TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Kan Samsungs LCD-tv’er endelig udfordre OLED?

En ny generation af Quantum Dots betyder bedre farvegengivelse end nogensinde.

forfatter
Publiceret 06/01/2017 - 15:17

På Samsungs pressemøde i Las Vegas er det måske ikke så overraskende, at vi først og fremmest bed mærke i tv-segmentet.

På tv-fronten bliver vi lovet større og smartere fjernsyn. Hvad størrelsen angår, gælder det nok ikke så meget os i Skandinavien, hvor 55 og 65 tommer er ved at blive de nye standardstørrelser. Vi kan dog forvente, at tv’er over 70 tommer kommer længere ned i pris.

Billedkvalitet

Men det vigtigste er selvfølgelig billedkvaliteten, og her satser Samsung på såkaldte Quantum Dots, eller kvanteprikker. Det er små krystaller af nanostørrelse, som, når de rammes af lys, kun gengiver en enkelt bølgelængde. Og da forskellige farver har forskellige bølgelængder, betyder det, at størrelsen af krystallen bestemmer, om det lys, der gengives, er rødt, grønt eller blåt, når den rammes af LED-kantlyset.

Bedre Quantum Dot

Samsung har forfinet deres quantum dot-teknologi (som de nu kalder QLED), bl.a. ved at bruge metal i kvanteprikkerne. Det gælder for de tre topserier Q9, Q8 og Q7. Tv’erne kan gengive endnu flere farvenuancer og for første gang vise fuldt farveniveau uanset lysstyrke. De understøtter hele farverummet DCI-P3 og kan dermed vise hele det farvespektrum, der er i kildematerialet.

Disse glassene er fylt med mikroskopiske partikler, "kvanteprikker", som avgir ulik farge etter størrelsen på partiklene. Lyset som gjennomlyser glassene er hvitt. Foto: Geir Gråbein Nordby
Disse glas er fyldt med mikroskopiske  “kvanteprikker”, der afgiver forskellige farver afhængig af størrelsen på partiklerne. Detlys, der gennemskinner glassene, er hvidt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bedre billede fra siden

En anden fordel ved QLED er, at farvegengivelsen er den samme, selv om man ser på tv’et fra siden. Noget, som traditionelle LED-tv’er ikke formår. QLED har også bedre gengivelse af rød end OLED (som hælder mod lyserød) og har ikke problemer med indbrænding ved høj lysstyrke.

I dag kom vi med ind i baglokalet, hvor Samsung viste en OLED-model til sammenligning, hvor farverne tydeligt brændte ud i hvid, hvis der var for meget lysinformation i billedet.

Innsynsvinkelen er kraftig forbedret, nå med flotte farger også fra siden. Samsung tilbyr forøvrig fremdeles bøyde TV-er i Q8- og Q7-serien. Foto: Geir Gråbein Nordby
Betragtningsvinklen er kraftigt forbedret, nu også med flotte farver fra siden. Samsung tilbyder i øvrigt stadig buede tv’er i Q8- og Q7-serien. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ekstrem lysstyrke

Samsung kan i øvrigt prale af en lysstyrke på 1500-2000 nit! Det er noget, LG’s OLED-tv’er kun kan drømme om (selv om deres 2017-modeller får 25 procent højere lysstyrke og nu nærmer sig 1000 nit). Hvis nit ikke siger dig noget, så betyder det, at lysstyrken er højere end nogensinde og begynder at nærme sig digitale reklameskilte …

Bedste nogensinde

Samsung hævder, at de med Q9 har lavet deres bedste tv nogensinde. Fordi meget af lysstyrken produceres af selve kvanteprikkerne og ikke kun kommer fra bagbelysningen (eller kant-LED-lyset), er tv’erne også langt mindre udsat for clouding, hvor man kan se lysere pletter i sorte områder på skærmen.

Og billedkvaliteten med HDR-indhold (højt dynamisk omfang) og ekstra meget smæld i lyse områder så fantastisk ud! Intense og naturtro farver kombineret med en imponerende lysstyrke og et meget imponerende sortniveau, resulterede i en særdeles god billedkvalitet. I hvert fald ud fra Samsungs demonstrationsvideoer at dømme.

Som en bonus ved den vilde lysstyrke forbliver billedkvaliteten den samme, uanset om man ser tv i dæmpet belysning eller i et fuldt oplyst rum.

Fargerommet på Samsungs QLED (over) er vesentlig større enn på OLED (under). Foto: Geir Gråbein Nordby
Farverummet på Samsungs QLED (øverst) er væsentlig større end på OLED (nederst). Foto: Geir Gråbein Nordby

Smartere

Tv’erne er også blevet smartere. En universalfjernbetjening med få knapper, der også kan styre andre enheder, blev introduceret sidste år. Nyt i år er indbygget mikrofon, så du kan give tv’et stemmekommandoer. Bare sig “Netflix”, og det går direkte til streaming-tjenesten. Sig “baglys 20 procent”, og det går ind i funktionen i den avancerede opsætningsmenu, så du slipper for at trykke som en vanvittig for at ændre billedindstillinger.

Desværre vil tv’erne ikke forstå de skandinaviske sprog til at begynde med, men det skulle være på vej. I mellemtiden må vi så finpudse vores engelsk!

Manøvrer deg gjennom tjenestene direkte på mobilen og let frem innhold, uten å avbryte programmet som går på TV-en akkurat nå. Foto: Geir Gråbein Nordby
Du kan søge i tjenester direkte på mobilen og finde indhold uden at afbryde det program, der kører på tv’et lige nu. Foto: Geir Gråbein Nordby

Du kan få tv-menuen op på din smartphone og trykke dig rundt og se, hvad der f.eks. er på Netflix, uden at tv’et går til Netflix, før du har valgt at afspille indholdet. Dermed kan du finde noget andet at se, mens fjernsynet står på det aktuelle program. Du kan også få anbefalinger til programmer på tværs af tjenester. Hvis du f.eks. vil se sport, kommer der forslag til kanaler, der viser sport, som du så kan vælge imellem. Flere musiktjenester er også på vej.

Den optiske tilkoblingskabelen er nesten usynlig. Foto: Geir Gråbein Nordby
Det optiske kabel til tilslutning er næsten usynligt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hårtyndt kabel

En anden ting, vi bed mærke i, er et ufattelig tyndt optisk kabel mellem tv og tilslutningsboks. Det betyder, at der kun er en næsten usynlig ledning fra fjernsynet, som nu også kommer med et vægbeslag, der gør, at det nærmest går i ét med væggen. Man kan dog stadig vinkle tv’et nedad, hvis det er installeret højt oppe på væggen.

Rammen er også meget tynd, og billedet går næsten helt ud til kanten af tv’et. Der tilbydes forskellige beslag og stativer, inklusive en gulvstander, der får tv’et til at se ud som noget, der hører hjemme på et galleri.

Flere stativer kommer, blant annet dette som får TV-en til å minne om et kunstverk i et atelier. Foto: Geir Gråbein Nordby
Flere stativer er på vej, bl.a. dette, der får tv’et til at minde om et kunstværk på et galleri. Foto: Geir Gråbein Nordby
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tingenes Internet, smarte hjem og dansende robotter på CES 2017
Asus bød på vilde smartphones og superlette laptops.
XPS 15 udklasserer MacBook Pro, og XPS 13 bliver hybrid.
Både små og store hovedtelefoner uden ledning blev vist frem i Las Vegas.
Billedpanelet ER højttaleren. Vi har både set og hørt det.
Det havde vi ikke set komme. 45 år efter grundlæggelsen lancerer Mark Levinson deres første grammofon.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend