Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Huaweis nye operativsystem er lanceret

Huawei har præsenteret smart-ure og tablets med operativsystemet HarmonyOS. Et par funktioner skiller sig ud.

Skrevet af / 04/06/2021 - 08:55
Huaweis nye operativsystem er lanceret

Huawei har afsløret deres nyeste HarmonyOS-operativsystem plus smart-urene Huawei Watch 3 og Watch 3 Pro. Ved samme lejlighed fik vi også den nye MatePad Pro-tablet at se plus en trådløs smart-skærm og en gaming-skærm.

Nyt HarmonyOS-operativsystem

Huaweis nyeste version af operativsystemet HarmonyOS er designet til at kunne bruges på tværs af enheder og skal kunne installeres på næsten alle typer devices. Fra smartphones og computere til ure, men også andre smarte gadgets.

Operativsystemet kræver kun 128 kilobyte RAM, hvilket betyder, at næsten alle gadgets til det smarte hjem kan bruge det.

Huawei HarmonyOS er et resultat af, at den kinesiske producent ikke længere har lov til at bruge Google, så de måtte lave deres eget. HarmonyOS er i øvrigt open source.

(Foto: Huawei)

“Super-enheder”

Nøglefunktionen i det nye HarmonyOS er, at flere enheder kan fungere sammen som én “super-enhed”. Hvis man åbner kontrolpanelet på sin Huawei-telefon, kan man se status for alle tilsluttede enheder, og man kan gå ind i telefonen og f.eks. lave ændringer i opsætningen på sin tablet eller sit smart-ur.

Man kan også se live på tablet’en, hvilken app der kører på mobilen. F.eks. et spil. Med simpelt træk-og-slip kan oplevelsen flyttes over på tablet’en.

Læs også Huawei halverer produktionen af mobiler Den kinesiske elektronikgigant har meddelt sine leverandører, at de skal regne med et markant fald i bestillinger af komponenter til smartphones i år.

Overfør Widgets direkte

Huawei ser ud til at have kopieret meget fra Apple, både i layoutet på hjemmeskærmen, hvor widgets (små-apps) har fået meget opmærksomhed, men også AirDrop-funktionen, som her hedder Huawei Share.

En fed ting ved HarmonyOS er, at widgets kan overføres direkte fra én telefon til en anden. Hvis man f.eks. læser en nyhed i en widget, og man vil sende den samme sag til en ven ved siden af, så kan man bare trække den over – og widgetten følger med.

Dermed kan han eller hun umiddelbart læse nyheden uden at skulle downloade nogen app. Det sker trådløst via Bluetooth med Huawei Share, som altså er deres variant af Apples AirDrop.

Hvis man ser en film på mobilen, men gerne vil have den op på TV-skærmen i stedet, gøres det let med træk-og-slip på mobilen. Hvis man så finder ud af, at man ikke vil forstyrre andre med høj lyd, kan man bare trække lyden over på et par hørepropper.

Det forudsætter, at alle tilsluttede enheder kører HarmonyOS, hvilket i praksis betyder, at de alle skal være fra Huawei. Funktionaliteten kan dog til en vis grad også inkludere en Windows-PC, da der findes en HarmonyOS plug-in til Windows.

Huawei Watch 3 og Watch 3 Pro har ekstra lang batterilevetid. (Foto: Skærmskud)

Nye smart-ure: Huawei Watch 3 og Watch Pro

Huawei præsenterede også to nye smart-ure, nemlig Watch 3 og Watch 3 Pro. Med eSIM, der gør, at de kan bruges uafhængigt af mobiltelefonen. Dem kan du læse mere om her. Watch 3 har en lang batterilevetid på fire dage i fuld Smart Mode og 14 dage i Ultra-Long Battery Mode. Watch 3 Pro har syv dage og 21 dage i de samme tilstande.

Ud over sundhedsfunktioner som måling af hjerterytme, fart, afstand og kalorieindtag samt kropstemperatur, glukoseniveau og åndedræt kan urene bruges til at styre andre smarte produkter, der kører HarmonyOS. Spørgsmålet er så, hvor mange mennesker på vores breddegrader der vil skabe et smart-hjem baseret på HarmonyOS …

Herhjemme er det også rimelig irrelevant, at urene kan betale kontaktløst, for så skulle butikkerne understøtte Huawei Pay.

