Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

CES 2021: Sony fylder hele rummet med lyd

De trådløse højttalere SRS-RA5000 og SRS-RA3000 spreder lyden i alle retninger og fylder hele rummet.

Skrevet af / 11/01/2021 - 13:22
CES 2021: Sony fylder hele rummet med lyd

Sony lancerer to nye trådløse højttalere, SRS-RA5000 og SRS-RA3000. Især topmodellen er et specielt syn. Set ovenfra ligner den mere en Philips-barbermaskine end en højttaler. Men det er heller ikke helt almindelige højttalere. Begge modeller rummer højttaler-enheder hele vejen rundt, mens SRS-RA5000 også har enheder både på toppen og i bunden for at fylde rummet med lyd.

Sony SRS-RA5000_top
Nej, det er ikke en barbermaskine, men toppen af højttaleren SRS-RA5000. (Foto: Sony)

360 graders lyd

Sony anvender processering, som de kalder Immersive Audio Enhancement, i kombination med 360 Reality Audio, som gør, at højttalerne fylder rummet med lyd – vertikalt og horisontalt.

Hvis man spiller musik kodet med 360 Reality Audio, vil man få musikken gengivet med instrumenterne placeret forskellige steder i lydlandskabet. På samme måde, som man tidligere kunne med stereolyd kodet med Dolby Surround, hvis man havde en Dolby Pro Logic-dekoder. Forskellen er, at 360 Reality Audio også har lyd i højden, altså ægte 360 graders lyd. Et udvalg af den slags musik findes f.eks. på Tidal.

Sony SRS-RA5000 Room filling sound
Sony SRS-RA5000 giver ens lyd i hele rummet. (Foto: Sony)

SRS-RA5000 giver samme lyd overalt

Med SRS-RA5000 har Sonys DSP-processering en bonus, idet højttaleren giver nøjagtig samme lyd, uanset hvor i rummet man står. Det sker efter en kalibrering af højttaleren, som gøres ved at holde knappen Immersive Audio Enhancement inde. Det betyder, at bassen ikke opleves som mere buldrende, hvis man står tæt på et af rummets hjørner.

Jeg fik selv demonstreret en prototype på sidste års CES-messe i Las Vegas. Det virkede underligt, at lyden aldrig ændrede sig, uanset hvor i rummet jeg stod i forhold til højttaleren. Især når man ved, hvor meget bassen har det med at forandre sig.

Sony SRS-RA5000_Speakers
Sony SRS-RA5000 har højttaler-enheder, der peger i alle retninger. (Illustration: Sony)

Grunden var, at Sony-højttaleren havde dæmpet alle problemfrekvenserne. Resultatet blev derfor også – desværre – at lyden var basfattig, samtidig med at den bas, der var tilbage, lød meget underligt. Der skete tydeligvis noget med fasen dér, hvilket betød, at al følelse af rytme og drive i bassen var væk. Sonys udsendte sagde da også, at det var noget, de arbejdede ihærdigt på at rette op på til en eventuel færdig produktionsmodel.

Nu, hvor to produktionsmodeller er lanceret, håber og tror vi på, at dette problem er løst.

Sony SRS-RA3000 lifestyle
Sony SRS-RA3000 ser mere konventionel ud. Også den udstråler lyden 360 grader, men den mangler RA5000’s rumoptimering. (Foto: Sony)

Trådløse muligheder

Højttalerne understøtter højopløst lyd op til 24 bit/96 kHz via Chromecast. Bluetooth er også tilgængelig med AAC og SBC lyd-codecs, men underligt nok har Sony udeladt deres egen LDAC-codec, som giver den bedste Bluetooth-lyd.

Hvis man vil slutte højttaleren til TV’et for at forbedre lyden derfra, anbefaler Sony at bruge Bluetooth. Kravet er, at TV’et understøtter A2DP, hvilket de allerfleste TV’er gør.

Pris og tilgængelighed

Sony SRS-RA5000 og SRS-RA3000 lanceres i februar og vil koste henholdsvis 4.000 og 2.500 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Spændende gulvmodel fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

Gulvhøjttalere med det hele

En lille ny i gammel stil

Steinway Lyngdorf har slanket sig

Elegance fra Børresen

Luksuslyd på rejsen

Fabriksbesøg: Bang & Olufsen overrasker

Kraftfuld subwoofer fra ATC

Vandtætte indbygningshøjttalere

Klipsch og Onkyo vil udfordre Sonos

Kig op - der er Sonos!

0
Scroll to Top