Nyhed

3 … 2 … 1 … Liftoff!

Intet kunne stoppe SpaceX i denne omgang.
forfatter

Vejret var perfekt, stjernerne stod gunstigt, alt var lagt til rette for en vellykket opsendelse. Og det blev det. Det var den første bemande opsendelse til verdensrummet fra amerikansk jord i ni år. Og den første i historien udført af et privat firma, nemlig SpaceX. Hvis grundlægger er ingen ringere end Tesla-bagmanden Elon Musk. NASA bistod med ground control.

Læs også: Tesla-chef udgiver eget techno-nummer på SoundCloud

Astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley entrede oprindelig fartøjet Crew Dragon, drevet af løfteraketten Falcon 9, med henblik på opsendelse onsdag. Men vejret kom i vejen. Alt klappede imidlertid i går, og kl. 21.22 dansk tid var liftoff en kendsgerning.

Demo-2, som missionen kaldes, kommer lidt over et år efter at SpaceX havde en vellykket opsendelsen af et ubemandet Crew Dragon-fartøj til Den Internationale Rumstation med missionen Demo-1.

Læs også: Opsendelsen af bemandet SpaceX-fartøj udsat

Der er intet, der signalerer hightech, som et par astronauter i “Kære Jesus, lad opsendelsen gå godt”-positur.

Bemandede rejser til Mars

Målet for SpaceX er denne gang Den Internationale Rumstation (ISS), hvor fartøjet skal dokke i dag. Herefter skal Hurley og Behnken arbejde sammen med besætningen på Expedition 63, der startede i april og skal vare til oktober. Med fokus på forskning i biologi, jordkloden, menneskets biologi, fysik og teknologiudvikling.

Det primære formål er at lægge grunden for bemande rejser til månen og Mars.

Påfyldning af brændstof.

30-90 dage

Mens Expedition 63 altså varer til oktober, vil SpaceX’ Crew Dragon-mission vare 30-90 dage og vende tilbage til Jorden senest den 28. august.

Nogle ting skal med tilbage fra rumstationen. F.eks. eksperimenter med plantefrø for at se, hvordan de opfører sig i nul tyngdekraft. Samt frosne væv og planter, som man vil studere, efter at de har opholdt sig i nul tyngdekraft i længere tid.

Studier af disse kan give vigtig viden om, hvordan menneskekroppen, mad og andre organiske elementer vil udvikle sig i løbet af en længere rejse gennem rummet. F.eks. til Mars.

SpaceX lander i Atlanterhavet

Crew Dragon-kapslen skal lande i Atlanterhavet og samles op af redningsfartøjet Go Navigator.

Liftoff!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.