Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

NASA vil bygge satellitter af mobiltelefoner

NASA ønsker at finde ud af, om smartphones kan bruges til at styre fremtidens rumfart.

Skrevet af / 29/08/2012 - 10:46
NASA vil bygge satellitter af mobiltelefoner

Hvor mange gange har du ikke hørt det. ”Der er mere avanceret teknologi i en mobiltelefon end i rumfartøjet, som bragte de to første mennesker til månen”. Nu vil NASA faktisk bruge smartphones til at styre fremtidens rumfart. I hvert fald noget af den.

Forbrugerteknologi og rumfart
Indtil nu har NASA lavet rumfartsteknologi fra bunden af. Det tager både tid og koster mange penge. Nu vil de benytte komponenter fra forbrugerelektronik til de mindste opgaver i rummet. Tre såkaldte PhoneSat-satellitter er bygget op omkring hver sin smartphone og koster bare lidt over 20.000 kroner (3.500 dollar) at bygge, i stedet for millioner! Ved at bruge forbrugerelektronik som hjerne, kan NASA desuden få fordelen af den superhurtige fremgang i teknologi fra denne sektor.

Indtil videre er der lavet to forskellige satellit-modeller, fordelt på tre enheder. De to PhoneSat 1.0-enheder bygges op omkring Google Nexus One fra HTC, mens den eneste PhoneSat 2.0 er bygget op omkring Samsung Nexus S. Hver af satellitterne vejer mindre end 2 kilo og måler omkring 65 kubikcentimeter.

Smartphones er ideelle
Smartphones kan meget vel være ideelle til dette brug, da de både har processor, åbne operativsystemer, hastigheds- og orienteringssensor, GPS-modtagere og højopløste kameraer. Og slår opsendingen fejl, så er omkostningerne lave. Så er spørgsmålet blot, om mobilerne tåler kulden fra et verdensrum i vakuum.

Opsendelsesdatoen er ikke fastsat, men minisatellitterne skal ud i verdensrummet i løbet af året. Først 1.0-modellerne, derefter 2.0. Vi venter i spænding.

Kilde: NASA

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Airtags til Android

Indbygget dashcam i Pixel?

Nye hjælpemidler til jagt fra Garmin

Bedre hjerteovervågning med Galaxy Watch

Skab video og musik på din iPad

Ny Sony topmobil til indholdskreatører

Scroll to Top