Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

10 superevner, vi kan få med et hjerneimplantat

En lille computerchip i hjernen kan give os superhørelse, zoombart syn, nattesyn - og lade os downloade viden som i The Matrix.

Skrevet af / 12/05/2014 - 11:33
10 superevner, vi kan få med et hjerneimplantat

En lille computerchip, som indopereres i hjernen, kan give os superkræfter. Videnskaben bruger allerede i enkelte tilfælde indopererede mikroprocessorer til at give blinde synet tilbage og døve deres hørelse.

I fremtiden vil den slags implantater, neuroprocessorer, kunne udrette meget mere – og ikke kun som hjælpemidler mod handicap.Ved at stimulere områder i hjernen med elektroniske signaler kan sådanne processorrer levere både visuelle og auditoriske signaler og reparere forbindelser, der er blevet ødelagt af ydre påvirkninger.

I tak med at vores forståelse af hjernen bliver stadig bedre, mener forskerne, at samme teknologi vil kunne give os superkræfter.

10 ting et hjerneimplantat kan gøre muligt:

1. At høre en samtale på tværs af et lokale eller i støjende omgivelser
Høreimplantater kan allerede give enkelte døve mennesker hørelsen tilbage. Og med specielt tilpasset udstyr kan man filtrere det bort, som man ikke ønsker at høre, eller bruge sensitivt udstyr til at opfange lydbølger langt væk.

2. Nattesyn
Øjeimplantater kan allerede gengive evnen til at se bevægelse og former. Når vi lærer mere om, hvordan synsnerverne fungerer, kan forbedrede implantater gøre os i stand til at se om natten som en kat.

3. Zoombart syn
Der findes allerede kontaktlinser med zoom. Et øjeimplantat med samme funktion kan give os evnen til at zoome ind på fjerne objekter. Når det sker, vil det for alvor blive nødvendigt med 4K eller endnu højere videoopløsning! Hvis pixeltal i det hele taget vil være relevant i fremtiden. Måske skal vi se sæson 35 af Game Of Thrones direkte som hjernestimulation, i fuld surroundlyd og i førstepersonsperspektiv. Mærke sneen under fødderne og lugte røgen under plyndringerne!

4. Bedre matematikkundskaber og stedsans
Ved at stimulere visse områder af hjernen kan man i laboratoriet forstærke folks matematiske evner og stedsans. Tænk dig et hjerneimplantat, som gør dette hele tiden!

5. Downloade viden lige som i “The Matrix”
Dette er nok det sejeste! Forskere hævder, at når vi forstår, hvordan træning i færdigheder forplanter sig i hjernen over tid, kan vi bruge implantater til at opnå de samme forandringer i hjernen. Kort sagt: vi kan “downloade” kung-fu-træning!

6. Genopbygge ødelagte minder
Det amerikanske militær har – næppe overraskende – allerede en forskningsafdeling, som eksperimenterer med at bruge hjerneimplantater til at hjælpe soldater, som lider af traumatiske hjerneskader, ved at bruge elektroder til at stimulere skadet væv. I fremtiden kan dette blive en værdifuld medicinsk teknologi.

7. Kurere depression og kontrollere humør
Den samme forskningsafdeling arbejder med neuroproteser, som kan kurere depression og posttraumatisk stress hos soldater. I fremtiden vil implantater måske kunne regulere hjernen og sørge for, at den fungerer som den skal ved at give stimulering, når det er nødvendigt.

8. Elektronisk ADHD-medicin
Den medicin, der forbedrer fokuseringsevnen hos ADHD-patienter, har også seriøse bivirkninger. Elektronisk hjernestimulering kan give samme nytteeffekt, uden bivirkninger som dirren, rastløse nætter og efterfølgende depressionen.

9. Styre maskiner med tankens kraft
Forskere har allerede opnået at bruge neuroproteser til at styre en robotarm med tankens kraft. Når teknologien forbedres, forestiller man sig at fjernstyre robotter, computere og endda husholdningsapparater.

10. Søge på internettet og oversætte sprog
Implantater, som kan overføre og modtage information, bør også kunne bruges til at tænke på et tema, betragte et objekt, og sende informationen til internettet, for derefter at modtage relevante søgeresultater. Denne teknologi er dog et stykke ude i fremtiden, og forudsætter mindre og biologisk sikrere processorer, samt et mere nøjagtigt kort over hjernen, end neurologene besidder i dag. Til den tid vil man kunne rejse hvor som helst i verden og forstå hvad der bliver sagt. Samme teknologi, som overfører lydinformation, kan potentielt sende det samme signal gennem en digital tolk og oversætte det i realtid. Som vores helt egen “babelfisk“.

Så er spørgsmålet, hvilke bivirkninger et sådant hjerneimplantat kan åbne for. Vi tør ikke tænke på, hvad for hjerneskader et computervirus kan give os. Eller forestil dig konstant at blive afbrudt af mentale pop-up-reklamer, mens du surfer på nettet!

Bivirkninger eller ej, så vil teknologien sikkert blive udnyttet. Science fiction-forfatteren William Gibson har udtrykt det således: “Hvis der eksisterer en teknologi, der kan gøre os smartere, er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt den bør bruges, men om hvem der vil have råd til at undlade at bruge den”.

Kilde: Business Insider

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Superintelligent liv i vores egen galakse

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Scroll to Top