Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

5 energirigtige kølefryseskabe – fritstående og i energiklasse A

Mange har kombineret køl og frys derhjemme, og hvis den har nogle år på bagen, er det måske på tide at skifte den ud med en mere energibesparende model.

Skrevet af / 23/08/2023 - 10:00
5 energirigtige kølefryseskabe – fritstående og i energiklasse A

Hvidevarerne i vores hjem er noget, vi ville have svært ved at leve uden. Der er ikke mange, der har lyst til at undvære f.eks. køle-fryseskab, opvaskemaskine og vaskemaskine. I den seneste tid har der været meget fokus på energiforbrug, tips og råd om, hvordan man kan spare både strøm og penge, men hvor meget det koster os at bruge hvidevarerne, bliver sjældent nævnt.

Den almindelige procedure er, at vi udskifter vores apparater, enten når de går i stykker – ofte efter lang og tro tjeneste – eller når vi renoverer vores hjem. Men med den seneste dramatiske stigning i elpriserne, som sandsynligvis vil forblive høje i en overskuelig fremtid, kan det være klogt at udskifte et eller flere apparater i dit hjem så hurtigt som muligt.

De fleste ved, at det er smart at vælge et produkt med energimærke A, men få ved, hvor mange penge der kan spares årligt, hvis et produkt med klasse F udskiftes med et tilsvarende med klasse A.

I marts 2021 blev energimærkningen af en række produkter ændret til A-G-skalaen i stedet for den tidligere skala, hvor den bedste energiklasse var A+++. Energimærkningen blev ændret for produktkategorierne køleskabe, frysere, vaskemaskiner og opvaskemaskiner samt vinkøleskabe og kombinerede vaskemaskiner og tørretumblere. De resterende produktgrupper har beholdt den tidligere skala.

Produktberegning fra energimyndighederne

Energistyrelsen har i samarbejde med EU beregningsværktøjet Hele prisen, hvor man kan sammenligne produkter for at kunne træffe mere bevidste og informerede valg. Blandt de produkter, der kan sammenlignes, er opvaskemaskiner, vaskemaskiner og kombinerede vaskemaskiner og tørretumblere, køleskabe og frysere samt vinkøleskabe.

Man kan søge på mærke eller produktnavn eller ved at scanne QR-koden på etiketten. Der er også en beregningsmodel til at se, om en billig model virkelig er billigere ved at analysere produktdata og beregne driftsomkostningerne. Produktberegneren er udviklet inden for EU-projektet Label 2020 og bruger data fra produktdatabasen EPREL.

I beregningsværktøjet kan man indtaste el- og vandomkostninger samt brugsmønstre og forventet levetid for produktet. Derefter beregnes de samlede omkostninger. Hvis man ikke selv indtaster noget, bruges gennemsnitsprisen for el.

A-mærkede kølefryseskabe, fra venstre Samsung, Bosch, LG, Miele og Liebherr. Foto: Samsung, Bosch, LG, Miele och Liebherr

A-mærkede kølefryseskabe

Hvidevareproducenter har ikke de samme korte produktcyklusser som producenter af forbrugerelektronik, der ofte lancerer nye produkter hvert år, hvor der i hvidevarebranchen typisk går 5-10 år mellem lanceringen af nye platforme og produkter. Blandt de første til at lancere et køle-fryseskab i energiklasse A var Bosch, som præsenterede sit nye køle-fryseskab allerede i september 2022, og siden da har LG, Samsung, Miele og Liebherr også lanceret energieffektive køle-fryseskabe i klasse A.

Fælles for alle fem mærker er, at de har Nofrost (hvilket betyder, at de ikke skal afrimes, som det var tilfældet med ældre køle-fryseskabe) og nulzone-skuffer (hvor man kan indstille temperaturen tæt på nul grader og i mange tilfælde også justere fugtighedsniveauet afhængigt af typen af madvarer i skuffen), som kaldes forskellige ting afhængigt af producenten – hos Bosch hedder de VitaFresh Pro, hos LG Freshbalancer og Freshconverter, hos Samsung Optimal Fresh + og Humidity Fresh +, hos Miele PerfectFresh Pro og hos Liebherr BioFresh.

 • Bosch KGN39AIAT – Serie 6 i rustfrit stål
  Mål (H x B x D: 2.030 x 600 x 665 mm / 98,9 kg
  Kapacitet: 260 liter køl, 103 liter frys
  Energiklasse: A – 104 kWh / år
  Støjniveau: A – 29 dB
 • LG GBB92STBAP noble steel, GBB92SWBAN hvid, GBB92MCBAP sort
  Mål (H x B x D): 2.030 x 595 x 675 mm / 103 kg
  Kapacitet: 277 liter køl, 107 liter frys
  Energiklasse: A – 110 kWh / år
  Støjniveau: B – 35 dB
 • Miele KFN 4797 AD
  Mål (H x B x D): 2.015 x 600 x 675 mm / 84 kg
  Kapacitet: 259 liter køl, 103 liter frys
  Energiklasse: A – 116 kWh / år
  Støjniveau: B – 33 dB
 • Liebherr CBNbda 5723
  Mål (H x B x D): 2.015 x 597 x 675 mm / 87 kg
  Kapacitet: 258 liter køl, 103 liter frys
  Energiklasse: A – 116 kWh / år
  Støjniveau: B – 33 dB
 • Samsung Bespoke RB38A7B6AS9 silver
  Mål (H x B x D): 2.030 x 595 x 658 mm / 104 kg
  Kapacitet: 273 liter køl, 114 liter frys
  Energiklasse: A – 108 kWh / år
  Støjniveau: B – 35dB
Bosch-KGN39AIAT_1 LG-GBB92MCBAP_1 Liebherr-CBNbda-5723_1 Miele-KFN-4797-AD_1 Samsung-Bespoke-RB38A7B6AS9_1b
<
>
Samsung Bespoke RB38A7B6AS9. Foto: Samsung

Samsung Bespoke – fleksibelt design

Bespoke kan oversættes til skræddersyet og betyder, at man kan tilpasse designet. Samsung Bespoke-produkter fås i et udvalg af seks materialer: Satin Glass, Glam Glass, Clean Glass, Cotta Metal, Real Stainless og Steel Metal. Og man kan kombinere dem med forskellige dørfarver. Dørene fås i Satin Beige, Satin Sky Blue, Glam Lavender, Glam Peach, Glam Navy, Clean Black, Clean White, Cotta White, Cotta Beige, Cotta Sky Blue, Cotta Lavender, Real Stainless, Black Metal og Silver Metal.

Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Batteridreven traktor fra Ryobi

Opkoblet sortiment fra Samsung

Miele præsenterer flere funktioner i sin app

Se hvordan du gør rent

Sikkerhedsløsning fra Yale

Nye robotter fra Ecovacs tager sig af vinduer og have

Foodprocessor med ikoner i stedet for drejeknap

Dreame lancerer første robotplæneklipper i Danmark

Den smarte lås indbygget i døren

iRobot videreudvikler sin bedst sælgende robotstøvsuger

Espresso med et snuptag

Samsungs nye AI-hvidevarer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top