Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

High-End 2023: Sonus faber Stradivari

Homage-højttaler på højeste niveau.

Skrevet af / 19/05/2023 - 14:58
High-End 2023: Sonus faber Stradivari

Med Italiens rige kulturhistorie er der masser af steder at hente inspiration. For Sonus faber har den kulturelle kobling primært drejet sig om violinbyggere. Guarneri, Amati, og naturligvis den mest kendte af dem alle, Stradivari.

Den nye Stradivari er derfor en homage, som Sonus faber gerne kalder det, til verdens mest berømte violinbygger.

Originalen, højttaleren altså, er næsten 20 år gammel. Derfor er det ikke så mærkeligt, at der kommer en ny model i Homage-serien, som erstatter den aldrende Stradivari.

blank

Højttaleren på billederne her er en forproduktionsmodel, og der kan komme kosmetiske ændringer på produktionsmodellen. Men det allermeste er på plads allerede.

For eksempel er den nyudviklet med to basenheder på hver 26 cm og med Sonus fabers Dual Drive motor, en ny og mere organisk udformet kurv, og en let fibermembran foran.

blank

De to basenheder overlapper hinanden, den ene spiller fra 25 til 160 Hz, den anden op til 220 Hz, hvor en 15 cm mellemtone overtager op til 2.200 Hz. Resten af frekvensområdet op til 35 kHz håndteres af en 28 mm diskant.

Det 117,6 cm høje kabinet er 51 cm bredt og indeholder et dæmpet kammer bag mellemtone og diskant – Intono – som slipper luften ud gennem en spalte på indersiden.

blank

På den måde mener Sonus faber, at de kan lave et enklere delefilter og beholde følsomheden, som er opgivet til 92 dB, og simpelthen få bedre kontrol over resonanser og kompression.

Stradivari leveres i tre fornemme udførelser, den røde på billederne, en grå simpelthen kaldet graphite, og en variant i wengefineret træ.

blank

Prisen? Jo da, det koster. Et par Stradivari forventes at komme til at koste 50.000 euro, og højttalerne kan bestilles hos udvalgte forhandlere i løbet af juni/juli.

Parret på billederne her var sat op med en temmelig high-end McIntosh-rig og spillede opsigtsvækkende let og uanstrengt. De var placeret i et stort rum, men havde ingen problemer med at fylde rummet med massiv bas, eksplosiv dynamik og en generøs åbenhed, som var forfriskende.

Vi glæder os til testen.

blank
Alle fotos: Lasse Svendsen

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Aston Martin med B&W: Koncertlyd i verdens første Super Tourer

Djævelen har fået nye kræfter

Legendarisk forstærker genopstår

Live Podcast-episode fra Elgiganten Campus

High-end som du næppe har set før

Billigere streaming-receivere fra Yamaha

Scroll to Top