Den nye MatePad Pro-tablet kan dele skærmen i to og kan spejle skærmen fra mobilen. (Foto: Huawei)

Ny MatePad Pro tablet

Huawei afslørede desuden den nye tablet MatePad Pro med 12,6 tommers OLED-skærm, hvor skærmen dækker over 90 procent af overfladen. Den pinligt nøjagtigt farvekalibrerede skærm skal have en såkaldt delta-afvigelse på mindre end 0,5, hvor 1 er grænsen for, hvad det menneskelige øje kan opfatte af farveafvigelser. Skærmen har også HDR og et stort farverum.

Foran på MatePad Pro sidder et vidvinkelkamera, mens hovedkameraet bagpå er et 13 megapixel kamera, der skal give gode billeder også i dårlig belysning.

Splitskærm

I landskabstilstand kan skærmen deles i to, så man kan have en app på hver skærmhalvdel. Men man kan også have den samme app på begge halvdele. Hvis man f.eks. er ved at skrive en e-mail, men har brug for at læse tidligere mails i en samtale samtidig, så er det en nem sag. Eller man kan have to faner i browseren åbne på samme tid. Mulighederne er mange. Og det bedste af det hele? ALLE MatePad Pro-apps er optimeret til splitskærmstilstand.

Man kan skrive på tablet’en med en digital pen, og det fungerer også i web-adressefeltet (URL) i browseren. Pennen er også god til billedbehandling. Og hvis man tager et billede med mobilen, kan det let trækkes over til tablet’en gennem luften for at redigere det dér.

Tablet’en kan desuden fungere som sekundær skærm til en Huawei PC, ligesom Apple iPad Pro kan til MacBook.

Stort batteri

Vi bed også mærke i, at MatePad Pro har et stort batteri på hele 10.500 MAh. Det skal give 14 timers effektiv arbejdstid.

Vi ved ikke, om MatePad Pro kommer til Norden, og har ikke fået nogen pris fra importøren.

Huawei MateView er en 28,2 tommers skærm, der både kan fungere kablet og trådløst. (Foto: Huawei)

To nye skærme

Hvad vi derimod ved, er at den trådløse MateView-skærm kommer. Den har indbygget HarmonyOS, så billeder let kan overføres fra mobil eller PC med et knaptryk. Man kan også “tappe” med mobilen i bunden af skærmen, og billedet projiceres automatisk til skærmen.

Huawei lover, at det hele sker nærmest uden forsinkelse, så indholdet på skærmen ikke er bagefter, når man surfer på nettet eller skriver dokumenter.

Skærmen måler 28,2 tommer og dækker 94 procent af produktets overflade. En tynd ramme, med andre ord! Skærmen har op til 500 nit lysstyrke og understøtter HDR400, som er den lavest specificerede HDR-certificering til PC-skærme. Så forvent ikke alverden af HDR-effekterne.

Skærmen understøtter 98 procent af farverummet DCI-P3 og har en farvenøjagtighed med en delta-afvigelse på under 2. Professionel kvalitet er under end 1, men det kan kalibreres.

Skærmbasen har indbyggede højttalere samt en USB-hub.

Den buede gaming-skærm Huawei MateView GT er på 34 tommer med 165 Hz og har en opløsning på 3440 x 1440 pixel. (Foto: Huawei)

Huawei MateView GT

Hvis du synes, at 28 tommer er for fesent, er den buede gaming-skærm MateView GT måske noget. Den måler 34 tommer, har 165 Hz skærmfrekvens og 3440 x 1440 opløsning (21:9). Den fås både med og uden en integreret soundbar med RGB-lys, som også har indbygget mikrofon til samtaler.

MateView og MateView GT priser

Den trådløse MateView vil koste 4.999 kroner, mens gaming-skærmen MateView GT står i 3.999 kroner uden soundbar og 4.999 kroner med. Begge skærme kommer til september.

consumer.huawei.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Apples Min fotostream nedlægges

Mobil med basale funktioner er målrettet skærmtrætte unge

Airtags til Android

Indbygget dashcam i Pixel?

Nye hjælpemidler til jagt fra Garmin

Bedre hjerteovervågning med Galaxy Watch

Scroll to Top