Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Sikrere logins og afsenderbekræftelse

Google annoncerer afslutningen på phishing og sletter adgangskoder til fordel for Passkeys, samtidig med at det bliver nemmere at bekræfte afsenderen i Gmail.

Skrevet af / 05/05/2023 - 22:59
Sikrere logins og afsenderbekræftelse

Nu er adgangskoder på vej til digital pensionering, hvis Google får sin vilje. Og det er på tide. At have lange og komplicerede adgangskoder overalt, får os til at glemme dem. Og du kan stadig blive et offer for phishing, hvor angriberen kan opsnappe din adgangskode.

blank
Illustration: Google

Derfor har organisationen FIDO Alliance udviklet et alternativ, de kalder Passkeys, som er kryptografiske nøgler. Nogle af medlemmerne er Google, Apple og Microsoft, så det er ikke ligefrem nogen obskur standard. Det kommer til at blive indført overalt. Andre medlemmer inkluderer Samsung, Meta, Amazon, Mastercard, Visa og PayPal.

Du opretter en Passkey på din enhed ved at identificere dig selv som autoriseret til kontoen på den sædvanlige måde. Men fra da af er det nok at identificere sig selv lokalt på enheden, hvad enten det er pinkode, fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse. Din enhed præsenterer derefter din Passkey for det websted, du besøger, som bekræfter, at du er dig.

Her kan du læse mere om passkeys (fra et udviklerperspektiv).

Det smarte er, at identifikationen foregår lokalt. Der er ingen kommunikation at opsnappe, eller adgangskoder at stjæle. Ligesom med en fysisk nøgle til døren, skal angriberen have din fysiske enhed for at komme ind. Hvis du mister din mobiltelefon, kan du bare logge ind på din Google-konto på din computer og genkalde den mistede nøgle.

blank
Screenshot: L&B Home

I Android oprettes en nøgle automatisk, når du logger ind. Hvis du manuelt vil oprette en Google-nøgle, for eksempel på din computer, kan du gøre det på din Google-konto. Vi brugte derefter en verificeret mobil som nøgle via Bluetooth.

Kilde: Google Security Blog

 

blank
Illustration: Google

Men Gmail er også blevet en smule mere sikker. Google har indført muligheden for, at virksomheder kan verificere sig selv som legitime afsendere. De modtager så et blåt “afkrydset” mærke (Checkmark) ud for afsenderen i brevpapiret. Så kan du være sikker på, at afsenderen virkelig er den, de siger, de er.

 

Topbillede: FIDO Alliance

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Elon Musk kan fortsætte sit hjerneksperiment

Kinas chat-AI censurerer

Ingen Google-chatbot i Europa

Bing AI-chat frigivet til alle

Google sikrer din konto

Oppumpeligt skærmtastatur

Scroll to Top