Search
Generic filters
 itemprop

Prisbillige højttalere fra Focal

Spændende løsninger, der skal give en behagelig og præcis diskant – og god balance i lyden i øvrigt.

Focal har indset nødvendigheden af at revitalisere deres mere overkommelige højttalere. Den nuværende Chorus 700-serie har været på markedet siden 2013, men er egentlig bare en let opgradering af den tidligere Chorus 700 V-serie fra 2006.

I deres stræben efter at producere endnu bedre højttalere for pengene skrotter den franske producent nu Chorus-serien helt og erstatter den med den helt nye Chora-serie.

Med Chora-serien har Focal bl.a. ladet sig inspirere af Aria-seriens design, men vi kan også se et slægtskab med Kanta-serien, dog uden den vinklede frontplade. Et flot, minimalistisk design, hvis vi skal tro billederne. Og Chora er faktisk produceret i Frankrig, på Focals egen fabrik i St. Etienne.

Kompakthøjttaleren Focal Chora 806 i de tre forskellige farvekombinationer. (Foto: Focal)

Ny diskant

Diskanten er af typen inverteret dome – et kendetegn for Focal, der hævder, at den giver bedre spredning end normale domes. Denne udformning tillader desuden brugen af ​​en mindre og lettere svingspole, og ved at reducere den samlede vægt opnår man en hurtigere diskantgengivelse.

Selve materialet er en legering af aluminium og magnesium, og domen er ophængt i PORON memory-skum, som skal give god dæmpning og kraftigt reducere forvrængning i det vigtige frekvensområde 2-3 kHz, hvor vores ører er mest følsomme (tænk røgalarmer​​). Med andre ord lover Focal os en såvel behagelig som præcis diskantgengivelse.

Højttalermembraner af kulfiber

Bas- og mellemtone-enhederne i den nye Chora-serie bruger en helt ny membrantype af uvævet genanvendt kulfiber. Fibrene er lagt på hver side af en kerne af et termoplastisk materiale (polykarbonat?), hvilket gør membranen stiv.

Ved at lægge alle kulfibrene uvævet i samme retning giver man membranen både høj rigiditet og rigtig god dæmpning, hedder det i pressemeddelelsen. Kulfiber er også meget let, hvilket gør det muligt for Focal at krydse alle tre bokse af: Stivhed, dæmpning og lav masse.

annonce

Focal kalder højttaler-enhederne Slatefiber Drivers, fordi membranens struktur ligner den i den lagdelte bjergart skifer. Lyden karakteriseres som “dynamisk og generøs med god balance i mellemtonen og lav farvning”.

annonce
Focal 826 og 806 i LightWood. (Foto: Focal)

Tre modeller plus centerhøjttaler

Chora-serien består af reolhøjttaleren 806, den gulvstående 816 og den større gulvhøjttaler 826. Både standeren til 806 og soklen til 816 og 826 er tiltet for at fokusere lyden og give den rigtige timing mellem bas, mellemtone og diskant.

En dedikeret centerhøjttaler gør serien aktuel for dem, der kører mange film, serier og spil ud over musik. Serien har også sin egen subwoofer ved navn SUB 300P.

Med høj følsomhed skulle højttalerne være lette at drive. De kan dermed være et spændende valg sammen med kompakte forstærkere som Sonos Amp og Bluesound Powernode 2i – eller hvad med den fantastiske Naim Uniti Atom?

Den mindste gulvhøjttaler, Chora 816, ved siden af kompakthøjttaleren Chora 806. (Foto: Focal)

Priser og tilgængelighed

Højttalerne er til salg i begyndelsen af oktober til følgende cirkapriser:

annonce

Focal Chora 806 – 5.250 kr. (pr. par)

Focal Chora 816 – 10.000 kr. (pr. par)

Focal Chora 826 – 12.750 kr. (pr. par)

Focal Chora Center – 4.500 kr. (pr. styk)

Focal Chora 806 gulvstander – 900 kr. (pr. par)

Focal Chora Center gulvstander – 750 kr. (pr. styk)

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.


Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Læs også