Teknologien i 2016: Nu bliver det personligt!

Smarte gadgets holder øje med din færden. Og de taler sammen - om dig. CES-messen var et slaraffenland for Dimsenettet.

Foto: John Alex Hvidlykke

Hvis de to foregående årtier har tilhørt henholdsvis computeren og de mobile enheder, så tilhører fremtiden de selvstændige enheder, der udfører deres arbejde uden at indblande brugeren, og som selv går på nettet for at dele deres resultater med hinanden. Velkommen til Tingenes Internet!

Mangfoldigheden var enorm på den netop afsluttede CES 2016-messe i Las Vegas. Men én tendens var klar: 2016 tilhører de små elektroniske hjælpere.

Vi har en tilsyneladende umættelig lyst til at holde kontrol med os selv. “Fitnetsstracking”, “sleeptracking” og det generelle “selftracking” var modeord på CES.

En af de største pionerer inden for fitnetss-tracking er FitBit. Og selv om de i år har fået mere konkurrence end nogen sinde før, så viste deres stand på messen, at de er fit for fight. Firmaet lancerede et nyt træningsur, Blaze, der henvender sig til de mere flittige atleter. Flittige, men stadig modebevidste, da man kan skifte rem på uret på et øjeblik.

Med en markedsandel på 80 procent ser Benoit Raimbault, som er FitBits markedsføringschef, lyst på fremtiden. Foto: John Alex Hvidlykke

FitBit laver udelukkende træningsarmbåd og -enheder. Det er de godt tilfredse med, og det er, hvad de vil fortsætte med i fremtiden.

Vi har 80 procent af markedet for fitnesstracking. Så alle de andre slås indbyrdes om den sidste femtedel,” siger Benoit Raimbault, som er FitBits markedsføringschef for Europa, Mellemøsten og Afrika.

Benoit Raimbault demonstrerer FitBits nye Blaze-træningsur, som blev lanceret på CES. Foto: John Alex Hvidlykke
Blandt de mange, der også præsenterede fitness-ure og -armbånd, var Polar. Foto: John Alex Hvidlykke
TomTom havde flere versioner af sit træningsur Spark. Herunder en version med 3 GB plads til musik. Foto: John Alex Hvidlykke

Også Razer har sit eget træningsgadget, det kæmpestore Nabu-ur, der er på størrelse med en cookie. Det ser imponerende ud. Selv om det at se en producent af gamingudstyr promoverer træningsudstyr, føles lidt på samme måde, som når whiskyfabrikanter opfordrer kunderne til at drikke ansvarligt.

Cykelbriller med head-up-display fra Solos. Foto: John Alex Hvidlykke
Løb bliver aldrig det samme, lover skiltene. Ikke efter at du har fået dine elektriske løbebukser! Foto: John Alex Hvidlykke

Sengen ved det hele!
Hvis du ikke synes om at sove med et armbånd på, hvad så med en intelligent seng? Sleep Number registrerer dit søvnmønster og bevægelser. Og ja, den registrerer alt, der foregår i sengen, og den kan holde overblik over flere personer! Sengen har dog også en “private mode,” som man kan vælge at slå til.

Den intelligente seng registrerer alt, der foregår i den. Foto: John Alex Hvidlykke

Den smarte hjem og den kloge have
En meget stor del af udstillerne på CES havde smarthome-produkter på menuen. Små og store gadgets, der gør dagligdagen nemmere. De fleste af disse drejede sig om overvågning og sikkerhed, i form af kameraer, der mere eller mindre selvstændigt kunne registrere uindbudte besøgende i hus og have. Som Netatmo, vi skrev om forleden. Men også kameraer, der holder øjne med beboerne selv. Bare for en sikkerheds skyld. For man vil jo gerne vide, hvordan det går med børnene, hunden og den ældre generation, mens man er på arbejde. Eller holde øje med kontoret, mens man holder fri.

Foto: John Alex Hvidlykke

Det smarte hjem skal selvfølgelig have en smart lås, så alt det smarte udstyr ikke bliver stjålet. Den kunne Brinks levere. Selvfølgelig med Wi-Fi og egen app.

Foto: John Alex Hvidlykke

Edyn (et af de mere opfindsomme produktnavne på messen) havde et system til automatisk vanding i haven. Det indbragte dem en innovationspris fra arrangørerne. Måske Smart garden bliver modeordet i 2017?

Foto: John Alex Hvidlykke
Næste generation af robotstøvsugere har selvfølgelig Wi-Fi, og er app-styrede (Neato). Foto: John Alex Hvidlykke
Ingen opgave er spå simpel, at den ikke kan gøres elektronisk og få tilknyttet en app. 4moms er en baby-autostol. der giver besked, når den er monteret korrekt. Foto: John Alex Hvidlykke
Cujo Web var en simpel hardware-firewall, der lovede at holde alle dine enheder sikre. Foto: John Alex Hvidlykke

Det rum i huset, som flest vil gøre smart, er køkkenet. Panasonic havde et intelligent komfur, der selv finder ud af, hvor gryderne står. Og når du har lavet maden færdig, tager et kamera i emhætten en “foodie,” og lægger det på facebook.

Panasonic havde komfuret, der automatisk lægger din kogekunst på Facebook. Foto: John Alex Hvidlykke

Hvis du allerede har overgivet dig til Nespresso, hvad så med en kapselbaseret maskine til kolde drinks? Amerikanske Keuric Kold kunne lave en Mojito, der var næsten, men ikke helt ulig Hemmingways yndlingsdrink. Tilsæt blot rom, og smid en kapsel i!

Foto: John Alex Hvidlykke

Sidst, men ikke mindst er der kæledyrene, som har en helt særlig plads i gadgetproducenternes hjerter. I det smarte, fuldt overvågede hjem, er Fido og Kisser overvågede, og fodring, leg og luftning er app-styrede!

App-styret foderautomat til katten, sørger for, at den får præcis de M&M, som den har brug for. Foto: John Alex Hvidlykke

Når katten har fodret sig selv, skal den have lidt motion. Her kommer Petcube ind i billedet. Det er et webcam med indbygget laserpointer, så man kan sidde på kontoret og lege med sin kat, som løber efter laserlysprikken, der styres fra din smartphone!

Andre producenter gjorde udstyrslisten komplet ved at tilbyde en computerstyret, selvrensende kattebakke og et GPS-halsbånd, som holder styr på hvor kæledyrene er gået hen.

Muse Petcube er en krydsning mellem et webcam og en laserpointer. Foto: John Alex Hvidlykke
Les videre
Exit mobile version