TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Til Mars på tre dage

NASA arbejder på sagen!

forfatter
Publiceret 29/02/2016 - 12:00

At rejse til Mars er blevet det nye mål for folk, som bare gaber ved tanken om endnu en kedelig tur til Månen. Mange visionære ser nu kolonisering af den røde planet som en mulighed, når vores egen Moder Jord vil ikke være i stand til at bære vores vækst for evigt.

Læs også: Elektriske jetfly skal lette og lande lodret

Et af de mange problemer med overhovedet at rejse til Mars med bemandede skibe er den tid, som det tager at komme dertil. Nemlig mindst et halvt år med den nuværende teknologi.

Nu arbejder den amerikanske rumfartsorganisation NASA imidlertid på et projekt, der skulle kunne få et fartøj dertil på få dage. Det skal ske ved hjælp af et laserdrevet fremdriftssystem. En 100 kilo tungt fartøj kan komme til Mars på tre dage(!), imens et bemandet fartøj kan komme dertil på en måned. Der er immervæk seks gange hurtigere end med nogen af dagens rumfartøjer, så det kan i den grad kaldes et fremskridt!

Elektromekanisk acceleration
Systemet skal bruge elektromekanisk acceleration i stedet for at afbrænde brændstof. Et gigantisk lager af brændstof tynger fartøjet unødvendig og gør det meget ineffektivt at dække lange afstande. Det er ikke tilfældet med et elektromekanisk system.

Elektromekanisk acceleration er kun begrænset af lysets hastighed, imens kemiske systemer er begrænset af energi fra kemiske processer“, skriver Philip Lubin, forsker ved NASA, i en beskrivelse af teknologien (hent PDF).

Læs også: “Umulig” raketmotor kan ændre rumfarten

Det nye system skal “bruge en meget intens lyskilde til at accelerere masse”. At konstruere det i praksis kan dog blive meget vanskeligt, da det blandt andet kræver en stor ring med supermagneter på størrelse med den gigantiske partikelaccelerator på CERN, der strækker sig over store områder i Frankrig og Schweiz.

Se videoen fra NASA, der beskriver konceptet, herunder.

Kilde: BGR

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ikonisk studiemikrofon er tilbage Neumanns ikoniske rørmikrofon M 49 er tilbage. Men den er langt fra billig.
EU vil totalovervåge alle dine chats Forslag fra EU-Kommisionen, der har til hensigt at indføre omfattende chatkontrol for at beskytte børn mod misbrug, indebærer i praksis en skræmmende totalovervågning af os alle sammen.
Sådan laver du din egne fantasy-illustrationer Med en enkelt kommando skaber computeren fantastiske billeder baseret udelukkende på din fantasi.
Se de vildeste dimser fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet at finde de teknologiske nyheder. Både de store og nyskabende - og de lidt mere kuriøse.
Denne projektor kører på batteri Nu kan du tage storskærmen med hvor som helst!
Netgear Orbi 960: Verdens hurtigste mesh-netværk? Wi-Fi 6E giver internet på 6 GHz, og det første – og dyreste – netværk hedder Netgear Orbi RBKE960.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend