Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

High-End 2023: Sonus faber Stradivari

Homage-højttaler på højeste niveau.

Skrevet af / 19/05/2023 - 14:58
High-End 2023: Sonus faber Stradivari

Med Italiens rige kulturhistorie er der masser af steder at hente inspiration. For Sonus faber har den kulturelle kobling primært drejet sig om violinbyggere. Guarneri, Amati, og naturligvis den mest kendte af dem alle, Stradivari.

Den nye Stradivari er derfor en homage, som Sonus faber gerne kalder det, til verdens mest berømte violinbygger.

Originalen, højttaleren altså, er næsten 20 år gammel. Derfor er det ikke så mærkeligt, at der kommer en ny model i Homage-serien, som erstatter den aldrende Stradivari.

Højttaleren på billederne her er en forproduktionsmodel, og der kan komme kosmetiske ændringer på produktionsmodellen. Men det allermeste er på plads allerede.

For eksempel er den nyudviklet med to basenheder på hver 26 cm og med Sonus fabers Dual Drive motor, en ny og mere organisk udformet kurv, og en let fibermembran foran.

De to basenheder overlapper hinanden, den ene spiller fra 25 til 160 Hz, den anden op til 220 Hz, hvor en 15 cm mellemtone overtager op til 2.200 Hz. Resten af frekvensområdet op til 35 kHz håndteres af en 28 mm diskant.

Det 117,6 cm høje kabinet er 51 cm bredt og indeholder et dæmpet kammer bag mellemtone og diskant – Intono – som slipper luften ud gennem en spalte på indersiden.

På den måde mener Sonus faber, at de kan lave et enklere delefilter og beholde følsomheden, som er opgivet til 92 dB, og simpelthen få bedre kontrol over resonanser og kompression.

Stradivari leveres i tre fornemme udførelser, den røde på billederne, en grå simpelthen kaldet graphite, og en variant i wengefineret træ.

Prisen? Jo da, det koster. Et par Stradivari forventes at komme til at koste 50.000 euro, og højttalerne kan bestilles hos udvalgte forhandlere i løbet af juni/juli.

Parret på billederne her var sat op med en temmelig high-end McIntosh-rig og spillede opsigtsvækkende let og uanstrengt. De var placeret i et stort rum, men havde ingen problemer med at fylde rummet med massiv bas, eksplosiv dynamik og en generøs åbenhed, som var forfriskende.

Vi glæder os til testen.

Alle fotos: Lasse Svendsen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Revuelto får bedre lyd

Streamer og streamingforstærkere fra Arcam

Guitarformet kendis-pladespiller

Heftig mono-topmodel fra Mola Mola

Dansk debut i særklasse

Nu har de lavet en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbage

Den så vi ikke komme

Polsk hi-fi er en ting

Denne har du næppe set før

Specialmodel i Lamborghini-farver

Scroll to Top