Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Fremtidens Hjem – nu næsten usynligt

Pionerprojektet Fremtidens Hjem har udvidet paletten med nye, intelligente løsninger. Fællesnævneren er smart, men diskret.

Skrevet af / 10/05/2023 - 16:59
Fremtidens Hjem – nu næsten usynligt

Fremtidens Hjem slår igen dørene op for alle gadget-entusiaster med ikke bare ét, men tre bud på det komplette ‘smart home’. Rundturen foregår i Nivå, nord for København, hvor de intelligente løsninger fordeler sig på tre huse med fokus fra high-end til gør det selv.

Hjemmene, for nemhed skyld kaldet Hus 1, 3 og 13, ligner moderne typehuse, men er reelt et kig ind i slaraffenland. Her styres alt fra dørlåse til gardiner trådløst over samme server. Med de sindssyge elpriser in-mente, leveres strømmen til herlighederne af tagets solceller.

Hus 1 er udstyret med programmerbare kontakter og sensorer på gardiner, TV og lamper samt opladning af el-bilen i garagen. Alt er diskret og usynligt holdt oppe af Schneider Electrics’ åbne IoT-platform og Home Assistent, formentlig verdens største open-source platform.

(Foto: Natasja Broström)

I Hus 2 er faste og mobile touch-skærme med Niko Home Control ryggraden til kontrol af blandt andet loftets Velux-skråvinduer og glaslemmen ned til vinkælderen. Naturligvis har fremtidens hjem egen, nedbygget vinkælder i husets stue.

Mens Hus 1 og 2 kræver en professionel montør til at trække alle de ‘usynlige’ forbindelser, er Hus 3 udstillingsvinduet for de, som ikke sveder ved udsigten til at selv at skulle i gang med at få Wi-Fi, Zigbee-enheder, Bluetooth og en Homey Bridge til at spille.

Læs også Cold brew: gimmick eller hul i markedet? Intens cold brew, sød iskaffe eller varm, aromatisk cappuccino? Ny DeLonghi kan det hele.

Konceptet med indretning af et gennemført, trådløst og smart hjem er ikke nyt, faktisk har projektet fire år på bagen, men Fremtidens Hjem udvikles løbende med nye løsninger og partnere. Denne gang byder for eksempel hvidevare-producenten Asko ind med et vinkøleskab med tre forskellige kølings-zoner alt efter ønsket håndtering af de ædle druer på flaske, samt en kogeplade med nedbygget emhætte og trinstyrede sensorer.

En anden nyhed er møbelbrandet Umages vitrine til et hjemmebiograf-setup udstyret med for eksempel Sonos og en Epson-projektor i EH-serien. Vitrinen med fjernstyret top-låg er endnu en navnløs prototype, men forventes i handlen senere i år. Prisen bliver mellem 8.000 og 10.000 danske kroner.

(Foto: Natasja Broström)

Når Fremtidens Hjem slår sig op på, at alt kan programmeres og uden ledninger, skal det tages bogstaveligt. I Hus 1 kan indbygningsspots med højttalere fra Zuma indstilles til at levere up-beat-musik og et køligt, afslørende lys, hvis dagens dont står på rengøring.

Læs også Pizzaen er klar på to minutter Nu kan du bage din egen sprøde pizza med Cozze i stedet for at vente en halv time på at få en lunken, fugtig pizza leveret med cykelbud.

Tilsvarende kan låsesystemet fra Yale fjernstyres med en Samsung-enhed til at åbne for bestemte gæster, når du ikke er hjemme. Systemet kan også låse fordøren op, når din el-bil triller ind i garagen.

Skulle du have glemt elprisen, eller er beholdningen af grøn strøm på lavpunktet, kan den opkoblede vaskemaskine i Hus 3 oplyse den aktuelle pris fra el-børsen Nord Pool, før du sætter vasken i gang.

Fremtidens Hjem er åbent hver søndag fra 13-16.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Webers flagskibsgriller bliver smarte

Pizzaovn med roterende sten

To kurve giver flere muligheder

Opkoblet ølbryggeri til det smarte hjem

Robotplæneklipper med cylinder

Tado opgraderes til seneste standard

Koda 2 Max er Oonis største og mest avancerede pizzaovn til dato

Matter version 1.3

Motormoppe fra Dyson

Et kamera til enhver vinkel

Ny monsterrobot fra Roborock

Lav mad uden ledning med KitchenAid Go

Scroll to Top