Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Mobiltelefonsamtalen har 50-års fødselsdag

I 1973 stod en nervøs ingeniør på gaden og sikrede sig, at protoypen fungerede, inden pressekonferencen skulle afholdes.

Skrevet af / 03/04/2023 - 20:49
Mobiltelefonsamtalen har 50-års fødselsdag

For 50 år siden stod Motorola-ingeniøren Martin Cooper på et gadehjørne på 6th Avenue på Manhattan med en prototype og foretog verdens første mobiltelefonopkald. Samtalen gik til konkurrenten Bell Labs i New Jersey: “Jeg ringer fra en personlig, håndholdt, transportabel telefon!” Senere samme dag blev der afholdt en pressekonference i New York City, hvor man afslørede den opfindelse, vi i dag tager for givet.

10 år senere lancerede man den kommercielle version af Motorola DynaTAC 8000X til den rimelige pris af 3.995 dollar, hvilket svarer til rundt regnet 85.000 kroner i nutidskroner. For det fik man en 23 centimeter lang mobiltelefon med en 15 centimeter antenne og en vægt på 1,1 kilo. Telefonen havde en batteritid på 30 minutter, 12 timers standby-tid og tog 10 timer at lade op igen. Den fungerede i to byer.

Motorola DynaTAC 8000X (Foto: Redrum0486/Wikimedia)

Batteritiden spillede ingen rolle, for mobiltelefonen var for tung til at holde ret længe, jokede Cooper i et interview med Mobile World Live tidligere i år.

Selv om den i dag 94-årige Martin Cooper er imponeret over de smarte funktioner i dagens mobiltelefoner, giver han ikke meget for deres evner som telefoner. Han mener, at ergonomien er for dårlig. Men han er stadig vældig entusiastisk over mulighederne.

Vi er stadig kun i begyndelsen af mobiltelefon-revolutionen, forudser han.

Her er et interview, BBC foretog med Cooper for 10 år siden.

Endnu en 50-årig:

Pink Floyd fejrer 50 år for Dark Side of the Moon med nyudgivelse

Nogle mener, at Pink Floyd er blevet 'woke' for at inkludere farverne, som altid har været der.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

0
Lyd & Billede
Scroll to Top