Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Sonus faber Suprema ultra-high-end

Højttaleren der koster mere end en Ferrari.

Skrevet af / 11/01/2024 - 11:30
Sonus faber Suprema ultra-high-end

Der var engang, hvor Sonus fabers mest ekstreme højttaler var en trevejs/tovejs gulvhøjttaler med det passende navn Extrema. Den forsvandt ud af katalogerne for mange år siden, men fik en efterfølger i 2014.

Men ingen af dem er Sonus Fabers mest ekstreme højttaler, hverken i praksis eller på papiret. Ser man på det aktuelle katalog – indtil i dag – er Homage- og Reference-serierne endnu mere ekstreme, og priserne ligger lige over en million for et par af de dyreste.

Det garanterer også lydkvalitet i en klasse, de færreste tror er mulig, hvilket vi oplevede til fulde i de uger, vi testede den gulvstående Lilium. Indtil nu har den været Sonus Fabers næstvildeste højttalermodel. Nu må den nøjes med tredjepladsen. I hvert fald når den nye Sonus faber Stradivari kommer i handlen.

Læs også Sonus faber Lilium Nogle af verdens dyreste højttalere er også nogle af de bedste, vi har hørt.

Mens vi har testet højttalere i alle prisklasser, men sjældent over millionen, har Sonus faber udviklet et par højttalere, som vi ikke har set før. Suprema er måske et passende navn til de nye højttalere, det må tiden vise, men indtil da må vi indrømme, at det ser mere end lovende ud.

(Foto: Sonus faber)

Fire kabinetter

Højttalerne er, som importøren rammende beskriver det, Sonus fabers mest spændende og banebrydende koncept hidtil i firmaets 40-årige historie.
Suprema er håndbygget i Italien og består af to højttalere og en eller to subwoofere, som er udviklet specielt til Suprema. Et diskret analogt elektronisk delefilter deler mellem højttalerne og subwooferen, og tilsammen strækker frekvensområdet sig fra 16 Hz (!) til 40 kHz. Delefilteret, som selvfølgelig ser smukt ud med et nedfældet dæksel foran justeringsmulighederne, dækker fra 5 Hz til 150 kHz.
(Foto: Sonus faber)

Håndlavet og betrukket med læder

Suprema har Sonus fabers klassiske lut-formede kabinetter, der kombinerer kulfiber med ægte træ. Kulfiber og CNC-bearbejdet aluminium giver styrke og et resonansfrit kabinet. Mens håndlavet træ og et frontpanel beklædt med læder fra anerkendte Poltrona Frau giver en finish og luksusfornemmelse, som Sonus faber allerede er kendt for.
(Foto: Sonus faber)

Camila mellemtone

Højttalerne er udstyret med enheder, der er udviklet specielt til Suprema. Blandt dem er en ny mellemtonedriver, som de kalder Camila. Den har en membran af naturlige cellulosefibre og er uden traditionelt kantophæng. Enheden er heller ikke helt cirkulær, og Sonus faber mener selv, at Camila er den mest højtopløste mellemtoneenhed, de nogensinde har lavet. Med Sonus fabers track record for mellemtone-gengivelse er vi tilbøjelige til at tro på det.
Camila mellemtone. (Foto: Sonus faber)

Mellemtoneenheden har et magnetisk system med to magneter og en specialdesignet kurv, som tillader luftstrømmen at passere uden turbulens. Designet er hentet fra den nye Stradivari, og den samme type enhedsdesign vil finde vej til fremtidige højttalermodeller fra Sonus faber.

Camila-mellemtone- og diskantenhederne er placeret i et separat kabinet i højttalerne. Avancerede simuleringer har givet kabinetterne deres endelige form, og væggene er ikke vinkelrette, men mere organisk udformede med indervægge af genbrugskork. Målet er at skabe et naturligt og opløst lydbillede.

(Foto: Sonus faber)

Højttalerne står på en integreret platform, der er udviklet i samarbejde med IsoAcoustics. De separate subwoofere med to 38 cm basenheder med kulfibermembraner og kraftige neodymmagneter, vejer 103 kg hver og er 141 cm høje.

(Foto: Sonus faber)

Prisen

Interesserede kan registrere sig hos Sonus faber og tilkendegive interesse for Suprema, som fås i to konfigurationer: Med et eller to subwoofertårne.

Priserne er også klare, og vi er helt sikkert på Ferrari-niveau her.

Suprema 2.2, som er et par Suprema kombineret med to subwoofere og et elektronisk delefilter, koster 800.000 Euro for sættet, men man kan spare lidt ved kun at vælge én subwoofer!
(Foto: Sonus faber)

Specifikationer

Suprema højttalere: 
– SUPER TWEETER: 20mm silke dome med dedikeret waveguide og neodymium magnet
– TWEETER: 38mm silke dome med dedikeret waveguide og neodymium magnet
– MIDRANGE: 6.5” dual driver motor system med neodymium ringmagnet
– LINK MIDWOOFER: 8” neodymium slug magnet, Ø 65mm svingspole og sandwich papirmembran
– WOOFERS: 4 x 8” dual driver motor system med neodymium ringmagnet, Ø 50mm svingspole og sandwich papirmembran
– BACK EMISSION TW: 28mm silke dome, neodymium magnet
– BACK EMISSION MD: 4” papirmembran driver og neodymium magnet
– 1905 x 650 x 880mm (HxBxD)
– 110 kg pr. styk
Subwoofer: 
– WOOFERS: 2 x 15″ carbon fiber sandwich membran
– 1451 x 850 x 525mm (HxBxD)
– 103 kg pr. styk
Elektronisk delefilter:
· System: Diskret opbygget – rent analogt stereo/mono aktivt delefilter
· Indgange: 2 kanaler, balanceret og ubalanceret
· Udgange: 8 kanaler, balanceret og ubalanceret
– 110 x 451 x 424mm
– 17 kg
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rauna er tilbage

Engelsk legende vender tilbage efter 63 år

PMC lancerer aktive højttalere

KEF viser muskler med nye subwoofere

Bordhøjttalere med lydtryk

Spændende gulvmodel fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

Gulvhøjttalere med det hele

En lille ny i gammel stil

Steinway Lyngdorf har slanket sig

Elegance fra Børresen

Luksuslyd på rejsen

0
Scroll to Top