Hvordan fungerer toldreglerne ind og ud af EU – og skal man betale told for varer fra Lanzarote? Kunstig intelligens og mere spefiikt de store sprogmodeller kan være et effektivt værktøj til at tygge sig gennem store mængder af information. Nu kan Google One-abonnenter få den faktuelle viden i dokumenter og websites omsat til en let forståelig podcast – på dansk.
Google lancerer nemlig den populære funktion, som hidtil udelukkende har været med engelske stemmer, på mere end 50 nye sprog, heriblandt dansk.
Med funktionen kan brugere i NotebookLM uploade dokumenter, præsentationer, rapporter – eller blot et link til en hjemmeside eller et YouTube-klip – hvorefter AI’en bearbejder indholdet og skaber en podcastlignende lydfil. Her diskuterer to AI-værter indholdet i en samtale.
Med tilføjelsen af dansk kan studerende nemmere angribe nye stofområder og teori på en ny og anderledes måde. Og du kan bruge tiden i morgentrafikken på vej til arbejde eller studier på at lytte og forstå lange tekster, du ikke nåede at få læst.
AI-baserede podcasts er på kort tid blevet virkelig populært. Med god grund, for det er et perfekt eksempel på, hvordan AI kan servere viden på en ny måde og sænke tærsklen til komplekse stofområder. Med tilføjelsen af dansk får endnu flere nu mulighed for at tilegne sig ny viden på en måde, der passer til netop dem,” siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef i Google Danmark.
Sluger en stak bøger på minutter
For at benytte sig af den dansksprogede udgave skal man bruge NotebookLM. Derefter indlæser man blot noter, præsentationer, pdf’er, YouTube-videoer eller andet indhold og beder om at få genereret et Audio-sammendrag.
På et par minutter tygger den kunstige intelligens sig igennem stoffet og leverer en lydfil, som kan variere i længde. Efterfølgende kan man tilpasse samtalen til ens specifikke ønsker ved at give instruktioner om, hvad værterne skal fokusere på af emner, kilder, publikum eller lignende.
For at stille AI’en på prøve kastede denne skribent et dusin fagbøger om højttalere ind i sprogmodellen og bad om at få en gennemgang af fordele og ulemper ved henholdsvis basreflekskabinetter og lukkede ditto.
Resultatet var ikke perfekt, og “studieværterne” var lidt robotagtige. Men den kunstige intelligens havde faktisk forstået teksten i fagbøgerne, der var på fire forskellige sprog og dækkede et tidsrum på over 70 år, og formået at uddrage relevante pointer og veje dem op imod hinanden!
Jeg lærte ikke selv noget nyt, men for en begynder er det en knusende effektiv måde at få et kort overblik over mange tusind siders fagtekst! AI’en kan dog alene opsummere indholdet i teksten; den er ikke i stand til at vurdere vigtigheden eller sandsfærdigheden i kildematerialet. Så hvis teksten siger, at den er revolutionerende på sit felt, bliver det taget for gode varer.
Hvis man finder podcastformen for småsludrende og useriøs, kan man også få sprogmodellen til at lave en skrevet rapport over stoffet. Man kan også få svaret i form at en quiz eller en tidslinje.