Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Her er iPhone 14

Fire nye iPhone 14-modeller. Bedre kameraer. Ingen understøtter wi-fi 6E eller lader hurtigere. Men prisen stiger

Skrevet af / 08/09/2022 - 00:32
Her er iPhone 14

Apple har netop afholdt sin årlige lancering af mobiltelefoner og smartwatches. I år som i fjor var arrangementet digitalt.

Nye iPhone-modeller

Som vi vidste på forhånd, lancerer Apple modellerne iPhone 14 (6.1″), iPhone 14 Pro (6.1″) og iPhone 14 Pro Max (6.7″). Rygterne om at der ikke kommer en ny minimodel viste sig også at holde stik, for i stedet for iPhone 14 mini, bliver det sørme i stedet en iPhone 14 Plus, på størrelse med Pro Max, altså 6,7 tommer.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus
Udover den almindelige iPhone 14 kommer der en større iPhone 14 Plus, med en stor 6,7″ skærm. Foto: Apple

iPhone 14 og 14 Max får samme A15-processor som i iPhone 13. Rygter om øget hukommelse (RAM) fra 4 til 6 GB blev ikke nævnt, og det er heller ikke i specifikationerne. Men det virker troværdigt – man bør da kunne forvente nogen forbedring i ydeevnen.

Bedre batteri på iPhone 14

Batterilevetiden er øget noget på iPhone 14 sammenlignet med iPhone 13, videoafspilningstiden er angivet til 20 timer mod forgængerens 19 timer. Plus-versionen har til gengæld plads til et større batteri og kan afspille video i 26 timer uafbrudt.

Læs også iPhone 14 forsinkes af kinesiske corona-restriktioner Mindst én iPhone 14-model tre uger forsinket på grund af kinesisk COVID-19-nedlukning.

Samme ladeeffekt

Der var på forhånd rygter om, at mobilerne ville få hurtigopladning op til 30 watt. Det får de desværre ikke, det bliver det samme som forgængerne. Hvilket er 20 watt med kabel, og op til 15 watt med MagSafe trådløs opladning. 7,5 watt med Qi trådløs opladning.

Bluetooth 5.3 – men ikke tabsfri

Bluetooth-versionen er blevet opdateret til 5.3, som er seneste nyt på den front. Der har været spekulationer om, hvorvidt Apple ville tilbyde tabsfri lyd over Bluetooth til deres nye AirPods Pro – det er desværre ikke tilfældet. Men vi får en såkaldt Ultra Wideband-processor til spatial awareness, til 360-lyd gennem Apple-hørepropper og -hovedtelefoner.

Nye kameraer

Vi får også bedre kameraer hele vejen igennem. iPhone 14-modellerne får et nyt frontkamera med f/1.9 blænde og desuden autofokus. Dermed kan man tage skarpere og mere naturlige selfies og også tage sig bedre ud under videoopkald. Derudover får man et 13 mm ultra-vidvinkelkamera med f/2.4 blænde.

iPhone 14 camera
iPhone 14 får et bedre kamera end sin forgænger. Foto: Apple

Ringer til nødnumre ved trafikkulykke

Nogle nye funktioner får iPhone 14, ikke mindst inden for sikkerhed. Ligesom de seneste Apple Watch-modeller kan de nye telefoner ringe til ejerens nødnumre, hvis de registrerer at være ude for en trafikulykke. “En funktion, vi håber, du aldrig får brug for,” blev det markedsført som.

iPhone 14 carcrash
iPhone 14 registrerer, om du har været ude for et trafikuheld. Foto: Apple

iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max

Dagens samtaleemne var stadig Pro-modellerne, i form af iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max.

I centrum er en kraftig A16 Bionic-processor med 16 milliarder transistorer og 4 nanometer arkitektur. Hvilket gør telefonerne til de mest kraftfulde fra Apple nogensinde, samtidig med at de er meget energieffektive.

iPhone 14 Pro always on widget
Skærmen kan altid være tændt og vise info om åbne apps, takket være strømbesparelse og dynamisk skærmfrekvens. Foto: Apple

Dynamisk skærmfrekvens, altid på

Med en dynamisk skærmfrekvens, der varierer mellem 1 Hz og 120 Hz, skal AMOLED-skærmen ikke arbejde hårdere, end indholdet kræver. Vi kender teknologien fra blandt andet OnePlus 10 Pro, men Apple vil selvfølgelig gerne have sit eget navn til den, og kalder skærmen Pro Motion.

Som et resultat af, at den nye skærm sparer en masse energi, har Apple set sit snit til at kunne have skærmen tændt hele tiden. Vi kender allerede Always on-funktionen fra de bedste Apple Watch-modeller, og den kan også være fin på mobilen. Funktionen kan sikkert også slås fra for at spare batteri.

iPhone 14 Pro notchless
iPhone 14 Pro og 14 Pro Max har ikke længere det lille sorte indhak i toppen af skærmen. Foto: Apple

Slut med notch

iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max har droppet ‘notchen’, indhakket, læben eller hvad man nu vælger at kalde det. Det vil sige det sorte felt øverst på skærmen, som skjuler frontkameraet og FaceID-sensorer. I stedet har iPhone 14 Pro og 14 Pro Max nu et mindre hul i selve skærmen til kamera og sensorer, som mange Android-mobiler allerede har haft i et par år.

