Nyhed

Mobiltelefonsamtalen har 50-års fødselsdag

I 1973 stod en nervøs ingeniør på gaden og sikrede sig, at protoypen fungerede, inden pressekonferencen skulle afholdes.

Photo by Best DSC!

For 50 år siden stod Motorola-ingeniøren Martin Cooper på et gadehjørne på 6th Avenue på Manhattan med en prototype og foretog verdens første mobiltelefonopkald. Samtalen gik til konkurrenten Bell Labs i New Jersey: “Jeg ringer fra en personlig, håndholdt, transportabel telefon!” Senere samme dag blev der afholdt en pressekonference i New York City, hvor man afslørede den opfindelse, vi i dag tager for givet.

10 år senere lancerede man den kommercielle version af Motorola DynaTAC 8000X til den rimelige pris af 3.995 dollar, hvilket svarer til rundt regnet 85.000 kroner i nutidskroner. For det fik man en 23 centimeter lang mobiltelefon med en 15 centimeter antenne og en vægt på 1,1 kilo. Telefonen havde en batteritid på 30 minutter, 12 timers standby-tid og tog 10 timer at lade op igen. Den fungerede i to byer.

Motorola DynaTAC 8000X (Foto: Redrum0486/Wikimedia)

Batteritiden spillede ingen rolle, for mobiltelefonen var for tung til at holde ret længe, jokede Cooper i et interview med Mobile World Live tidligere i år.

Selv om den i dag 94-årige Martin Cooper er imponeret over de smarte funktioner i dagens mobiltelefoner, giver han ikke meget for deres evner som telefoner. Han mener, at ergonomien er for dårlig. Men han er stadig vældig entusiastisk over mulighederne.

Vi er stadig kun i begyndelsen af mobiltelefon-revolutionen, forudser han.

Her er et interview, BBC foretog med Cooper for 10 år siden.

Les videre
Exit mobile version