Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Sony lancerer tredje udgave af Xperia 1 og Xperia 5

To nye mobiler med fokus på kameraet.

Skrevet af / 14/04/2021 - 09:35
Sony lancerer tredje udgave af Xperia 1 og Xperia 5

Både Xperia 1 III og Xperia 5 III, som de nye smartphones hedder, er udviklet i samarbejde med ingeniørerne bag Sony Alpha-seriens kameraer. Begge mobiler kommer derfor bl.a. med hurtig og kontinuerlig AF på alle objektiver samt med Eye AF i realtid.

Xperia 1 III opgraderer objektsporing til sporing i realtid, der gør det muligt for brugerne at skyde udfordrende motiver i bevægelse med et nøjagtigt fokus, lover Sony.

Takket være algoritmer samt 3D iToF-sensoren, der måler afstanden til motivet, skal det med sporing i realtid-funktionen være muligt at registrere og fokusere på et motiv og fortsætte med at spore det, selvom motivet midlertidigt bevæger sig ud af syne, lyder påstanden. Det skal blive spændende at lade det komme an på en prøve.

Xperia 5 III kommer til gengæld med objektsporingsteknologi, der gør det muligt for fotografen at skyde nøjagtige billeder af motiver i bevægelse med et enkelt tryk på skærmen.

Begge modeller tilbyder derudover kontinuerlig AF, der foretager AF/AE-beregninger 60 gange i sekundet. Det giver mulighed for at tage 20 billeder med serieoptagelse (20fps) med nøjagtigt fokus og optimeret eksponering – en funktion som Sony lancerede sidste år med Xperia 1 II.

Sony Xperia 5 III
Den kompakte Sony Xperia 5 III kommer bl.a. i en skinnende grøn farve. Mobilen får 8 GB RAM og enten 128 GB eller 256 GB indbygget lager. (Foto: Sony Mobile)

Variabelt telefotoobjektiv

Xperia 1 III og Xperia 5 III er de første smartphones, der kommer med et variabelt teleobjektiv parret med en Dual PD-sensor, der kan opnå en brændvidde på 105 mm, samtidig med at de begge har hurtig autofokus takket være Dual PDAF-sensoren. Når man skifter mellem 70 mm og 105 mm, justeres fokus øjeblikkeligt, loves det.

Telefonerne kommer i øvrigt med hele fire objektiver med brændvidder på henholdsvis 16 mm, 24 mm, 70 mm og 105 mm. Begge mobiler er udstyret med Zeiss-optikker samt Zeiss T*-belægning, der reducerer refleksioner.

Cinematography Pro-app’en, som blev introduceret forrige år sammen med Xperia 1, er blevet opgraderet igen, så mobilen nu klarer 4K HDR 120 fps slowmotion-filmoptagelser, der kan optage og afspille op til 5x slowmotion, når den er indstillet til 24 fps. Du kan også optage i 21:9-format med 24/25/30/60 fps.

LensComparison_portrait_16mm_with_logo LensComparison_portrait_24mm_with_logo LensComparison_portrait_70mm_with_logo LensComparison_portrait_105mm_with_logo
<
>
Fire billeder taget med Xperia 1 III med brændvidder på henholdsvis 16 mm, 24 mm, 70 mm og 105 mm. Selv når telelinsen er i brug, zoomes der ikke i traditionel forstand. I stedet skiftes øjeblikkeligt mellem 70 mm og 105 mm med lynhurtig fokus. (Foto: Sony Mobile)

Skærm og lyd

Xperia 1 III kommer med en 6,5” 4K HDR OLED-skærm i 21:9-format med en opdateringsfrekvens på 120Hz, hvilket er en markant forbedring i forhold til de sidste to års Xperia 1-modeller.

Den mere kompakte Xperia 5 III må nøjes med en 6,1” HDR OLED-skærm i 21:9-format og FHD-opløsning. Opdateringsfrekvensen er dog også her kommet op på 120 Hz.

Ligesom deres forgængere kommer begge mobiler med X1-processorer til mobilenheder, der med BRAVIA HDR-remasterteknologi forbedrer alt, hvad brugerne ser.

Både Xperia 1 III og Xperia 5 III er desuden blevet udviklet i samarbejde med Sony Music Entertainment for at sikre en autentisk lytteoplevelse, forklarer Sony Mobile.

De nye modeller kommer således med en nyudviklet højttaler, der gør Xperia 1 III og Xperia 5 III til verdens første smartphones, der kan gengive 360 Reality Audio i højttalerne. Hermed kan brugerne fordybe sig i så autentisk lyd, at det føles som at stå til en livekoncert eller i et lydstudie, garanterer producenten.

Lyd i høj kvalitet kan selvfølgelig også konsumeres med hovedtelefoner – både trådløst eller med 3,5mm-jackstik. Lydstyrken gennem lydudgangen (via 3,5mm-jackstik) er blevet forbedret med ca. 40%, mens lydkvaliteten er optimeret med mindre forvrængning ved det maksimale output-niveau.

Udover understøttelsen af lyd i høj opløsning (Hi-Res Audio, Hi-Res Audio Wireless, LDAC) kommer både Xperia 1 III og Xperia 5 III med DSEE Ultimate.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III kommer bl.a. i en mat sort farve. Telefonen får 12 GB RAM og enten 256 GB eller 512 GB indbygget lager. (Foto: Sony Mobile)

Yderligere funktioner

Begge nye Xperia-mobiler er baseret på Qualcomms nyeste Snapdragon 888-processor med indbygget 5G. Begge telefoner kommer desuden med et batteri på 4500 mAh, der kan oplades op til 50% på kun 30 minutter med den medfølgende 30W oplader (XZQ-UC1). Xperia 1 III tilbyder desuden trådløs opladning samt en batteridelingsfunktion, der giver mulighed for at bruge mobilen som en opladningsstation for andre enheder.

Xperia 1 III kommer med en skærm af Gorilla Glass Victus, mens Xperia 5 III må nøjes med Gorilla Glass 6. Begge modeller kommer i et IP65/IP68-vandafvisende og støvsikret design.

Pris og tilgængelighed

Xperia 1 III bliver tilgængelig med Android 11 i farverne sort og lilla. Pris og tilgængelig vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Xperia 5 III bliver tilgængelig med Android 11 i farverne sort, pink og grøn. Pris og tilgængelig vil ligeledes blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

2 kommentarer til “Sony lancerer tredje udgave af Xperia 1 og Xperia 5”

  1. Kurt Andersen

    Mine sidste 3 mobiler har været Sony Xperia’s topmodeler det er nogle meegt velbyggede mobiler og som tager gode billeder nogen vil sige kedelige billeder ja men verden er altså ikke ren farvelade, men synes de snakker for meget om prof fotografer og hvad de kan og ikke kan. Det var nok lidt bedre at tænker lidt på alm mennesker og hvordan de tager billeder, jeg er glad for min Xperia 1 II men jeg er også amatørfotograf og har været det i over 30 år, så jeg ved hvordan jeg skal udbytte mobilen men som alm point and shoot camera/mobil er den ikke god nok. Folk gider ikke at bruge tid på indstillinger og vente på det rette øjeblik.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sådan bliver Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro forsinket

OnePlus 12 lanceringsdato afsløret?

Sikkerhedsniveau: Nothing

Apple bliver endelig SMS-kompatibel

Mere praktisk rejseoplader fra Apple

iMessage på Android

Er Humane AI Pin et skridt mod en fremtid uden skærme?

App Store-monopolet ophører

Iphone var forsvarsløs under angreb

Samsung satser på AI

Batteritørstige Apple-ure

0
Scroll to Top