I stedet bliver det sorte skærmareal et dynamisk felt – Dynamic Island -, som skifter form og lyser op, alt efter hvilke funktioner du bruger. Dynamic Island kan vise information om apps, der kører i baggrunden. Som at vise musikoplysninger, mens du ringer, det næste trin, mens du navigerer og andre små visninger.

iPhone 14 Pro Max camera
48 MP-kameraet kan kombinere pixels for at tage bedre billeder i svagt lys. Eller du kan bruge de ekstra pixels til digital zoom eller videostabilisering. Foto: Apple

48 Mp kamera

Som tidligere har Pro-modellerne tre kameraer på bagsiden: Et ultra-vidvinkelkamera med makro, et telekamera og et hovedkamera. Hovedkameraet har fået øget pixelopløsningen fra 12 Mp til hele 48 Mp. Der var på forhånd spekuleret i, om kameraet vil kunne filme i 8K, da det nu har nok pixels. Men det er stadig 4K, der gælder, med 24 (CinemaMode), 25, 30 eller 60 fps. Det øgede antal megapixel har at gøre med zoom og billedstabilisering.

De nye iPhones bruger forbedret digital billedstabilisering, på samme måde som vi kender fra GoPro actionkameraer. Ved at fange et større udsnit end det viste, har du mulighed for hele tiden at rette billedet ud, så det bliver lige på skærmen. Vi kender princippet godt, og når det er bedst fungerer det næsten lige så godt som optisk billedstabilisering.

Pixel binning

En anden fordel ved mange pixels er, at ved normal brug, hvor man ikke har brug for billeder med så høj opløsning, kan fire pixels kombineres til én. Såkaldt pixel-kombinering (binning). Dette øger lystransmissionen og reducerer billedstøj i dårlig belysning.

iPhone 14 Pro Max pixelbinning
Pixel binning: Fire pixels er slået sammen til én. Foto: Apple

Det fysiske SIM-kort er der endnu

Der har verseret rygter om, at Pro-modellerne ville være uden plads til et fysisk SIM-kort. Jeg må sige, at jeg var lidt bekymret der på forhånd, da der stadig er mobilselskaber, som ikke understøtter eSIM, og BankID på mobil virker ikke med eSIM.

Rygterne talte heldigvis ikke sandt – alle nye iPhone-modeller, både Pro og ikke-Pro, har en fysisk nano-SIM-kortlæser ombord. Men alle modeller understøtter samtidig eSIM, og Pro-modellerne understøtter to eSIM. Du behøver derfor ikke længere et fysisk SIM-kort, hvis du vil bruge to mobilabonnementer på samme tid. Eller overhovedet.

Ingen Wi-Fi 6E!

Apple har været sent ude med understøttelse af Wi-Fi 6E med et nyt 6 GHz-bånd, men vi havde troet, at tiden endelig var inde i dag. Dette giver potentiale for bedre Wi-Fi-dækning, hvor både 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene er fulde af støj på grund af mange trådløse produkter. Det er derfor yderst skuffende at konstatere, at Apple holder sig til den sædvanlige Wi-Fi-6-standard. Simpelthen uforståeligt.

iPhone 14 satellite
Hvis du ikke har almindelig mobildækning, kan iPhone 14 forsøge at fange en satellitforbindelse i stedet for. Foto: Apple

Satellitdækning

Derimod har begge Pro-modeller fået satellitdækning, som giver dig mulighed for at sende beskeder og ringe efter hjælp, hvis du er faret vild i bjerge, ørkner eller andre områder uden normal mobildækning. Fordi satellitter har en meget snæver dækningsgrad, vil mobilen så fortælle dig, i hvilken vinkel du skal pege den mod himlen for at få dækning. Vær opmærksom på, at en tekstbesked via satellit kan tage alt fra et par sekunder til et par minutter at sende.

iPhone 14 iPhone 14 Plus
Foto: Apple

Priser og tilgængelighed

iPhone 14 har en startpris på 8.299 kr. (128 GB), mens iPhone 14 Plus koster fra 9.299 kr. (128 GB). Begge kan fås med lagerplads på op til 512 GB.

iPhone 14 Pro har startpris på 10.499 kr. (128 GB), mens iPhone 14 Pro Max koster fra 11.499 kr. (128 GB). Begge kan fås med lagerplads på op til 1 TB. Men så skal du slippe 15.499 kr. for iPhone 14 Pro og 16.499 kr. for 14 Pro Max. Så begynder det at gøre ondt..

Alle modellerne kan forudbestilles fra 9. september kl. 14. Alle bliver tilgængelige fra 16. september, på nær iPhone 14 Plus, som kommer 7. oktober.

Læs mere om iPhone 14 og iPhone hos apple.com.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

0
Lyd & Billede
Scroll to Top