Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi har prøvet YotaPhone

Er forbrugerne klar til en russisk smartphone med to skærme? Yota Devices er russiske, men virksomheden har et dansk islæt, og ham mødte vi i Barcelona.

Skrevet af / 26/02/2013 - 14:23
Vi har prøvet YotaPhone

Vi har før skrevet om YotaPhone, som er en Android-baseret smartphone med to skærme: en helt almindelig LCD touch-skærm på den ene side og en e-ink-skærm – af samme type, som man kender fra e-bogs-læsere – på den anden. Begge skærme er på 4,3”, og som vi skrev sidste december om telefonen, så har de to displays forskellige funktioner og forskellige formål.

Den helt almindelige smartphone-skærm skal man bruge, som man plejer, mens e-ink-skærmen er velegnet til indhold, der kræver længere læsetid, som når man skal læse en bog eller et artikel. Telefonen sørger også for at holde vigtigt indhold synligt uden at dræne batteriet. Boardingkort, ruter på bykort, billetter, e-bøger og anden vigtig information bliver vist, selv hvis batteriet er fladt.

YotoPhone ser forfra ud som en helt almindelige smartphone.
YotoPhone ser forfra ud som en helt almindelige smartphone.

Firmaet bag den specielle telefon, Yota Devices, er russisk og har en baggrund som først Wimax- og senere 4G/LTE-operatør. Den operationelle chef, Lau Geckler, er dansk, og vi mødte ham på Mobile World Congress, hvor vi også fik mulighed for at kaste et nærmere blik på den specielle YotaPhone.

Telefonen er baseret på en standardudgave af Android operativsystemet i version 4.2, også kaldet Jelly Bean. Den eneste undtagelse er, at Yota Devices har fjernet Hjem- og Tilbage-knapperne, og i stedet navigerer med ved hjælp af gestures nederst på skærmen, hvor knapperne er blevet erstattet af et kapacitivt felt.

”Vi mener, det er fremtiden med gestures. Hvis man ser på børn og unge, så er det helt naturligt for dem at navigere med fingerbevægelser, og det har også vist sig med fokusgrupper, vi har organiseret, at brugerne lærer gestures utrolig hurtigt. Vi vil gerne opnå en telefon, som er mere naturlig at interagere med,” siger Lau Geckler, som forklarer, at man også har valgt gestures, fordi navigationen skal være den samme, uanset om man bruger LCD-skærmen eller e-ink-skærmen, og sidstnævnte kan ikke betjenes via touch. I stedet er der også under denne skærm et kapacitivt felt til betjening via gestures.

E-ink-skærmen kan til gengæld vise indhold fra alle, almindelige apps. Hvis man for eksempel på den almindelige skærm finder en artikel i sin webbrowser eller modtager en email, som man vil læse senere, så kan man flytte indholdet om på bagsiden med en simpel gesture med to fingre. Men man kan typisk ikke interagere med app’en på e-ink-skærmen. Hertil kræves der særligt udviklede apps.

Men på bagsiden sidder en e-ink-skærm, som åbner op for en række, nye muligheder.
Men på bagsiden sidder en e-ink-skærm, som åbner op for en række, nye muligheder.

Netop derfor har det været en bevidst beslutning at satse på Android og at satse på at bruge systemet uden skins eller andre justeringer. Yota Devices er et lille firma, forklarer Geckler, og dels findes der utrolig mange apps til Android, og dels er det et hurtigt og nemt operativsystem at arbejde med for firmaets hardwareudviklere, siger han og fortsætter:

”Hvis du er en lille spiller, så må du satse på en stor platform.”

Stor udviklerinteresse
Og selvom Yota Devices er en lille spiller – og fra Rusland, hvilket måske kan være en udfordring på et marked domineret af asiatiske og vestlige firmaer – så er interessen for at udvikle særlige apps, der kan udnytte telefonens e-ink-skærm stor, forsikrer den danske, operative chef.

”Vi har vores egen SDK, som app-udviklere kan bruge til at lave apps, der er interaktive på e-ink-skærmen. Det er simpelt for app-udviklerne at flytte udvalgte funktioner fra almindelige apps til e-ink. Men mange er også interesserede i at lave apps særligt til e-ink-skærmen. For eksempel er der udviklere, som er i færd med at skabe en musikafspiller, som viser info om sange og kunstner på e-ink-skærmen for at spare batteri,” fortæller Geckler.

Lau Geckler er operativ chef for russiske Yota Devices. Han lover, at Danmark bliver det første europæiske land, hvor YotaPhone bliver lanceret.
Lau Geckler er operativ chef for russiske Yota Devices. Han lover, at Danmark bliver det første europæiske land, hvor YotaPhone bliver lanceret.

Han afslører, at YotaPhone kommer i slutningen af 2013. Først i Rusland, men Danmark bliver det første land i Europa, hvor den russiske telefon kommer i butikkerne. Yota Devices forhandler i øjeblikket med flere danske operatører, og der er stor interesse for YotaPhone forsikrer danskeren. Udfordringen lige nu er, hvordan produktet integreres i operatørens portefølje, forklarer han.

Dog kan han allerede nu sige så meget, som at en YotaPhone ikke bliver helt billig. Der er tale om en topmodel, siger Lau Geckler, og den kommer formentlig til at koste en smule mindre end dyreste premium smartphones baseret på Android.

Du kan læse mere om YotaPhone her.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Lyd & Billede
Scroll to Top