CES 2021: Sony fylder hele rummet med lyd

De trådløse højttalere SRS-RA5000 og SRS-RA3000 spreder lyden i alle retninger og fylder hele rummet.
Sony SRS-RA5000 & SRS-RA3000 lifestyle
Annonce
Annonce
forfatter

Sony lancerer to nye trådløse højttalere, SRS-RA5000 og SRS-RA3000. Især topmodellen er et specielt syn. Set ovenfra ligner den mere en Philips-barbermaskine end en højttaler. Men det er heller ikke helt almindelige højttalere. Begge modeller rummer højttaler-enheder hele vejen rundt, mens SRS-RA5000 også har enheder både på toppen og i bunden for at fylde rummet med lyd.

Sony SRS-RA5000_top
Nej, det er ikke en barbermaskine, men toppen af højttaleren SRS-RA5000. (Foto: Sony)

360 graders lyd

Sony anvender processering, som de kalder Immersive Audio Enhancement, i kombination med 360 Reality Audio, som gør, at højttalerne fylder rummet med lyd – vertikalt og horisontalt.

Hvis man spiller musik kodet med 360 Reality Audio, vil man få musikken gengivet med instrumenterne placeret forskellige steder i lydlandskabet. På samme måde, som man tidligere kunne med stereolyd kodet med Dolby Surround, hvis man havde en Dolby Pro Logic-dekoder. Forskellen er, at 360 Reality Audio også har lyd i højden, altså ægte 360 graders lyd. Et udvalg af den slags musik findes f.eks. på Tidal.

Sony SRS-RA5000 Room filling sound
Sony SRS-RA5000 giver ens lyd i hele rummet. (Foto: Sony)

SRS-RA5000 giver samme lyd overalt

Med SRS-RA5000 har Sonys DSP-processering en bonus, idet højttaleren giver nøjagtig samme lyd, uanset hvor i rummet man står. Det sker efter en kalibrering af højttaleren, som gøres ved at holde knappen Immersive Audio Enhancement inde. Det betyder, at bassen ikke opleves som mere buldrende, hvis man står tæt på et af rummets hjørner.

Jeg fik selv demonstreret en prototype på sidste års CES-messe i Las Vegas. Det virkede underligt, at lyden aldrig ændrede sig, uanset hvor i rummet jeg stod i forhold til højttaleren. Især når man ved, hvor meget bassen har det med at forandre sig.

Sony SRS-RA5000_Speakers
Sony SRS-RA5000 har højttaler-enheder, der peger i alle retninger. (Illustration: Sony)

Grunden var, at Sony-højttaleren havde dæmpet alle problemfrekvenserne. Resultatet blev derfor også – desværre – at lyden var basfattig, samtidig med at den bas, der var tilbage, lød meget underligt. Der skete tydeligvis noget med fasen dér, hvilket betød, at al følelse af rytme og drive i bassen var væk. Sonys udsendte sagde da også, at det var noget, de arbejdede ihærdigt på at rette op på til en eventuel færdig produktionsmodel.

Nu, hvor to produktionsmodeller er lanceret, håber og tror vi på, at dette problem er løst.

Sony SRS-RA3000 lifestyle
Sony SRS-RA3000 ser mere konventionel ud. Også den udstråler lyden 360 grader, men den mangler RA5000’s rumoptimering. (Foto: Sony)

Trådløse muligheder

Højttalerne understøtter højopløst lyd op til 24 bit/96 kHz via Chromecast. Bluetooth er også tilgængelig med AAC og SBC lyd-codecs, men underligt nok har Sony udeladt deres egen LDAC-codec, som giver den bedste Bluetooth-lyd.

Hvis man vil slutte højttaleren til TV’et for at forbedre lyden derfra, anbefaler Sony at bruge Bluetooth. Kravet er, at TV’et understøtter A2DP, hvilket de allerfleste TV’er gør.

Pris og tilgængelighed

Sony SRS-RA5000 og SRS-RA3000 lanceres i februar og vil koste henholdsvis 4.000 og 2.500 kroner.

/ registrér dig for at læse denne artikel gratis

Bekræft venligst inden tilmelding

Jeg accepterer Lyd & Billedes Vilkår og betingelser. Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve og information. Dette kommer kun et par gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig.

eller tilmeld dig via e-mail

Glemt adgangskode? Indtast venligst din e-mailadresse. Du vil modtage en mail med et link til at lave en ny adgangskode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Efter optøjerne i Washington har de sociale medier taget grovfilen i brug. Er det censur eller rettidig omhu?
SoundBeamer er en lydenhed til skrivebordet, der udstråler lyd direkte til hvert øre.
Kan revolutionere billedoplevelsen fra VR-briller.
Ventilation? Vægkunst? Eller kan det have noget med akustikken at gøre? Vi giver svaret!
BMW’s kommende elbil får rørt sig på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekodning og hovedtelefonforstærker.
Høretelefonerne Nova H1 er lavet til kvinder og andre, der holder af at pynte sig med øreringe.
Lillebitte sub med uanede kræfter.
Især OnePlus 9 bliver en markant opgradering i forhold til OnePlus 8, mens skærmene ikke forandrer sig meget i forhold til sidste år.
En af de mest populære Netflix-film nogensinde får snart sin opfølger(-e?).
Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
De to kinesiske mobilproducenter vil fremover udvikle produkter i fællesskab.
Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Reporter-udgave med kevlar
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.