Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Fairphone 5 kan du selv reparere derhjemme

Hollandske Fairphone 5 bygger på lige dele bæredygtighed, fairness og modulær udskiftelighed.

Skrevet af / 30/08/2023 - 11:45
Fairphone 5 kan du selv reparere derhjemme

Kan man være både anstændig og up-to-date i smartphoneverdenen?

Det mener den hollandske Fairphone, der laver telefoner ud fra andre og højere idealer end profit, og i dag lancerer deres nyeste model.

Fairphone 5 er i følge producenten den mest fair producerede, mest bæredygtige og mest reparationsvenlige smartphone på markedet. Men stadig udstyret med kraftfuld og fremtidssikret hardware.

(Foto: Fairphone, redigering: Christian Ranke)

Fairphone 5 er tyndere og lettere end tidligere generationer af Fairphone med en højere støv- og vandtæthed og kommer med 8 GB hukommelse og 256 GB lagerplads med mulighed for at udvide med microSD-kort. Fairphone 5 kommer med Android 13.

Fairphone 5 har tre kameraer, heraf to på bagsiden. Hvilket er samme antal som på forgængeren Fairphone 4, men med en ny 50 Mp-sensor fra Sony. Og hvor tidligere udgaver måtte nøjes med en LCD-skærm, har Fairphone 5 nu en 6,46″ 90 Hz OLED-skærm.

Læs også Mobil med grøn samvittighed Fairphone 4 er en mobil uden indbygget forældelse. Man kan nemlig selv skifte delene. Desværre kan man ikke købe en hurtigere processor.

Kan repareres derhjemme

En Fairphone-specialitet er muligheden for at reparere telefonen selv, og udskifte defekte dele hjemme på køkkenbordet. Med en enkelt stjerneskruetrækker kan ejeren selv udskifte 10 af telefonens dele, herunder kamera, skærm, batteri og opladerstik, skulle det gå i stykker.

Fairphone 5 er modulopbygget, og kan skilles ad med en stjerneskruetrækker. (Foto: Fairphone)

Det 4200 mAh store batteri er udskifteligt, og får desuden en længere levetid gennem variable ladetilstande. Alt sammen understøttet af 5 års garanti samt en garanti for mindst fem operativsystemsopdateringer af Android, så man har en fuldt opdateret telefon frem til mindst 2031.

Processoren er en specialudgave fra Qualcomm, QCM6490 med otte kerner og 5G- og Wi-Fi 6E-forbindelse, samt AI-funktioner. Chipsettet er udviklet til at have en lang levetid, så Fairphone kan tilbyde helt op til 8-10 års softwaresupport.

Fairphone går helt bogstaveligt ind for gennemsigtighed i deres produkter. (Foto: Fairphone)

Bæredygtige materialer og fair produktion

Bæredygtighed og bedre forhold for mine- og fabriksarbejdere er en anden mærkesag for Fairphone. 70 procent af de 14 fokusmaterialer i Fairphone 5 er enten genanvendt eller fra samarbejdsminer med fokus på fair og ordentlige forhold. Det inkluderer blandt andet Wolfram, Fair litium og Fairtrade guld. Aluminium, tin, nikkel, zink, kobber, magnesium, indium, sjældne metaller og plasticen er alt sammen genanvendt.

Pris og tilgængelighed

Fairphone 5 vil være tilgængelig i Norden fra den 16. oktober en vejledende pris på EUR 699. Hvis du ikke har eurosedler liggende fra sommerferien, svarer beløbet til cirka 5.250 kroner.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kæmpe læk afslører alt om ny topmobil

Ikke flere webapps på mobilens startskærm

Antallet af returneringer af Vision Pro stiger

Rekordhøj kundetilfredshed med Galaxy S24

Søvnapnø-alarm i Samsung Health

Populært smart-ur fra Huawei er nu grønt

Er det slut med Nokia?

Apple Vision Pro - Her er anmeldernes dom!

5G til alle!

Honors tynde foldemobil er på vej hertil

Store ændringer på vej til iOS, Safari og App Store - Fortnite kommer også tilbage!

Nej, Samsung Galaxy S22 får ikke nye AI-funktioner

0
Scroll to Top