Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Ionbatterier med ilt er sikrere og renere end lithium

Østrigske forskere har udviklet en batteriteknologi, som har store fordele i forhold til at lagre energi i elnettet, sammenlignet med traditionel teknologi.

Skrevet af / 12/04/2023 - 21:49
Ionbatterier med ilt er sikrere og renere end lithium

De fleste batterier i dagligdagens husholdningselektronik er Lithium-ion-batterier (Li-Ion), men også visse Toyota- og Tesla-modeller anvender dem. Problemerne med disse batterier er, at de anvender sjældne jordarter, kun kan lades et vist antal gange og er yderst brandfarlige, hvis de bliver beskadiget.

Prof. Jürgen Fleig, Tobias Huber, Alexander Schmid (Foto: TU Wien)

Nu har forskere ved TU Wien (Vienna University of Technology) udviklet et ion-batteri (O-ion) som i stedet bruger ilt-ioner, og som ser meget lovende ud. Det kan fremstilles uden sjældne jordarter, og anvender keramiske materialer. Når der tilføres en spænding, bevæger ilt-ionen sig fra det ene keramiske materiale til det andet, og derefter kan man få dem til at bevæge sig tilbage igen, hvilket genererer en spænding.

Da man ikke anvender brandfarlige elektrolytter eller metaller, som brænder varmt, behøver man ikke bekymre sig om sikkerheden. Ilt-ionbatterier har heller ikke problemet med, at de over tid får svært ved at blive genopladt. Hvis ilt går tabt på grund af uønskede reaktioner, kan ilt fra den omgivende luft kompensere for det.

Samsung Galaxy Note 7 med brandfarligt Li-ion batteri (Foto: Reuters)

Store og varme

Selvfølgelig har batterierne også deres ulemper. De er ikke lige så energitætte som traditionelle batterier, så det er ikke sandsynligt, at vi vil se dem i husholdningselektronik. Derudover genererer de masser af varme, og fungerer ved temperaturer på 200-400 grader.

Forskerne ser dog for sig, at man kunne bruge dem i elnettet, for eksempel til at lagre solenergi, som kan udnyttes om natten, eller til at kompensere for ujævnheder i elproduktionen. Dermed er ulemperne ikke så slemme.

Kilde: TU Wien

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top