TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende teknologi

Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.

forfatter
Publiceret 21/05/2022 - 08:00

München er verdens hi-fi-centrum i disse dage. Først og fremmest på messecentret MOC, hvor High End 2022 foregår, men også andre steder i byen. På det nærliggende Marriott Hotel har de lavet en mini-messe, kaldet HiFi Deluxe.

Læs også Chokerende DALI Kore flagskibshøjttalere Magen til DALI-højttalere har vi aldrig hørt.
000EF8F8 5287 4936 8AA9 4C83AAC2EBE6 scaled 1

Her kan man blandt andet møde danske Jern Speakers. Vi har tidligere testet Jern 14 DS, som udmærkede sig ved en særdeles ren og resonansfri gengivelse. Hvilket blandt andet hænger sammen med kabinetmaterialet, der er støbejern. Navnet Jern 14 betyder simpelthen, at højttaleren er af jern og vejer 14 kg.

Læs også Neutralt tungmetal Usædvanlige materialer giver spændende resultater hos ny dansk højttalerproducent.

Ud fra dette er det ikke svært at gætte vægten på den nye model, Jern 35, som netop er blevet præsenteret i München. Kabinettet ligner en større udgave af Jern 14. Det specielle “Barbapapa”-kabinet er skabt for at minimere diffraktioner.

Jern3
Den nye model (tv) er en større udgave af Jern 14. (Foto: Jern Speakers)

Det større kabinet giver mulighed for en større basenhed – og potentielt dybere bas. Og enhederne i Jern 35 er ud over det sædvanlige. Bassen på 6,5″ er fra danske Puri-fi og let genkendelig på det “krøllede” kantophæng, der giver enheden en ekstra lang lineær membranvandring. Det er en specialudgave, lavet til netop Jern 35, hvor det lille kabinet giver udfordringer. Ifølge Ole Lund Christensen fra Jern er det lykkedes at få god bas – og stadig bevare en “nogenlunde hæderlig” effektivitet.

Jern4
Højttalerenhederne er danske, dyre og meget specielle: En særlig udgave af Puri-fi’s 6,5″ bas og en Scanspeak Elipticor-diskant. (Foto: Jern Speakers)

Diskantenheden er også speciel og dansk, nemlig Scan-Speaks Elipticor-dome, som vi kun hidtil har set i hundedyre højttalere. Og ja, vi synes også, at enheden burde være drejet 90 grader for at få bedre vandret lydspredning. Men Ole Lund Christensen holder fast på, at den skal vende sådan – så man stadig får god diskant, selv om man synker ned i sofaen.

Jern2
Jern Foundation F500 subwoofer. (Foto: Jern Speakers)

På udstillingen kan man også se Jern Forundation F500-subwooferen (vi håber IKKE, at det er vægten!) med to modsat rettede basenheder og indbygget forstærker.

Vi vender tilbage med en test, når Jern 35 kan leveres. Men i skrivende stund findes kun to sæt i verden. Ved lanceringen bliver prisen 149.000 kroner for et sæt.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk
Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Pladespiller helt i top Reloops flagskibspladespiller fortjener en plads hos alle vinylentusiaster, som sætter lydkvaliteten først.
lbpluss
Fuldt hus på Hi-Fi i Aarhus Efter tre års ventetid var der fyldt med både udstyr og gæster på den aarhusianske high end-messe.
lbpluss
Den fedeste pladespiller vi har testet Det eneste problem med Audio-Technicas jubilæumspladespiller er, at du ikke kan få fat i den.
Fantastisk velspillende streamingreceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, den ligner en million, og den lyder fænomenalt godt.
lbpluss
Musikstreameren, som spiller alt - og driver dine hovedtelefoner FiiO R7 er en stationær musikstreamer, som kan næsten alt. Takket være Android-operativsystemet.
Følg Lyd & Billede