Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Tusind sange får 360° lyd

Sonys 360 Reality Audio lanceres på flere musiktjenester, også Tidal og Deezer.

Skrevet af / 17/10/2019 - 19:16
Tusind sange får 360° lyd

Vi har tidligere skrevet, at Sonys nye musikbibliotek med 360 graders lydbillede kommer til musiktjenesten Amazon HD. Nu står det klart, at musikken også udsendes på andre lossless-tjenester såsom Deezer og Tidal, og vi skulle kunne høre de første numre den 28. oktober. Omkring tusind sange vil komme til at begynde med.

Sony håber med 360 Reality Audio at gøre for musik, hvad Dolby Atmos har gjort for film, nemlig at trække lytteren ind i et 360 graders omringende lydbillede. Ikke bare rundt om lytteren, men også over hovedet – såkaldt lyd fra himlen eller “Guds stemme”, som nogle pompøst kalder det.

Lyt med almindelige hovedtelefoner

Sony har udviklet en algoritme, der lader lytteren opleve 360 graders lyd bredt ud over 24 kanaler, afspillet på et par almindelige stereohovedtelefoner.

Sony skriver selv på deres hjemmeside:

“Individuelle lyde som vokal, kor, klaver, guitar, bas og endda lyde fra et live-publikum kan placeres i et 360 graders sfærisk lydlandskab og dermed give artister og skabere en ny måde at udtrykke deres kreativitet på. Lytterne kan blive nedsænket i et landskab af lyd, præcis som artisterne og skaberne har tænkt det.”

Vi har tidligere hørt demoer, der dog har været så som så.

Bluetooth?

Det er lidt uklart, om det objektbaserede lydbillede kræver tabsfri lydoverførsel; det at Sony kun lancerer 360 Reality Audio på premium-tjenester som Amazon HD, Tidal og Deezer, kunne tyde på det. Men hvad der gør det lidt kryptisk, er at Sony skriver: “Listen with any headphones” – med et billede af deres trådløse Bluetooth-hovedtelefoner WH-1000XM3.

Man skulle tro, at det krævede hovedtelefoner med ledning. Men siden Sonys hovedtelefoner understøtter LDAC, som skulle være en tabsfri måde at overføre lyd via Bluetooth på, kan det tænkes, at netop det er et krav for at opleve 360 graders lyd via Bluetooth. Og at hovedtelefoner fra andre producenter kræver ledning.

Det er noget, vi vil undersøge nærmere.

Flere pladeselskaber

Musikken kommer i løbet af efterår, bl.a. fra artister som Pharrell Williams, Bob Dylan og Billy Joel. Sony har også indspillet live-optrædener af artister som Charli XCX og Kodaline, og konverteret dem til det nye format.

Ud over Sonys eget pladeselskab arbejder man sammen med Universal, Warner og Live Nation for at få mere 360 graders indhold i fremtiden.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top