TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

3 … 2 … 1 … Liftoff!

Intet kunne stoppe SpaceX i denne omgang.

forfatter
Publiceret 31/05/2020 - 08:08

Vejret var perfekt, stjernerne stod gunstigt, alt var lagt til rette for en vellykket opsendelse. Og det blev det. Det var den første bemande opsendelse til verdensrummet fra amerikansk jord i ni år. Og den første i historien udført af et privat firma, nemlig SpaceX. Hvis grundlægger er ingen ringere end Tesla-bagmanden Elon Musk. NASA bistod med ground control.

Læs også: Tesla-chef udgiver eget techno-nummer på SoundCloud

Astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley entrede oprindelig fartøjet Crew Dragon, drevet af løfteraketten Falcon 9, med henblik på opsendelse onsdag. Men vejret kom i vejen. Alt klappede imidlertid i går, og kl. 21.22 dansk tid var liftoff en kendsgerning.

Demo-2, som missionen kaldes, kommer lidt over et år efter at SpaceX havde en vellykket opsendelsen af et ubemandet Crew Dragon-fartøj til Den Internationale Rumstation med missionen Demo-1.

Læs også: Opsendelsen af bemandet SpaceX-fartøj udsat

Der er intet, der signalerer hightech, som et par astronauter i “Kære Jesus, lad opsendelsen gå godt”-positur.

Bemandede rejser til Mars

Målet for SpaceX er denne gang Den Internationale Rumstation (ISS), hvor fartøjet skal dokke i dag. Herefter skal Hurley og Behnken arbejde sammen med besætningen på Expedition 63, der startede i april og skal vare til oktober. Med fokus på forskning i biologi, jordkloden, menneskets biologi, fysik og teknologiudvikling.

Det primære formål er at lægge grunden for bemande rejser til månen og Mars.

Påfyldning af brændstof.

30-90 dage

Mens Expedition 63 altså varer til oktober, vil SpaceX’ Crew Dragon-mission vare 30-90 dage og vende tilbage til Jorden senest den 28. august.

Nogle ting skal med tilbage fra rumstationen. F.eks. eksperimenter med plantefrø for at se, hvordan de opfører sig i nul tyngdekraft. Samt frosne væv og planter, som man vil studere, efter at de har opholdt sig i nul tyngdekraft i længere tid.

Studier af disse kan give vigtig viden om, hvordan menneskekroppen, mad og andre organiske elementer vil udvikle sig i løbet af en længere rejse gennem rummet. F.eks. til Mars.

SpaceX lander i Atlanterhavet

Crew Dragon-kapslen skal lande i Atlanterhavet og samles op af redningsfartøjet Go Navigator.

Liftoff!
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ikonisk studiemikrofon er tilbage Neumanns ikoniske rørmikrofon M 49 er tilbage. Men den er langt fra billig.
EU vil totalovervåge alle dine chats Forslag fra EU-Kommisionen, der har til hensigt at indføre omfattende chatkontrol for at beskytte børn mod misbrug, indebærer i praksis en skræmmende totalovervågning af os alle sammen.
Sådan laver du din egne fantasy-illustrationer Med en enkelt kommando skaber computeren fantastiske billeder baseret udelukkende på din fantasi.
Se de vildeste dimser fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet at finde de teknologiske nyheder. Både de store og nyskabende - og de lidt mere kuriøse.
Denne projektor kører på batteri Nu kan du tage storskærmen med hvor som helst!
Netgear Orbi 960: Verdens hurtigste mesh-netværk? Wi-Fi 6E giver internet på 6 GHz, og det første – og dyreste – netværk hedder Netgear Orbi RBKE960.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend