Apple

Her er nyhederne i iOS 10, tvOS, watchOS 3 og macOS Sierra.
forfatter

På Apples Worldwide Developers Conference i San Francisco afslørede Apple nyhederne i alle sine kommende styresystemer. Derimod blev der, trods alle rygter, ikke vist et eneste nyt stykke hardware.

iOS 10:

Foto: Apple
Foto: Apple

Låseskærmen – Løft telefonen for at vise meddelelser. Underretninger bliver mere interaktive – f.eks. 3D touch for at acceptere mødeinvitationer eller interagere med chat. Swipe til højre for at få direkte adgang til kameraet eller til venstre for at bruge dine værktøjer.

Siri – Udviklere kan nu bruge Siri i deres apps. Dermed kan man sende beskeder med andre apps end Beskeder. Man kan booke en taxa, kigge gennem fotos, starte sin træning i enhver app, eller sende penge via IP-telefoni. Det gør også CarPlay langt mere brugbart, da man nu kan bruge stemmestyring til vigtige apps.

Tastatur – Bruger Siris intelligens til at komme med forslag, ikke kun til hvad du skal skrive, men også til informationer, du kan indsætte. Som kontaktoplysninger eller kortposition.

Foto: Apple
Foto: Apple

Billeder – Nu med avanceret billedanalyse direkte på iPhone. Som ansigtsgenkendelse, objekter på billedet og hvad scenen skildrer. Den kan dermed gruppere fotos efter placering, personer og tidspunkt. Opretter automatisk små film i “minder”.

Kort – afhængigt af hvor du er, og hvad tidspunktet er, kan den lære dine vaner, og gætte hvor du skal hen. Viser trafiksituationen live. Men vigtigst er det, at det vil åbne for udviklere, så man for eksempel kan bestille et bord på en restaurant direkte fra kortet ved at integrere det i en booking-app. Eller bestille en taxa til din destination.

Musik – Apple Music får helt nyt design. Det vil gøre det nemmere at finde musik at spille og se, hvor du er. Flere kuraterede afspilningslister. Og sangtekster, så du kan synge med.

Nyheder – har nu 2.000 kilder. Man kan få en besked, når der kommer vigtige nyheder, og man kan “abonnere” på nyheder fra foretrukne kilder. Det er dog uklart, om den lanceres i Skandinavien nu.

Foto: Apple
Foto: Apple

HomeKit – En helt ny “Home” app til at styre alle tilsluttede enheder, der understøtter HomeKit. I app’en kan man styre individuelle apparater, eller bruge “scener”, der f.eks. lukker alt ned for natten, hvilket også kan gøres via Siri. Home er også tilgængelige i kontrolcentret. Har også automatisering, som kan låse op og tænde, når du ankommer. Findes selvfølgelig også til Apple Watch.

Telefonen – Apps kan endelig samarbejde med telefonen, så de kan tilbyde nummeropslag, når man får et opkald fra et ukendt nummer. Og opkald fra en internet-telefon-app ligner mere et telefonopkald. Integration af kontaktoplysninger, så man for eksempel kan ringe til nogen direkte via Skype.

Foto: Apple
Foto: Apple

Beskeder – Du kan straks se previews af links, videoer og musik, som nogen sender dig. Større opdatering af emojis. Markering af ord, der findes en emoji for, så man ikke behøver at lede. Men frem for alt åbner det åbner for udviklere, så de kan integrere apps til at sende hvad som helst, for eksempel pengeoverførsler.

Der  kommer en åben beta af iOS 10 i juli. Den fulde version vil blive frigivet i efteråret.

 

watchOS 3:

Foto: Apple
Foto: Apple

Den nye version af Apple Watch-softwaren skulle angiveligt være betydelig hurtigere. Ikke kun i ydeevne, men det bliver også være lettere at skifte mellem programmer. Og man kan få et preview af app’ens informationer, når man bladrer, så man ikke engang behøver at åbne app’en helt.

Fitness-apps kan nu køre i baggrunden, men stadig have adgang til puls og gyroskop, og de kan indsamle bevægelsesdata kontinuerligt.

Udover træning kan uret nu hjælpe dig med at slappe af med en helt ny app.

Endnu en livreddende funktion er SOS, der gør det nemt at ringe til alarmcentralen i det land, hvor du befinder dig og ringe efter hjælp. Når du lægger på, sendes en besked til dine nærmeste pårørende. Og uret vises nu dine medicinske oplysninger, så redningsmandskab nemt kan se dem.

tvOS

Foto: Apple
Foto: Apple

Det kommer en ny fjernbetjenings-app til iOS, der fungerer mere som den fysiske fjernbetjening.

Apps, som man lige har downloadet til sin iOS-enhed, føjes automatisk til Apple TV, hvis app’en også er tilgængelige der.

Om aftenen, kan du indstille grænsefladen til en nattilstand, så billedet ikke er så blændende.

Men frem for alt har man løst det mest irriterende ved dagens Apple TV. Den møjsommelige tasten på det virtuelle tastatur for at logge ind på apps og forbinde dem med tjenester. Apps, der understøtter teknologien vil indgå i en separat liste.

Med udvidet understøttelse af HomeKit vil det være let at bruge Apple TV til at styre dit forbundne hjem.

Siri vil også få støtte til at lave dybere søgninger i apps, som f.eks. at finde kategorier i Youtube. Hvor udbygget det bliver i Skandinavien, er stadig uvist.

Den nye version af tvOS frigives til efteråret.

Foto: Apple
Foto: Apple

macOS Sierra

Foto: Apple
Foto: Apple

Som sædvanlig var der stor ståhej om navnet på det nye Mac-styresystem. Og denne gang handler det ikke bare om hvilket sted, det skulle blive opkaldt efter, men om, at man går bort fra navnet “OS X”, som harmonerer dårligt med “tvOS, watchOS og iOS.” Derfor bliver det således “macOS” fra nu af.

Foto: Apple
Foto: Apple

Den største nyhed var nok, at Siri endelig også findes på computeren. Ud over det, som vi er vant til fra bærbare enheder, såsom at få påmindelser eller søge information, kan man nu søge gennem sine dokumenter. Og selvfølgelig bruge resultatet til dokument eller kalender. Og hvis det er et søgeresultat, man ønsker at bruge igen, kan man trække det over til sine meddelelser.

Lagringstjenesten iCloud Drive er nu mere integreret, så alle dokumenter, som man gemmer i mappen Dokumenter eller på skrivebordet automatisk synkroniseres til alle andre enheder. Det er også muligt at spare plads ved at fjerne gamle filer fra computeren, og bare have dem i skyen.

En anden måde at dele informationer mellem enheder er, at udklipsholderen automatisk synkroniseres. Så nu kan man kopiere noget på én enhed og indsætte det på en anden.

Støtte til faner indbygges i styresystemet, så næsten alle programmer kan samle deres vinduer i faneblade, ikke kun Apples egne.

Nyheder i Fotos og Meddelelser på iOS vil sandsynligvis også komme i MacOS-version af samme apps.

Foto: Apple
Foto: Apple

Man skulle nu være i stand til også at betale med Apple Pay på nettet. En virksomhed, der understøtter dette, får en særlig knap, og derefter godkender man købet på sin iPhone eller Apple Watch. Alt sammen uden at dele sine kreditkortoplysninger igen. Men Skandinavien ikke er på listen over de nye lande, som Apple Pay introduceres i, så vi fortsætte med at vente.

En testversion af macOS vil være tilgængelig i juli, mens det færdige styresystem frigives til efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.