TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR
Nyhed

Derfor skal du downloade iOS 16

Det nyeste styresystem til din iPhone kommer med masser af nye funktioner.

forfatter
Publiceret 16/09/2022 - 08:56

Apple har for få dage siden lancerede den nyeste serie af iPhones – iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max – og traditionen tro kommer de nye telefoner med den nyeste version af Apples mobile styresystem, iOS 16.

Læs også iPhone 14 er lanceret Fire nye iPhone 14-modeller. Bedre kameraer. Ingen understøtter wi-fi 6E eller lader hurtigere. Men prisen stiger
iPhone 14 Pro Max colors 2048x1152 1

Men ejer du allerede en iPhone, vil du i disse dage med stor sandsynlighed modtage en notifikation på din mobil, der opfordrer dig til at opdatere den til iOS 16. Hvis det altså ikke allerede er sket.

Følgende iPhones kan opdateres til iOS 16:

  • iPhone 8 og iPhone 8 Plus
  • iPhone X
  • iPhone XR
  • iPhone XS og iPhone XS Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max
  • iPhone SE (2020), iPhone SE (2022)

Og der er god gund til at opdatere din mobil, for med iOS 16 får du en række nye funktioner, som du bestemt ikke vil gå glip. Her er en oversigt over de vigtigste:

iOS 16
(Foto: Apple)

Låseskærm

Blandt de vigtigste nyheder er en stor opdatering af låseskærmen, som nu vil kunne personliggøres i langt højere grad end tidligere.

F.eks. vil man kunne vælge mellem forskellige skrifttyper, skriftfarver og skabeloner for sin låseskærm, ligesom man også vil kunne indrette forskellige låseskærme til forskellige Fokus-tilstande.

Widgets, som Apple lancerede med iOS 15, finder nu også vej til låseskærmen – det kan f.eks. være Kalender, Fitness eller Vejr – og Apple har også genopfundet notifikationer, som nu kommer rullende fra bunden af skærmen.

Desuden har Apple fundet på en ny type notifikation, Live Activities, der nærmest fungerer som en slags midlertidig widget. Det kan f.eks. være en notifikation fra taxa-app’en eller en nyheds-app, der konstant opdateres, mens bilen er på vej eller fodboldkampen spilles.

Fokus

Også Fokus-funktionen kan nu tilknyttes låseskærmen, så du kan knytte en låseskærmsbaggrund og widgets til et bestemt Fokus.

Apple WWDC22 iOS16 Focus switcher 220606
(Foto: Apple)

Med fokusfiltre kan apps som Kalender, Mail, Beskeder og Safari desuden nøjes med at vise det indhold, der er relevant for dit valgte Fokus.

Beskeder

Er man vant til chat-apps som WhatsApp eller Telegram, kender man allerede til muligheden for at fortryde en allerede sendt besked.

beskeder ios16
(Foto: Apple)

Dén mulighed får brugerne nu også med Apples egen Beskeder-app, ligesom man vil kunne redigere i allerede sendte beskeder.

En anden velkommen nyhed i Beskeder er, at app’en nu understøtter SharePlay, så man lytte til eller se indhold sammen med sine venner eller familiemedlemmer direkte i app’en.

Mail

I den nye version af Mail-app’en kan du planlægge mails på forhånd, og iOS 16 introducerer også muligheden for at annullere levering af en besked, før den når frem til modtagerens indbakke.

Apple WWDC22 iOS16 Mail search 220606
(Foto: Apple)

Søgefunktionen i Mail har desuden fået den største overhaling nogensinde.

Kamera

Med Live Text kan Apples kamera allerede nu oversætte tekst fra billeder eller direkte fra kamerasøgeren.

Men med iOS 16 udvides denne funktionalitet til video. Man vil altså fremover kunne sætte en video på pause og bruge Live Text til at oversætte tekst, der optræder i videoen. Som de andre Live Text-funktioner virker dette dog kun mellem store sprog som engelsk, fransk, tysk eller kinesisk.

Apple WWDC22 iOS16 Live Text translate 01 220606
(Foto: Apple)

En anden ny kamerafunktion er mulighed for at bruge Familiedeling til at skabe en del fotomappe – iCloud Shared Photo Library – som alle familiens medlemmer kan bruge til at dele fælles billeder. Billeder vil fremover kunne sendes direkte til den delte mappe fra kamera-app’en.

Kan købes fra i dag

De nye iPhone 14-modeller kan købes i butikkerne fra i dag, fredag d. 16. september, med undtagelse af iPhone 14 Plus, der først bliver tilgængelig fra d. 17. oktober.

Som nævnt kommer alle de nye modeller naturligvis også med iOS 16.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
blank
Følg med, når Google lancerer Pixel i dag Hvad får vi at se, når Google i dag lancerer sin nye hardware? Vi er selvfølgelig på stedet, men du kan kigge med på skærmen derhjemme.
Nye kinesiske mobiler på det danske marked Xiaomi 12T Pro kommer med 200 Mp kamera, mens den almindelige Xiaomi 12T må "nøjes" med 108 Mp.
Nu er 'USB-C'-loven vedtaget Forbrugerne vil snart kunne bruge én enkelt ladeløsning for deres elektroniske enheder, meddeler EU-parlamentet.
Google siger farvel til spil-streaming Den 18. januar 2023 er det slut med Googles cloud-baserede spiltjeneste. Brugere får deres penge tilbage.
blank
Smart-ur til kendere Garmin gør virkelig sit bedste for at tilbyde et ur for enhver smag. Nu har de præsenteret et smart-ur med et så klassisk udseende, at det ofte forveksles med et traditionelt analogt ur.
blank
En kæmpe mobil til et kæmpe budget Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en værdig arvtager til sin skamroste forgænger. Men alligevel er vi ikke helt oppe at ringe denne gang.
Følg Lyd & Billede