APRILSNAR!

System Audio har udviklet en særlig undervandshøjttaler, som kan afspille lyde fra fiskenes naturlige habitat og mindske deres stressniveau.
forfatter

System Audio har sat sig selv på noget af en prøve. Efter at være blevet kontaktet af Sydsjællands Fiskeopdræt A/S, som oplever store problemer med stressede fisk i opdrættet, har de påbegyndt udviklingen af en særlig undervandshøjttaler, der skal skabe bedre levevilkår for de tusindvis af fisk, der i dag opdrættes i fiskefarme og dambrug.

Ole Witthøft, grundlægger af System Audio, er naturligvis begejstret over den anderledes opgave – selvom den ikke kommer helt uventet.

“Vi har længe arbejdet på en vandtæt undervandshøjttaler, og er på prototypestadiet lige nu. Vi har allerede udført en række tests på prototypen, og resultaterne er lovende. Oprindeligt var det tanken, at højttalerne skulle bruges på bl.a. svømmestadioner og dykkerskoler, hvor det kan være nødvendigt at give svømmerne instrukser under vandet. Men da vi hørte, at fiskeopdrættene oplevede problemer med stress grunde de unaturlige levevilkår, øjnede vi en gylden mulighed,” siger Ole Witthøft.

Stressede fisk giver dårlige ynglebetingelser
I store fiskeopdræt, som de, der drives af Sydsjællands Fiskeopdræt, lever fiskene meget tæt. På trods af, at fiskeopdrættet bestræber sig på at skabe så naturlige omgivelser som overhovedet muligt, kan man ikke tilbyde fiskene de samme forhold som i havene. Og det kan mærkes på fiskenes sundhedstilstand – og ikke mindst deres trang til at yngle.

“Vi oplever desværre at mange af vores fisk bliver stressede af at bo så tæt, og deres naturlige livscyklus forstyrres af livet i fangenskab. De følger simpelthen ikke deres naturlige instinkter. Derfor er der flere af vores arter, der ikke yngler. Hvis vi ikke retter op på det, vil vi om nogle år ikke have et solidt avlsgrundlag at bygge vores forretning på,” udtaler Jens Fusch fra Sydsjællands Fiskeopdræt A/S.

Derfor har fiskeopdrættet indgået et samarbejde med System Audio om udviklingen af en undervandshøjttaler, som kan give fiskene bedre levevilkår og mindske deres stressniveau. Det er tanken, at de særegne højttalere skal afspille lyde, der efterligner dem fiskene ville høre i deres naturlige habitat.

Mange muligheder i undervandshøjttalere
Ole Witthøft fra System Audio ser frem til at undervandshøjttaleren tages i brug af Sydsjællands Fiskeopdræt. De første tests har været lovende – dog har man endnu ikke fået fintunet de mange forskellige lydspor, der kræves for at genskabe de forskellige fiskearters naturlige habitater. Ole Witthøft ser dog et stort potentiale i produktet:

Annonce

“Sydsjællands Fiskeopdræt er med garanti ikke de eneste, der oplever problemer med stressede fisk. Der er mange fiskeopdræt i Danmark, og derfor flere andre steder, hvor ens forretningsgrundlag afhænger af, om fiskene yngler eller ej. Jeg forestiller mig også, at store akvarier som Den Blå Planet kunne have gavn af at simulere fiskenes naturlige levevilkår, så de trives bedre,” slutter Ole Witthøft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også