Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Dobbelt solstorm afbrød mobilsignal og GPS

Vores teknologi er mere følsom overfor naturens luner, end vi tænker over til dagligt.

Skrevet af / 29/01/2024 - 12:48
Dobbelt solstorm afbrød mobilsignal og GPS

I de seneste måneder har solen vist en betydelig aktivitet, og i sidste uge udløstes to kraftige strålingseruptioner næsten samtidigt fra modsatte halvkugler.

De to udbrud fandt sted for en uge siden og blev registreret af NASAs Solar Dynamic Observatory. Den resulterende solstorm, en sky af hurtige, ladede partikler, ramte også Jorden. Vi var dog heldige i vores del af verden; da partikelregnen ramte planeten, var det en anden del af Jorden, der blev ramt.

Læs også Laser-veje på månen? Ekstrem varme kan være løsningen på at bygge veje og affyringspladser for kommende månebaser.

Især Australien og Indonesien blev påvirket. Her oplevede man omkring en halv times udfald af forskellige mobiltjenester, der opererer på frekvenser under 30 megahertz. Disse bånd bruges blandt andet til radiostyrede ure, amatørradio samt kort- og mellembølgeudsendelser. Men også militære brugere og ambassader benytter denne frekvens til transmission over lange afstande. Der var også forstyrrelser i signaler til terrestrisk navigation, altså bl.a. GPS.

Den intense strøm af elektromagnetisk stråling stammede fra solpletterne AR3559 og AR3561, der er omkring 500.000 kilometer fra hinanden. Deres kombinerede kraft resulterede i en flare af styrke M5,1, hvilket er halvvejs til en X-flare.

Læs også Japans månelandingsfartøj er døende Japan blev den femte nation til at lande på Månen, men månelandingsfartøjet har store problemer.

Den sjældne hændelse er kendt som en sympatisk soleruption, hvor to udbrud næsten samtidigt forekommer i to forskellige aktive solregioner.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

Imponerende resultater med Googles video-AI

Jorden ramt af dobbelt solstorm - Mobile netværk og GPS nede i en halv time

Japans månelandingsfartøj er døende

Magnet-tog på konventionel jernbane

Jackery vinder pris for solcellerobot

0
Scroll to Top