Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

De vildeste dimser på CES 2022

CES-messen i Las Vegas er stedet at finde de teknologiske nyheder. Både de store og nyskabende - og de lidt mere kuriøse.

Skrevet af / 05/01/2022 - 12:00
De vildeste dimser på CES 2022

CES-messen i Las Vegas er nu officielt skudt i gang. Og du kan hele ugen igennem læse om de mange produktnyheder, der er blevet præsenteret der. Men med mere end 2.000 udstillere er det umuligt at give mere end et snapshot af de mest markante ting. Herunder har vi samlet et bundt af de lidt mere usædvanlige gadgets, der ikke trækker egne overskrifter, men pirrer nysgerrigheden ved at være – usædvanlige.

Modulær selvbygger-sikkerhed fra Arlo

Arlo kender vi for deres fremragende – og kostbare – overvågningskameraer. Som Ultra 2 Spotlight Camera. I år har de præsenteret, hver der bedst kan beskrives som et komplet sikkerheds- og alarmsystem til smarte hjem – for selvbyggere. Arlo Security System er bygget over en central “hub” med indbygget tastatur og alarm samt røg- og gassensorer. Sammen med hub’en skal man bruge et antal små batteridrevne sensorer, som kan placeres rundt om i boligen. Sensorerne kan reagere på mange forskellige påvirkninger og kan blandt andet opdage bevægelser, lyd, fugt og temperaturskift.

Indtil videre er det sparsomt med oplysninger om systemet, men vi vender med sikkerhed tilbage, når vi nærmer os den tid, hvor det vil kunne købes herhjemme.

Arlo Security System består af en hub med indbygget alarm og et antal multisensorer. (Foto: Arlo)

 

Læselampe mod ordblindhed

Ordblindhed er en indlæringsvanskelighed, som omkring 10 procent af verdens befolkning lider af ifølge WHO. Tænk hvis det bare handlede om at have den rigtige læselampe? Det mener firmaet Lili for Life, som fremviser en helt speciel lampe, kaldet Lili, der angiveligt skal gøre det lettere for ordblinde at læse en tekst. Lyset fra lampen er ikke konstant, men blinker næsten umærkeligt. Og det skaber en forsinkelse i opfattelsen af ordbilledet, som modvirker det dobbeltsyn, som ordblinde oplever under læsning. Siger de hos Lili for Life. Dette skulle give en hurtigere og mere flydende læsning.

Firmaet har i en fire måneders periode udført tests. Og næsten 80 procent af deltagerne oplevede “betydelige forbedringer” i læsning og tekstforståelse. Lampen har indbygget batteri til seks timers brug og koster 350 euro.

Lili er en læselampe, der gør det lettere for ordblinde at læse. (Foto: Lili for Life)

 

Las Vegas er alting – undtagen subtil! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Afslørende badevægt

Hvis du synes, at det kan være lidt ubehageligt at tage skridtet op på badevægten, vil Body Scan fra Withings nok være direkte skræmmende. For den afslører alt! Ud over at vise din vægt med 50 grams nøjagtighed måler den også din hjerterytme (på seks måder), din nerveaktivitet, samt afslører eventuelle  tegn på kredsløbssygdomme og type 2 diabetes.

De kliniske realiteter kan ses på et display på vægten, og du kan få endnu mere at se i den tilhørende app. Der også understreger, hvilke grafer du skal vise til din læge! Hvis du tør, kan Body Scan købes for ca. 3000 kroner.

Body Scan giver dig ikke blot din vægt, men også din fedtfordeling og dit hjerte og kredsløbs sundhed. (Foto: Withings)

 

Netværk med langsom lyshastighed

Hvis du synes, at trådløst netværk er gammeldags og sløvt, hvad så med en tablet, der bruger usynligt lys til at koble sig på nettet? Vi har før skrevet om Li-Fi, der er lysbaseret trådløst net, og det er lovende. Franske Oledcomms LiFiMAXTab, som kan ses på CES, er imidlertid den første Android-tablet med indbygget Li-Fi. Det er smart, og det bringer løfter om en lysende (undskyld!) fremtid. Men vi betragter stadig mest den 500 euro dyre børnetablet som en teknologisk demonstration snarere end et modent produkt.

Tabletten kommunikerer med den trådløse antenne (eller skal det hedde en trådløs lampe?) med op til 150 Mbit/s. Hvilket er flot. Men det er stadig betydelig langsommere end selv gammeldags Wi-Fi 5. Oledcomm understreger dog, at de i laboratoriet har opnået hastigheder op til 3 Gbit/s – på en meters afstand. Til sammenligning lover den nye Wi-Fi 6E-standard hastigheder på op til 9,6 Gbit/s.

LiFiMaxTab er en børnevenlig tablet, der bruger lys til at koble sig til nettet. (Foto: Oledcomm)

 

Smartband til hunden

Hvis du er typen, der ængsteligt skæver til din hjerterytme og iltningsprocent på dit smart-ur, så har franske Invoxia et gadget, der vil give dig mulighed for at gøre det samme for din hund! Smart Dog Collar er et hundehalsbånd med indbygget elektronik. I mobil-app’en kan ejeren følge med i hundens placering – men også i Fidos hjerterytme og åndedræt. Og som en sportstracker kan smart-halsbåndet også registrere, om hunden er i færd med at gå, løbe, spise, klø sig, gø eller hvile. Der er indbygget Wi-Fi, Bluetooth, GPS og mobil dataforbindelse i halsbåndet.

Invoxia Smart Dog Collar er en fitnesstracker til de firbenede. (Foto: Invoxia)

 

Mange af nyhederne blev inden messens start i dag præsenteret for pressen ved arrangementet CES Unveiled. Herunder er arrangørernes video fra begivenheden:

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lige om lidt går det løs i Las Vegas

Hold styr på dit helbred

Det smarteste køleskab, vi har set

Bybil på strøm

Radioen som aldrig løber tør for strøm

Et TV, du kan se på - og igennem

Hørepropper med tabsfri CD-lyd

Glem 85", nu gælder det 98"

Så billigt får du ikke 150 tommer

JBL's soundbars kan noget helt særligt

Tjek LG's 97-tommers OLED!

IFA-nyheder fra Samsung

0
Scroll to Top