Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Samsung Galaxy Z Flip 5 og Samsung Galaxy Z Fold 5 lanceret

Samsung forbedrer sine foldbare smartphones over hele linjen.

Skrevet af / 26/07/2023 - 13:02
Samsung Galaxy Z Flip 5 og Samsung Galaxy Z Fold 5 lanceret

Foldbare smartphones er ikke for alvor slået igennem hos de danske forbrugere, men i Samsungs hjemland Sydkorea ser man dem alle vegne. Måske er det derfor, Samsung i dag lancerede to nye produkter, klapmobilen Samsung Galaxy Z Flip 5 og den foldbare Samsung Galaxy Z Fold 5, i den sydkoreanske hovedstad Seoul, hvor L&B Home var til stede.

Det er første gang, at en Samsungs store mobillanceringer, Galaxy Unpacked, løber af stablen med hjemmebanefordel, og samtidig diskede den koreanske elektronikgigant op med flere nye produkter på én og samme tid, end vi kan huske at have været vidne til på noget tidligere tidspunkt. Udover Galaxy Z Flip 5 og Galaxy Z Fold 5 havde Samsung således også tre nye tablets og to nye smart-ure på programmet, så den lange flyvetur til Sydkorea havde ikke været forgæves.

Samsung Galaxy Z Flip 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Samsung lancerede et hav af nye mobilprodukter i forbindelse med det første Galaxy Unpacked-arrangement i Seoul i Sydkorea nogensinde. (Foto: Peter Gotschalk)

Umiddelbart ligner de to nyeste foldbare mobiler fra Samsung sidste års modeller en hel del. Og i det store og hele er der da også tale om de samme produkter, som dog kommer med væsentlige opgraderinger, herunder Android 13, forbedret og mere lysstærk skærm (nu op til 1750 nit) og den pt. hurtigste Qualcomm-processor, Snapdragon 8 Gen 2 i begge modeller.

Samsung Galaxy Z Flip 5
I år kommer Samsungs klapmobil bl.a i farverne Mint, Cream, Graphite.(Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Flip 5

Optisk er det ved første øjekast ikke lige sådan at se forskel på Samsungs nyeste klapmobil og sidste års Galaxy Z Flip 4. Også den nye model, Samsung Galaxy Z Flip 5, kommer med 6,7″ Dynamic AMOLED 2X foldbar hovedskærm i FHD+ opløsning (2640 x 1080 pixel) med 120 Hz dynamisk opdateringsfrekvens. Det er først, når man tænder telefonen, at man lægger mærke til, at den lille skærm på fronten (når mobilen er klappet sammen), som Samsung er begyndt at kalde for Flex Window, er blevet større og nu måler 3,4″ med en opløsning på 748 + 720 pixel.

Samsung Galaxy Z Flip 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Både med Samsung Galaxy Z Flip 5 og Galaxy Z Fold 5 kan brugeren anvende den øverste halvdel af den fleksible skærm som kamerasøger, mens den nederste halvdel står for betjeningen. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er stort set samme størrelse frontskærm, som den nærmeste konkurrent Motorola Razr 40 Ultra kan byde på. Og takket være det større skærmareal har Flex View-skærmen fået flere funktioner end sidste år, herunder flere widgets og understøttelse af tredjeparts-apps.

Et helt nyt hængsel, som Samsung har givet navnet Flex Hinge, betyder, at mobilen nu kan klappes helt sammen uden luft mellem de to skærmhalvdele. Det gør Galaxy Z Flip 5 2 mm slankere end sin forgænger, når den ligger i lommen. Takket være Gorilla Glass Victus 2 er den foldbare mobil alligevel mere robust, og ligesom forgængeren er Galaxy Z Flip 5 også IPX8-certificeret, hvilket vil sige, at mobilen kan tåle at blive nedsænket i vand i op til 30 minutter.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Det er først, når man tænder telefonen, at man lægger mærke til, at den lille skærm på fronten, som Samsung er begyndt at kalde for Flex Window, er blevet større og nu måler 3,4″. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet med to objektiver, der begge er på 12 megapixel (henholdsvis vidvinkel med optisk billedstabilisering og 123 graders ultravidvinkel), er det samme sidste år, men takket være den større frontskærm skal det nu være nemmere at tage selfies i høj kvalitet med kameraet på bagsiden.

Som nævnt sidder der en lynhurtig Snapdragon 8 Gen 2 processor under den fleksible skærm, mens Galaxy Z Flip 5 til gengæld leveres med samme størrelse batteri (3700 mAh) som sidste års model. Hurtigopladning understøttes op til 25 W.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Samsung Galaxy Z Flip 5 har som udgangspunkt samme 6,7″ Dynamic AMOLED 2X foldbare hovedskærm som sin forgænger, men den maksimale lysstyrke er nu helt oppe på 1750 nit. (Foto: Peter Gotschalk)

I år kommer Samsungs klapmobil i farverne Mint, Cream, Graphite og Lavender. For den mindste model med 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte indbygget lager forlanger Samsung 9.499 kroner. Mobilen lander i butikkerne d. 11. august.

