-formatet i form af opskalering. Der er selvfølgelig mange grunde til, at nye produkter kan være endnu bedre end deres forgængere. Men om 4K-opskalering er blandt dem er tvivlsomt.

4K-opløsning (3840 x 2160) er noget, vi har ventet på lige siden 50” blev det nye folk-tv. Entusiasterne er begyndt at købe endnu større, og da kan selv Full HD (1080p) trænge til forbedringer. En stor tv-skærm eller projektor med 4K-opløsning har fire gange flere pixels, som kan gøre underværker med billedkvaliteten. Specielt hvis du kan lide at sidde lidt tæt på storskærmen. Den større opløsning fjerner alle spor af pixelering, således at du sidder og ser et billede uden tegn på pixels. Og selv med kildemateriale i almindelig HD-opløsning, altså ikke 4K, vil du kunne nyde det bedre billede, hvis tv-skærmen eller projektoren har 4K-opløsning.

Men behøver vi så 4K-opskalering i Blu-ray afspillere eller surroundreceiveren? Den nødvendige formatomformer til dette format sidder allerede i fremviseren. Ellers ville du bare se et lille billede midt på skærmen, som ikke fylder det ud til kanterne.

Kvaliteten på omformeren
Hvorvidt billedet bør opskaleres til 4K i Blu-ray afspilleren, surroundreceiveren/-processoren eller i selve fremviseren afhænger først og fremmest af kvaliteten på omformeren. Og der er ikke megen grund til at tro, at en surroundreceiver til 5.000 kroner eller en Blu-ray afspiller til 3.000 kroner gør dette job meget bedre end en tv-skærm eller projektor til 150.000 kroner eller mere. Desuden øges den nødvendige båndbredde i HDMI-overførslen betragteligt, hvilket i værste fald kan medføre ustabilitet, jitter og dropouts – specielt over lange kabelstræk.

Hvilket kan lede tanken hen på, at den såkaldte ”fremtidssikre” funktion med 4K-opskalering i en Blu-ray afspiller eller en surroundreceiver er fuldstændig unødvendig. Den dag 4K-skærmene kommer ned i en pris på under 20.000 kroner, begynder vi nok at tale om indmad med kompromisser og måske en topklasse Blu-ray afspiller eller surroundreceiver kan opskalere til 4K med bedre kvalitet. Men indtil da, vil formatomformerne nok være blevet endnu bedre end i dag, hvilket igen betyder, at den indbyggede 4K-opskalering i et kildeprodukt anno 2012 eller 2013 næppe vil kunne bruges til noget som helst fornuftigt. Nogensinde.

Undtagelsen kan være Blu-ray afspillere og processorer i high-end klassen, men jeg mangler at blive overbevist om, at de gør opskaleringen bedre end et ultra high-end tv til op mod 200.000 kroner. Dette er selvfølgelig noget, som skal testes, når 4K-fremvisere bliver mere dagligdags inventar i vores testrum.

4K passthrough
”4K passthrough” er en anden historie. At en surroundreceiver eller processor bør kunne håndtere et signal fra en 4K-billedkilde eller sende det gennem til fremviseren, kan klart kaldes fremtidsrettet. Specielt nu, når 4K-videokameraer er på vej, og i en ikke så fjern fremtid får vi både tv-kanaler og streamingskilder med 4K-opløsning. Men at opskalere billeder med lavere opløsning, er spørgsmålet, om vi ikke skal lade fremviseren tage sig af det.

Se for øvrigt en play-liste på YouTube med ægte 4K-materiale her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Billede
Scroll to Top