Nanoteknologi fremmer fotosyntesen

Nanorør øger effekten af ​​fotosyntesen med 30 procent, hvilket kunne bane vejen for bedre solpaneler.

Fotosyntese er den proces, hvormed planter omdanner lysenergi fra solen til kemisk energi.

Ved at indsætte kulstof-nanorør i klorofyl, som er den del af plantecellerne, der sætter fotosyntesen i gang, har man formået at øge elektronflowet i forbindelse med fotosyntese med 49 procent i koncentreret klorofyl, mens bladene på levende planter har oplevet en stigning i den tilsvarende aktivitet med 30 procent. Og ved at tilsætte iltabsorberende nanopartikler har man desuden reduceret koncentration af superoxid, som er giftigt for planter.

Omsætter større del af lysspektret
Klorofyl alene absorberer kun lys fra det synlige lysspektrum, og mindre end 10 procent af sollyset absorberes og lagres som energi i den fotosyntetiske proces. Når man tilsætter nanomateriale, bliver et større frekvensområde af lysspektret (fra nær infrarød i den ene ende og til ultraviolet i den anden) omdannet til kemisk energi, og som en konsekvens øges effektiviteten.

Der er forskere ved Massachusetts Institute of Technology, der opdagede den nye metode til at øge effektiviteten af ​​fotosyntese. Vi forestiller os, at teknologien kan anvendes til at skabe mere effektive solpaneler i fremtiden, og bidrage til forskning i biokemi med selvhelende egenskaber.

Kilde: sciencedaily.com

Les videre
Exit mobile version