Samsung Galaxy Z Fold 5

Vi havde mange rosende ord til overs for Samsung Galaxy Z Fold 4, da vi testede den sidste sommer, og da Samsung Galaxy Z Fold 5 er mere af det samme plus et par væsentlige forbedringer, kan fremtidige købere af Samsungs nyeste foldbare smartphone glæde sig til en flagskibsmodel fra øverste hylde.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Et nyt opdateret hængsel, Flex Hinge, betyder, at der ikke længere er luft mellem de to skærmhalvdele, når Samsung Galaxy Z Fold 5 er foldet sammen. Det er Z Fold 4 til venstre og Z Fold 5 til højre. Forskellen er tydelig. (Foto: Peter Gotschalk)

Udover den lynhurtige, nye processor – nemlig en Snapdragon 8 Gen 2, som Galaxy Z Fold 5 altså har til fælles med Flip 5 – har Fold 5 ligeledes fået en mere lysstærk skærm (op til 1750 nit). Flex Hinge, den samme nye type hængsel, som Galaxy Z Flip 5 kommer med, minimerer afstanden mellem de to skærmhalvdele, når mobilen er foldet sammen, og dermed er Galaxy Z Fold 5 2,4 mm slankere end forgængeren. Vægten er også blevet skåret 10 gram, så Samsungs nye foldbare smartphone blot vejer 253 gram.

På softwaresiden muliggør en forbedret Taskbar, at man nu kan skifte mellem op til fire nyligt brugte apps, ligesom Samsung lover, at forbedret tohånds-drag and drop skal gøre det nemmere at flytte indhold mellem apps og skærme.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Takket være den store frontskærm er det nemt at tage selfies i høj kvalitet med kameraet på bagsiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet har ikke forandret sig siden sidste år. Det indebærer, at Samsungs dyreste foldbare mobil stadig kan prale af tre objektiver: En 50 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering), en 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) samt en 10 megapixel tele med 3x optisk zoom. Dertil kommer to selfie-kameraer på hhv. 10 megapixel (placeret over den lille frontskærm) og 4 megapixel placeret under den foldbare skærm som et såkaldt Under Display Camera, hvilket også er samme opsætning som på forgængeren.

Frontskærmen er på 6,2″ (med en opløsning på 2316 x 904 pixel), mens den foldbare skærm på 7,6″ kommer med QXGA+ opløsning (2176 x 1812 pixel) og en opdateringsfrekvens på op til 120 Hz. Begge paneler er af typen Dynamic AMOLED 2X. Både frontskærm og mobilens bagside er beskyttet af Gorilla Glass Victus 2, og Galaxy Z Fold 5 er desuden IPX8-certificeret, så den kan tåle at blive tabt i toilettet eller poolen.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Samsung Galaxy Z Fold 5 kommer i farverne Icy Blue, Cream og Phantom Black.

Den medfølgende S Pen Fold Edition er 41% slankere end forgængeren og måler nu blot 4,35 mm i diameter.

Samsung Galaxy Z Fold 5 kommer i farverne Icy Blue, Cream og Phantom Black. Den billigste model med 12 gigabyte RAM og 256 gigabyte indbygget lager koster 14.799 kroner. Mobilen lander også i butikkerne d. 11. august.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.

Læs også:

Samsung lancerer Galaxy Watch 6 og Watch 6 Classic

Den nye Galaxy Watch 6-serie skal bl.a. give dig mere personlig sundhedsvejledning.

Læs mere

Samsung Galaxy Tab S9-serie lanceret med tre nye tablets

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, Tab S9+ og Tab S9 kommer med hhv. 14,6", 12,4" og 11" skærm.

Læs mere
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

3 kommentarer til “Samsung Galaxy Z Flip 5 og Samsung Galaxy Z Fold 5 lanceret”

  1. Micke Christensen

    Så den kommer med S-pen selvom den ikke er indbygget som tidligere og i Ultra serien, har bestilt en af dem, men kan ganske enkelt ikke lure om den er med eller det er tilbehør, er dog lidt nærigt hvis det er tilbehør på en telefon til 15000

    1. Peter Gotschalk

      “S Pen Fold Edition til Galaxy Z Fold 5 sælges separat,” står der på Samsungs webside. Pennen er heller ikke med i æsken, som vi fik udleveret efter præsentationen i onsdags. Mvh Peter Gotschalk

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Var dét det hele, Apple?

Nu skal budgetmobiler være lækre

Apples årlige software-opdatering

Skærmlys er ikke så skadeligt for din søvn

Gemini-app'en på dansk

Samsungs smart-ure får kunstig intelligens

57 procent af Googles mobilkunder vil skifte

Rygte: iOS 18 får AI-genererede Emojis og ChatGPT-partnerskab

Med M4-chippen begynder Apples slutspurt i AI-kapløbet

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

Scroll to Top