Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Foldbar iPhone kan få selvreparerende skærm

I forbindelse med udviklingen af en foldbar mobil arbejder Apple på ny teknologi, der vil lade skærmene vedligeholde sig selv. Det viser en patentansøgning, der dog er sparsom med detaljer.

Skrevet af / 22/09/2022 - 12:04
Foldbar iPhone kan få selvreparerende skærm

Apple har de seneste år arbejdet på at udvikle en foldbar mobil, men hvor konkurrenten Samsung forlængst har sendt flere foldbare smartphones på markedet – heriblandt de spritnye modeller, Samsung Galaxy Z Fold 4 og Samsung Galaxy Z Flip 4 – har Apple ikke travlt.

Tværtimod virker det som om, Apple ikke mener, at teknologien er klar. Og selvom de foldbare mobiler efterhånden har etableret sig som en fast kategori på markedet, har det da heller ikke været uden udfordringer for producenterne, f.eks. Samsung, der tilbage i 2019 måtte udskyde den første Galaxy Fold på ubestemt tid på grund af problemer med skærmteknologien.

Læs også Samsung Galaxy Fold udskudt på ubestemt tid Du skulle kunne have bestilt den fra på fredag, men nu har Samsung droppet lanceringen i sidste øjeblik.

Men nu er Apple muligvis tættere på at være i mål med en teknologi for foldbare skærme, som lever op til elektronikgigantens egne kvalitetskrav.

Sidste uge fik Apple i hvert fald patent på en ny løsning, der kombinerer foldbare og ikke-foldbare skærmområder samtidig med, at den foldbare skærm også skal være “selv-helende”.

Patentet, som er indleveret under overskriften “Electronic devices with flexible display cover layers“, er skrevet i typisk “patentsprog”, så det kan være lidt svært at gennemskue, hvordan den selvreparerende skærmteknologi præcis skal fungere.

Apple formulerer sig således:

“Ved betjening af en elektronisk enhed kan skærmens øverste lag blive ridset eller bulet. For at forbedre den elektroniske enheds æstetik kan det være ønskeligt at minimere ridser og buler. For at bidrage til at mindske antallet af buler, ridser eller andre ufuldkommenheder i et skærmdæklag kan skærmdæklaget indeholde et lag af selvhelbredende materiale.”

Ifølge Apple vil de foldbare dele af skærmen indeholde “et lag af elastomer”. En elastomer er et polymer-materiale med viskoelasticitet, hvilket i virkeligheden er en slags gummi. Dette er det såkaldte selvreparerende skærmelement, da elastomer er fleksibelt, men typisk vender tilbage til sin oprindelige form.

“Selvhelingen kan ske i laget af selvhelende materiale uden tilskyndelse (f.eks. når den selvhelende belægning får en bule, kan belægningens materiale udfylde bulen, selv uden ekstern indgriben). Alternativt kan den selvhelbredende proces igangsættes eller fremskyndes af eksternt påført varme, lys, elektrisk strøm eller en anden form for ekstern stimulus,” står der endvidere i patentet.

Illustration fra patentansøgningen.

Teknologiens anvendelsesmuligheder er naturligvis ikke begrænset til foldbare mobiler. Tværtimod understreges det i teksten, at løsningen f.eks. vil kunne anvendes i en bærbar computer samt i mindre enheder såsom armbåndsur.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nu er Gemini Nano til Pixel 8 klar

Var dét det hele, Apple?

Nu skal budgetmobiler være lækre

Apples årlige software-opdatering

Skærmlys er ikke så skadeligt for din søvn

Gemini-app'en på dansk

Samsungs smart-ure får kunstig intelligens

57 procent af Googles mobilkunder vil skifte

Rygte: iOS 18 får AI-genererede Emojis og ChatGPT-partnerskab

Med M4-chippen begynder Apples slutspurt i AI-kapløbet

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Scroll to Top