Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Det japanske månelandings-fartøj har opladningsproblemer

Japan blev den femte nation til at lande på Månen, men månelandingsfartøjet har store problemer.

Skrevet af / 23/01/2024 - 09:18
Det japanske månelandings-fartøj har opladningsproblemer

I fredags rapporterede Japan, at deres SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) var landet på Månen som planlagt. De sendte også to små køretøjer (LEV-1 og 2) ud for at undersøge Månens overflade. Det var et stort skridt fremad efter en række mislykkede landinger i den senere tid. Ikke mindst det pinlige styrt af den russiske landingsfartøj sidste sommer.

Læs også Ruslands første rumraket i 50 år Sigter mod at lande ved Månens sydpol for at bekræfte forekomst at vand.

Men det varede ikke længe, før problemerne begyndte at hobe sig op. I en række tweets (siger man stadig det?) rapporterede JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency), at der var problemer med elforsyningen.

Tydeligvis genererer solcellerne ikke strøm til batterierne. Teorien på det tidspunkt var, at landingsfartøjets hældning betød, at solcellerne simpelthen ikke fik nok sollys. For at forhindre, at batteriet blev afladet så meget, at det ikke kunne genoplades, frakoblede månelandingsfartøjet batteriet, da det faldt til 12 procent.

Men alt håb er ikke ude. Det er muligt, at solcellerne vil få solskin igen senere på “mandagen”, når solens position ændres. I givet fald er man parat til at genstarte månelanderen igen. I så fald vil de forsøge at nå deres bonusmål, som er at analysere måneoverfladen i det krater, hvor fartøjet landede.

Læs også Luna 25 styrtede ned på Månen Ruslands første forsøg på at lande på månen siden 1970'erne er slået helt fejl.

Den 25. januar afholder JAXA en pressekonference, hvor man vil give en opdatering om, hvordan det går med SLIM. Det forventes også, at de vil dele billeder taget af landingsfartøjet og månekøretøjerne.

Pressemeddelelsen fra JAXA

Pressekonferencen:

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top