Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Energimærkeskalaen har sprængt skalaen igen

Energimærkningen blev opdateret i 2021, og inden for mindre end et år blev der lanceret vaskemaskiner, der er blevet så energibesparende, at de er kommet i energiklasse A. Snart lancerer Samsung en vaskemaskine, der er 40 procent mere energibesparende, end hvad der kræves for at opnå energiklasse A - de kalder den A-40%.

Skrevet af / 03/10/2023 - 10:00
Energimærkeskalaen har sprængt skalaen igen

Energimærkning af køleskabe, frysere, vaskemaskiner og opvaskemaskiner har eksisteret siden midten af 1990’erne, hvilket sandsynligvis har bidraget til, at disse produkter er blevet betydeligt mere energibesparende.

I 2010 blev den eksisterende skala udvidet til at omfatte A+, A++ og A+++, eftersom næsten alle produkter befandt sig i toppen af skalaen (energiklasse A), hvilket betød, at forbrugerne ikke længere fik nogen vejledning. Skalaen havde med andre ord ramt loftet.

EU-landene vedtog i fællesskab, at energimærkningen A+++ til D gradvist skulle ændres og erstattes af skalaen A til G, og den 1. marts 2021 indførte man den “nye energimærkning” på køleskabe og frysere, vaskemaskiner og opvaskemaskiner, vinkøleskabe og kombinerede vaskemaskiner og tørretumblere (inden for kategorien hårde hvidevarer).

Det indebar, at man gik tilbage til start med en skala fra A til G uden plustegn, og Energistyrelsen oplyste, at de mest effektive produkter på markedet i første omgang kunne være i energiklasse B eller C, eller endnu længere nede på skalaen i energiklasse F eller G. 

Energimærkningen blev ikke ændret for alle produktgrupper samtidigt, hvilket betyder, at der for eksempel er tørretumblere og ovne, hvor energimærkerne stadig er på skalaen fra A+++ til D. Så der er to varianter af energimærkning på samme tid, på forskellige produktgrupper, hvilket sandsynligvis vil være noget forvirrende for den uindviede forbruger, der står over for at skulle købe en vaskemaskine og en tørretumbler, og det ene produkt har energiklasse C, mens det andet har energiklasse A+++.

Hurtig udvikling

Hvidevareproducenterne udvikler til stadighed deres produkter, så de bliver mere og mere energieffektive, og i flere produktkategorier opfylder man nu uden problemer kravene til det bedste energimærke, energiklasse A, selv om det kun er lidt over to år siden, at det “nye energimærke” blev indført.

I løbet af det seneste år har stort set alle leverandører på markedet kunnet tilbyde A-mærkede vaskemaskiner, og i takt med produktudviklingen er der begyndt at komme modeller på markedet, som er endnu mere energieffektive, end A-mærket kræver. Et eksempel på dette er Electrolux’ vaskemaskiner, som blev vist på IFA 2022 for lidt over et år siden, og som kaldes A -30, hvilket betyder, at de bruger 30 procent mindre energi end krævet for at opnå A-mærket.

På IFA 2023 præsenterede Samsung vaskemaskinen A-40%, som vil kunne fås på det europæiske marked i løbet af første kvartal næste år. Her viser Samsungs interne tests, at den er 40 procent mere effektiv, end det der kræves for at opnå energiklasse A.

Vaskemaskinen har en kapacitet på 10 kg og tilbyder SmartThings-tilslutning, som ifølge Samsung kan reducere energiforbruget gennem AI Energy Mode i SmartThings Energy. Dette giver brugerne mulighed for nemt at overvåge det daglige, ugentlige og månedlige strømforbrug for at give et skøn over de månedlige omkostninger til elforbrug.

Modellen er en teknologisk præstation, især med hensyn til de smarte funktioner og den energieffektivitet, den tilbyder,” siger Junhwa Lee, EVP og chef for Customer Experience Team for Digital Appliance Business hos Samsung Electronics.

Samsung fortæller, at vaskemaskinen A-40% er udstyret med AI Wash, som ved hjælp af avancerede sensorfunktioner forbedrer vaskeevnen og minimerer spild, og som effektivt kontrollerer mængden af vand og vaskemiddel ved at analysere stoffets vægt, blødhed og smudsniveau.

Læs også Fem energirigtige kølefryseskabe Mange har kombineret køl og frys derhjemme, og hvis den har nogle år på bagen, er det måske på tide at skifte den ud med en mere energibesparende model.
Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne nye kinesiske robotstøvsuger gør snart rent i danske hjem

Batteridreven traktor fra Ryobi

Opkoblet sortiment fra Samsung

Miele præsenterer flere funktioner i sin app

Se hvordan du gør rent

Sikkerhedsløsning fra Yale

Nye robotter fra Ecovacs tager sig af vinduer og have

Foodprocessor med ikoner i stedet for drejeknap

Dreame lancerer første robotplæneklipper i Danmark

Den smarte lås indbygget i døren

iRobot videreudvikler sin bedst sælgende robotstøvsuger

Espresso med et snuptag

0
Lyd & Billede
Scroll to Top