Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

3 … 2 … 1 … Liftoff!

Intet kunne stoppe SpaceX i denne omgang.

Skrevet af / 31/05/2020 - 08:08
3 … 2 … 1 … Liftoff!

Vejret var perfekt, stjernerne stod gunstigt, alt var lagt til rette for en vellykket opsendelse. Og det blev det. Det var den første bemande opsendelse til verdensrummet fra amerikansk jord i ni år. Og den første i historien udført af et privat firma, nemlig SpaceX. Hvis grundlægger er ingen ringere end Tesla-bagmanden Elon Musk. NASA bistod med ground control.

Læs også: Tesla-chef udgiver eget techno-nummer på SoundCloud

Astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley entrede oprindelig fartøjet Crew Dragon, drevet af løfteraketten Falcon 9, med henblik på opsendelse onsdag. Men vejret kom i vejen. Alt klappede imidlertid i går, og kl. 21.22 dansk tid var liftoff en kendsgerning.

Demo-2, som missionen kaldes, kommer lidt over et år efter at SpaceX havde en vellykket opsendelsen af et ubemandet Crew Dragon-fartøj til Den Internationale Rumstation med missionen Demo-1.

Læs også: Opsendelsen af bemandet SpaceX-fartøj udsat

Der er intet, der signalerer hightech, som et par astronauter i “Kære Jesus, lad opsendelsen gå godt”-positur.

Bemandede rejser til Mars

Målet for SpaceX er denne gang Den Internationale Rumstation (ISS), hvor fartøjet skal dokke i dag. Herefter skal Hurley og Behnken arbejde sammen med besætningen på Expedition 63, der startede i april og skal vare til oktober. Med fokus på forskning i biologi, jordkloden, menneskets biologi, fysik og teknologiudvikling.

Det primære formål er at lægge grunden for bemande rejser til månen og Mars.

Påfyldning af brændstof.

30-90 dage

Mens Expedition 63 altså varer til oktober, vil SpaceX’ Crew Dragon-mission vare 30-90 dage og vende tilbage til Jorden senest den 28. august.

Nogle ting skal med tilbage fra rumstationen. F.eks. eksperimenter med plantefrø for at se, hvordan de opfører sig i nul tyngdekraft. Samt frosne væv og planter, som man vil studere, efter at de har opholdt sig i nul tyngdekraft i længere tid.

Studier af disse kan give vigtig viden om, hvordan menneskekroppen, mad og andre organiske elementer vil udvikle sig i løbet af en længere rejse gennem rummet. F.eks. til Mars.

SpaceX lander i Atlanterhavet

Crew Dragon-kapslen skal lande i Atlanterhavet og samles op af redningsfartøjet Go Navigator.

Liftoff!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

0
Scroll to Top