Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Apple lancerer Vision Pro

De nye AR-briller integrerer virkeligheden med Apples apps og tjenester.

Skrevet af / 05/06/2023 - 21:51
Apple lancerer Vision Pro

Apple er ikke først ude med et sæt briller, der giver adgang til en ny, virtuel virkelighed. Facebook har ændret navn til Meta, så meget satser firmaet på ‘metaverset’, og det er flere år siden, Mark Zuckerberg fandt den store tegnebog frem for at købe firmaet Oculus og deres VR-briller.

Men med Vision Pro, som Apple netop har lanceret i forbindelse med deres årlige udviklerkonference WWDC, går teknologigiganten fra Cupertino i en lidt anden retning og satser i stedet på såkaldt augmented reality. AR lader brugeren se og færdes i den virkelige verden med et virtuel lag oven på de fysiske omgivelser.

(Screenshot: Peter Gotschalk)

Apples AR-briller lader dig altså bruge alle Apples apps og tjenester i en virtuel brugerflade, som integreres med din stue, dit køkken, dit kontor eller sågar udendørs. App-ikoner, vinduer, fotos og videoer er i rummet omkring dig og kan placeres præcis, hvor du vil og have en hvilken som helst størrelse. Betjeningen foregår med stemmen, hænderne og øjnene. Blikket styrer hvilke ikoner, man interagerer med. Apps og funktioner aktiveres ved enkel gestikuleren med fingrene.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

For at integrationen med den virkelige verden skal kunne fungere begge veje, leveres Apple Vision Pro med såkaldt EyeSight. En ny teknologi, der gør brilleglasset halvvejs gennemsigtigt, så andre kan se dine øjne, når de er tæt på dig. Og selv hvis du befinder dig i et hundrede procent virtuelt miljø, vil du stadig kunne se den fysiske person i din nærhed.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

For med Vision Pro kan du nemlig både navigere i det virkelige rum med et virtuelt lag oven i hatten, og du kan fordybe sig hundrede procent i en ren virtuel virkelighed og f.eks. se film på en gigantisk skærm i et rent biografmiljø.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

Apple Vision Pro er en selvstændig enhed, der ikke på nogen måde er afhængig af at være forbundet til f.eks. en iPhone eller en Mac-computer. I stedet indgår Vision Pro på lige fod med andre enheder i Apples økosystem og understøtter som udgangspunkt alle de samme apps og tjenester. F.eks. FaceTime, Fotos og Apple Arcade-spil. Men også apps fra tredjeparts indholdsudbydere, bl.a. Disney+, hvilket Disney-topchef Bob Iger selv deltog i Apple-præsentationen for at fortælle.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

Brillerne består af et chassis af aluminium, mens hele fronten er fremstillet af 3D-glas, under hvilket man bl.a. finder indbyggede kameraer samt LiDAR.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

På indersiden af glasset sidder to MicroLED-paneler (der kan udvides med særlige Zeiss-linser for brillebrugere), der tilsammen byder på 23 mio. pixel. Således oplever brugeren en højere opløsning end på nogen sædvanlig skærm, lover Apple, og f.eks. film kan opleves i 4K m. HDR.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

Indbyggede højttalere med spatial audio skal sørge for, at du oplever lyden som om, den kommer fra rummet du opholder dig i. Og med de indbyggede kameraer i Vision Pro kan du sågar optage 3D-video, ligesom 3D-film som Avatar: The Way of Water kan opleves på en hidtil uset omsluttende måde med brillerne, lover Apple.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

Hele værket drives af et nyt operativsystem, visionOS, samt Apples M2-processor. En helt ny R1-processor har til opgave at koordinere mellem virtuelt indhold og synsfeltet fra den virkelige verden, så du ikke bliver svimmel og får kvalme, hvilket er et problem med mange eksisterende VR- og AR-produkter.

Apple Vision Pro
(Screenshot: Peter Gotschalk)

Apple Vision Pro bliver lanceret i begyndelsen af det nye år, og ifølge Apple bliver prisen på 3.499 dollars svarende til godt 24.000 kroner.

Læs også:

HTC Vive Flow

Virtual Reality til overpris

HTC Vive Flow skal lokke almindelige forbrugere tilbage i HTC’s VR-butik. Det kommer næppe til at ske.

Læs hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Google står selv bag kæmpe læk

Youtube finder den sang du nynner

Næste Sony-mobil kan mangle vigtig kamerafunktion

OnePlus klar til en kold sommer med varme produkter

Lækage om Google Pixel 9

Slut med eneret på Apple Pay

Flyt fotos fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er stort set "dødt"

Endelig Speedometer i Google Maps

Samsung slår nye og bedre folder med AI

Nye smart-ure fra Samsung fokuserer på sundhed og udendørsliv

Galaxy Ring kommer ikke til Danmark lige nu

Scroll to Top