Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Nu er JUICE på vej mod Jupiters iskolde måner

Opsendelsen af ​​Den Europæiske Rumorganisations rumsonde JUICE var vellykket, og den er nu begyndt sin otte år lange rejse.

Skrevet af / 16/04/2023 - 22:46
Nu er JUICE på vej mod Jupiters iskolde måner

JUICE er det iøjenfaldende akronym for JUpiter ICy moons Explorer; den europæiske rumorganisations projekt for udforskningen af Jupiters tre iskolde måner. Teorien er, at der under isen er oceaner af flydende vand, og at der dermed kunne være liv på månerne.

I fredags foretog ESA en vellykket opsendelse af en Ariane 5-raket fra Fransk Guyana, efter at have måttet aflyse torsdagens planlagte opsendelse på grund af dårligt vejr.

Et par timer efter opsendelsen kom dette spektakulære selfie (Foto: ESA/Juice/JMC)

Dermed er den begyndt på sin otte år lange rejse til Jupiter. Da raketten ikke har brændstofkapacitet til at sende sonden helt til Jupiter, vil den bruge Jorden og Venus som tyngdekraft-slangebøsse. Sonden forventes at nå Jupiter i juli 2031. I 2034 vil den gå i kredsløb omkring Ganymedes og blive det første rumfartøj, der kredser om en anden måne end Jordens.

Callisto_cropped Europa-moon Moon_Ganymede_by_NOAA_-_cropped
<
>
Månen Ganymedes (Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration)

Sonden vil undersøge Ganymedes, Callisto og Europa, tre af de galileiske Jupiter-måner. Hør, har de ikke glemt månen Io, undrer kyndige læsere sig sikkert. De springer den over med vilje, dels fordi den ikke er dækket af is, dels fordi ESA er bekymret for, om strålingen kan skade instrumenterne.

Instrumenterne ombord (Illustration: European Space Agency)

Sonden er udstyret med 10 videnskabelige instrumenter, hvoraf 9 er europæiske og et er amerikansk. Udover et optisk kamera er der instrumenter, der undersøger det infrarøde og ultraviolette spektrum, laserafstandsmålere, magnetometre og en dybdegående jordradar.

JUICE er derimod langt fra den første til at undersøge Jupiter; for eksempel har NASAs Juno været i kredsløb omkring planeten siden 2016.

Læs også:

Disse astronauter skal rundt om månen med Artemis II

Nasa har afsløret besætningen til Artemis II, den første bemandede mission til månen i halvtreds år.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Skærmen gør alt - bortset fra at læse dine tanker!

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

Lyd & Billede
Scroll to Top