Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Samsung satser kraftigt på 8K

Samsungs rammeløse TV The Frame kommer i 75 tommer, og SoMe-skærmen kommer til Europa.

Skrevet af / 06/01/2020 - 20:29
Samsung satser kraftigt på 8K

Ved Samsungs First Look-event i går aftes lokal Las Vegas-tid afslørede Samsung flere interessante TV-modeller, mange af dem med 8K.

For det første stemmer rygterne om det nye “rammeløse” TV. Q950 får en kant på kun et par millimeter, som i praksis er usynlig. Især hvis man vælger den store 85-tommer! Ellers kommer det også i både 65 og 75 tommer.

Hvis du kan tåle lidt ramme, tilbyder Q900 samme billedkvalitet med størrelser fra 65 og helt op til 98 tommer! Så kan man tale om, at 8K-TV kommer til sin ret!

8K kommer også i Q800-serien i størrelserne 55, 65, 75 og 82 tommer.

Samsungs nye QLED-topmodel er næsten helt rammeløs og har 8K-opløsning. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

8K med kunstig intelligens

Opløsningen er 8K, dvs. ca. 32 megapixels morskab. Og da der ikke rigtig findes noget 8K-indhold endnu, betyder det, at TV’et må gøre et forbandet godt stykke arbejde med at opskalere billedmateriale med lavere opløsning.

Samsung har videreudviklet deres “kunstige intelligens” (AI), som nu vil gøre et endnu bedre stykke arbejde med at analysere hver ramme pixel for pixel og sammenligne med en billedbank med billeder i superhøj opløsning. På den måde kan man erstatte uskarpt indhold på skærmen med skarpt indhold fra en anden kilde. Photoshop-brugere, der er vant til at bruge Clone Stamp, vil nikke genkendende til teknikken.

De nye Samsung TV’er kan justere lysstyrken efter omgivelserne, så detaljerne ikke gror til, når solen står ind ad vinduet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Billedet justeres efter omgivelserne

Nyt i år er også, at TV’erne kan analysere lyset fra omgivelserne og justere lysstyrken automatisk. Ligesom vi kender det fra mobiltelefonen. Det betyder, at skærmen øger lysstyrken om dagen og dæmper den om aftenen. Og ligesom på mobilen kan funktionen slås fra, hvis man ikke kan lide det.

Og lyden ligeså

Noget andet fra omgivelserne, der analyseres, er lyd. Nærmere bestemt støj. Hvis nogen pludselig begynder at støvsuge, vil TV’et høre det og skrue op for dialogerne, så du ikke selv behøver at røre fjernbetjeningen.

Det er hovedsagelig dialogerne, der skrues op, ikke lydeffekterne. Med andre ord behøver du ikke at være bekymret for, at naboen tror, der er jordskælv, hver gang du bruger støvsugeren eller espressomaskinen.

 

Højttalerne på bagsiden af de nye Samsung-TV’er kan ved hjælp af smart DSP lade lyden følge objekterne på billedet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Kombinér med soundbar

Det vil alligevel ikke ske, hvis du bruger TV’ets indbyggede lyd. Men hvis du har en kompatibel Samsung-soundbar, dvs. en af dem, der lanceres i årets topserie, så vil TV’et i højere grad arbejde sammen med soundbaren.

Fordi Samsung har arbejdet meget med lyden på deres TV’er, synes de, det er synd, at du ikke får glæde af det, når der er koblet ekstern lyd til. Så med en kompatibel Samsung-soundbar vil TV’ets højttalere bruges til at udvide lyden i bredden og højden.

Bedre lyd fra selve TV’et

Hvis man derimod ikke vil koble et eksternt lydanlæg eller en soundbar til, er det godt at vide, at Samsung har udstyret TV’erne med flere højttalere på bagsiden. Ved hjælp af avanceret DSP følger lyden billedet på skærmen. F.eks. vil en helikopter, der flyver i variabel højde hen over skærmen, nu også få lyden gengivet tilsvarende.

