Man har længe vidst, at smøger, for lidt motion og en kost bestående primært af friturestegt mad kan barbere år af levetiden. Nu melder en mere uventet gæst sig i det dårlige selskab: en dårlig nattesøvn.
Ny forskning, der netop er blevet præsenteret på den europæiske neurologikongres i Helsinki, peger på en ubehagelig sammenhæng, der i sig selv kan føre til søvnløse nætter: Voksne, der døjer med ugentlige mareridt, har tilsyneladende mere end tre gange så stor risiko for at dø før tid sammenlignet med folk, der sover mere fredeligt.
Studiet, ledet af Dr. Abidemi Otaiku fra UK Dementia Research Institute, er det første af sin slags, der viser, at mareridt i sig selv kan forudsige en hurtigere biologisk aldring og en tidligere død, uanset om man ellers er sund og rask. Forskerne har kigget på data fra knap 186.000 mennesker over en periode på op til 19 år. Konklusionen er nedslående, om end ligetil.
Kroppen tror, at den er i fare
Forklaringen er egentlig simpel. “Vores sovende hjerner kan ikke kende forskel på drømme og virkelighed,” forklarer Dr. Otaiku.
Når du drømmer, at du falder, eller at du er til eksamen uden bukser på, reagerer din krop, som om det rent faktisk sker. Stresshormonet kortisol pumpes ud i systemet, pulsen stiger, og du vågner badet i sved. Ifølge forskerne svarer denne stresspåvirkning til noget, der er mere intenst end det meste, man oplever i vågen tilstand.
Sker det nat efter nat, fører den konstante forhøjelse af kortisol til en hurtigere aldring af kroppens celler. Samtidig forstyrrer mareridtene den dybe søvn, hvor kroppen normalt skulle reparere sig selv. Den dobbelte effekt af kronisk stress og dårlig restitution tærer simpelthen på systemet.
Værre end de klassiske synder
Det mest bemærkelsesværdige er måske, at ugentlige mareridt ifølge studiet i højere grad end velkendte risikofaktorer som rygning, fedme, dårlig kost og manglende motion kan knyttes til en for tidlig død.
Effekten ser ud til at være universel og rammer på tværs af køn, alder og etnicitet. Selv månedlige mareridt blev forbundet med en hurtigere aldring og øget dødelighed.
Budskabet fra Helsinki er derfor klart: Det kan tilsyneladende betale sig at få styr på nattesøvnen. Om ikke andet, så for helbredets skyld.
Så har du det at tænke over, når du går i seng i aften: Det kan godt være, at det bare er en drøm – men den kan slå dig ihjel alligevel!
