Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Elon Musk skeptisk overfor, om dagens opsendelse vil lykkes

Opdateret: Dagens jomfru-opsendelse af SpaceX's gigantiske Starship-raket, som Musk havde lovet ville blive "garanteret spændende", måtte udskydes.

Skrevet af / 17/04/2023 - 17:00
Elon Musk skeptisk overfor, om dagens opsendelse vil lykkes

Opdatering: De har netop afbrudt opsendelsen pga. tekniske problemer. Det kommer til at tage 48 timer at dræne brændstoffet, så næste opsendelsesforsøg bliver ikke tidligere end dét.

Grundlaget for SpaceX’s mål om at landsætte astronauter på Mars er Starship-raketten. Eller rettere sagt, den nederste del hedder Super Heavy og har 33 Raptor-motorer, mens den øverste del med 6 motorer er Starship. Motorerne er drevet af metan i stedet for, som raketmotorer ellers plejer, brint.

Screenshot: SpaceX

Tidligere har raketten heddet BFR, som officielt kan læses som Big Falcon Rocket, men alle der har spillet Doom ved, at det faktisk betyder Big F***ing Rocket. Og dét er der en grund til. Raketten er forbløffende 120 meter høj! Sammenlign dét med den 50 meter lange Ariane 5-raket, der fredag ​​opsendte Den Europæiske Rumorganisations Juice-rumsonde til Jupiter.

(Illustration: u/firmada på Reddit)

Reddit-brugeren u/firmada har begået en heltemodig bedrift, og lavet et skala-skema over alle raketterne, så man får en fornemmelse af Starships størrelse.

Raptor-motoren blev affyret for første gang i 2016, og senere samme år afslørede SpaceX de første planer for det, der senere blev BFR. I løbet af 2020 og 2021 har de lavet meget beskedne testflyvninger til en højde af en amerikansk mile. I dag skal der derfor gennemføres en fuldskalatest, og de vil forsøge at sende raketten i kredsløb.

“Success is not what should be expected” sagde Elon Musk på Twitter søndag aften. “Probably tomorrow will not be successful. It’s just a very fundamentally difficult thing.” Han vurderer chancen for en vellykket launch i dag til 50 procent, men siger at der er 80 procents chance for, at de opnår kredsløb om Jorden senere i år.

 

Her kan du se opsendelsen

Læs også:

Nu er JUICE på vej mod Jupiters iskolde måner

Opsendelsen af ​​Den Europæiske Rumorganisations rumsonde JUICE var vellykket, og den er nu begyndt sin otte år lange rejse.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Skærmen gør alt - bortset fra at læse dine tanker!

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Scroll to Top