De demonstrationer, vi fik i de støjende omgivelser på CES, var ikke nok til at konkludere, at det hele er i top, men det virkede lovende.

Samsungs nye TV’er kan vise to udsendelser samtidig eller spejle mobilskærmen op ved siden af TV-billedet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Split skærmen

Nyt på årets TV’er er også, at du kan dele skærmen op i to. F.eks. kan du se to TV-kanaler ved siden af hinanden, hvis børnene vil se Drømmehaven, mens du vil se fodbold. Eller du kan selv se to fodboldkampe samtidig! Du kan vælge, hvilket billede der får lyd ud af TV’et; det andet billede kan så få lyd gennem et par Bluetooth-hovedtelefoner!

Alternativt kan du få dit Twitter- eller Facebook-feed op på skærmen ved siden af TV-billedet, så du slipper for at sidde og glo på mobilen hele tiden, mens du ser TV.

 

I år kommer The Frame i flere størrelser, bl.a. en mindre 32-tommer og en endnu større 75-tommer. (Foto: Samsung)

The Frame og The Sero

Nyt i år er også, at det populære design-TV The Frame, der ligner et billede på væggen, kommer i flere størrelser. For det første har mange efterspurt en mindre variant, og de kan nu glæde sig over, at det i 2020 vil komme i 32 tommer. Men de, der vil have noget større, får også deres drøm opfyldt. For hvor sidste års The Frame toppede på 65 tommer, kommer der nu også en 75 tommers udgave!

The Frame har 4K og er altså ikke et 8K-TV, men billedkvaliteten bliver nok alligevel god. Bl.a. med bagbelyst QLED.

The Sero er et TV, der vender sig selv i portræt- eller landskabstilstand afhængigt af indholdet. Perfekt til SoMe-generationen! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Så er der en spændende nyhed ved navn The Sero. Det er koreansk for ‘lodret’, og så kan man måske selv regne ideen ud.

The Sero er et TV beregnet til den yngre generation, der er vokset op med sociale medier og ikke altid ser videoer eller fotografier i landskabstilstand. For på Instagram og Snapchat er det som regel portrættilstand, der er det normale.

TV’et har et motoriseret stativ, der automatisk drejer det i forhold til indholdet. Billeder og videoer i portrættilstand vil dermed blive vist på en vertikal TV-skærm, når man streamer. Svedigt!

The Sero kommer indtil videre kun i én størrelse: 43 tommer.

Skulle det være et 292 tommers TV på væggen? (Foto: Geir Gråbein Nordby)

The Wall

Som det sig hør og bør, fremviste Samsung også deres dyreste TV-koncept, nemlig The Wall. Det er et microLED-TV, hvor hver pixel er sin egen lyskilde. Dermed kan man får et helt sort billede uden artefakter og en helt anden lysstyrke, end OLED kan drømme om. Det er for dem, der simpelthen vil have verdens bedste billede!

En anden fordel ved The Wall er, at det er skalérbart. Det er nemlig sat sammen af “byggeklodser”, eller fliser, som klikkes sammen til den ønskede størrelse.

I dag er det uforskammet dyrt – et 146 tommers TV koster tre millioner! – men ideen er at få teknologien ned i pris, så microLED i fremtiden kan blive standarden for high-end-TV’er på over 100 tommer.

Stay tuned!

Vi vender tilbage med mere information om nye TV-modeller, priser og lanceringstidspunkter.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alt-i-en-afspiller fra Mark Levinson

Seriøs pladespiller du har råd til

Creative-soundbar med Atmos og S-XFi

Billigere Wi-Fi 6 fra Netgear

Kommer til sommer

Bedre lyd med rumkorrektion

VIDEO: Her prøver vi den første smartphone med usynligt kamera

Syg fremtidsbil fra Mercedes

VIDEO: Elbil med storslået underholdningssystem

Acer vil sælge PC'er til Mac-brugerne

Asus: Her er den kraftigste 14" laptop

Asus sætter hastighedsrekord på gaming-skærme

0
Lyd & Billede
Scroll to Top